Zondag 02/10/2022

Hier wil de tuinenliefhebber heen

Plantendagen (deel 1)

Met de Plantendag in het arboretum van Kalmthout, morgen zondag, begint weer het seizoen van de voorjaarsplantenbeurzen. Er zijn kleinschalige ruilbeurzen waar liefhebbers hun plantjes kunnen ruilen, meer gespecialiseerde initiatieven waar kwekers uit binnen- en buitenland aanwezig zijn en kasteeldagen waar behalve planten ook exclusieve en minder exclusieve tuindecoraties worden aangeboden.

8 april Plantendag Kalmthout

Op zondag 8 april heeft de traditionele plantendag van het Arboretum van Kalmthout plaats. Tientallen gespecialiseerde kwekers en amateurs uit binnen- en buitenland stellen er hun zeldzame en bijzondere planten voor. Dit is en blijft dé plantenbeurs van België, een vast jaarlijks rendez-vous voor de Belgische plantenfanaat. Hier dus geen toestanden met alle mogelijke tuinmeubelen en zogeheten tuindecoratiemateriaal. Vanaf 10 tot 17 uur.

Info: Arboretum Kalmthout, Heuvel 2, 2920 Kalmthout, tel. 03/666.67.41.

15 april - Plantendag Planckendael

Tenzij de mond- en klauwzeerepidemie roet in het eten komt strooien, organiseert het dierenpark van Planckendael in Muizen (Mechelen) op paaszondag 15 april zijn jaarlijkse plantenbeurs. Kwekers en liefhebbers bieden er hun producten aan.

Info: Veerle De Bie, 015/45.09.25, e-mail: veerle.de.bie@plankendael.be, internet: www.plankendael.be.

15 april - Plantendag Zonhoven

Zondag 15 april organiseert de zeer actieve Volkstuin van het Limburgse Zonhoven zijn grote plantendag vanaf 10 uur op de parking van het Cultureel Centrum, Kneuterweg 2 te Zonhoven. Zoek hier geen gesofistikeerde toestanden, maar een eenvoudige en eerlijke liefhebbersbeurs.

Info: Roger Coenen, tel. 011/81.69.36.

16 april Plantenruilbeurs St-Lievens-Houtem

Op paasmaandag 16 april organiseert de vzw Groen haar traditionele plantenruilbeurs voor amateurs in het St.-Lievensinstituut, Marktplein 13 in het Oost-Vlaamse St.-Lievens-Houtem. Iedereen kan plantjes en tuinmateriaal meebrengen om te ruilen. De beurs is open van 10 tot 18 uur.

Info: vzw Groen, Jo Dedeurwaerder, Groenestraat 48A, 9521 Letterhoutem, tel./fax: 053/62.89.85, e-mail: vzw.groen@pi.be.

20-22 april - Fête des Plantes, Mélin

Het jaarlijkse 'plantenfeest' op het domein van la Cense du Seigneur in Melin-Jodoigne (Waals-Brabant) heeft dit jaar van 20 tot 22 april plaats. Naast een groot aantal gespecialiseerde plantenkwekers uit binnen- en buitenland vindt u er ook een aantal exposanten van tuindecoratie en diverse voordrachten en demonstraties.

Info: La Cense du Seigneur, Rue des Beaux Prés 4, 1370 Mélin, tel. 010/81.31.92, e-mail: aav@skynet.be.

21 april - Plantendag Korbeek-Lo

Op zaterdag 21 april organiseert de Sint-Pietersschool van Korbeek-Lo (Leuven) voor de vijfde keer een plantenruildag in de verkeersvrije Kloosterstraat. Naast een aanbod van tuindecoratie is op de markt een ruime keuze aan planten, bloemen, heesters, zaden, knollen en boompjes te vinden.

Info: Jan Bex, tel. 016/46.37.49, of Christine Vandenberg, tel. 016/25.66.84,

website: http://feestcomite.tip.nu of e-mail: feestcomite@tip.nu.

26 april - Plantenmarkt Hortus Leiden

Op 26 april organiseert de Hortus van Leiden een plantenmarkt met speciale aandacht voor houtige gewassen.

Info: Hortus Leiden, tel. + 31 (0)71.527.51.44, e-mail: hortus@hortus.leidenuniv.nl, website: www.hortus/leidenuniv.nl.

27-29 april - Fête des plantes vivaces, Saint-Jean de Beauregard Het Fête des plantes vivaces van 27 tot 29 april op het domein van Saint-Jean de Beauregard in het dorpje Les Ulis, een twintigtal kilometer ten zuiden van Parijs, is ook bij Vlaamse liefhebbers en kwekers geen onbekende. Diverse gespecialiseerde kwekers uit Vlaanderen zijn er elk jaar present met hun bijzondere planten, naast uiteraard Franse en ook Engelse kwekers.

Saint-Jean de Beauregard is nog een van die beurzen waar de planten op de eerste plaats komen. Maak van de gelegenheid ook gebruik om de prachtig gerestaureerde moestuin van het kasteel te bezoeken waar op dat ogenblik duizenden bloembollen bloeien. Thema dit jaar zijn bontbladige planten. Er worden enkele collecties getoond, onder meer van de Britse Variegated Plant Group, en er zijn diverse spreekbeurten over die bontbladige planten. Verder zijn er spreekbeurten over lavendel, eetbare bloemen, plantenpigmenten en over nieuwe planten door Gert Fortgens, directeur van het Arboretum Trompenburg van Rotterdam en voorzitter van de Internationale Unie van Vaste Planten Kwekers.

Info: Domaine de Saint-Jean de Beauregard, 91940 Saint-Jean de Beauregard, tel. + 33 (0)1 60.12.00.01, e-mail: info@domsaintjeanbeauregard, website: www.domsaintjeanbeauregard.com.

28-29 april Fête des Plantes, La Feuillerie

Het Fête des Plantes Rares et de Collection in La Feuillerie in het centrum van de gemeente Celles (net over de taalgrens, tussen Doornik en Ronse) tijdens het weekend van 28 en 29 april is, net als Kalmthout, een gepriviligeerde ontmoetingsplaats voor liefhebbers van zeldzame en bijzondere planten. Meer dan zeventig gespecialiseerde kwekers uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland maken hun opwachting. U vindt er onder meer de volledige rozencollectie van Lens, de grootste Franse clematisverzameling, en collecties van Digitalis, Hydrangea, Viburnum en Aquilegia. Dit jaar wordt speciaal aandacht besteed aan bodembedekkende planten.

Info: Palick van Hövell, 1 Rue de la Feuillerie, Celles, tel. 069/45.51.71, e-mail: lafeuillerie@nordnet.fr of contact@lafeuillerie.be, internet: www.lafeuillerie.be.

28-29 april - Jardins de Monceau

Tijdens het weekend van 28 en 29 april wordt in het Parc du Château de Monceau s/ Sambre voor de zesde keer het Fête du Jardin, de la Nature et de l'Environnement georganiseerd met een honderd kwekers en exposanten.

Info: Beaudouin Pestiaux, Chemin de Fromont 1, 6280 Loverval, tel. 071/36.55.25, e-mail: charleurope@swing.be.

28-29 april Les Jardins de l'Abbaye Hélécine

Tijdens het weekend van 28 en 29 april wordt op het Provinciaal Domein van Hélécine (Waals-Brabant) een nieuwe tuinbeurs boven de doopvont gehouden: Les Jardins de l'Abbaye.

Info: Prov. Domein Hélécine, Rue Armand Dewolf 2, 1357 Hélécine, tel. 019/65.54.91.

28, 29, 30 april en 1 mei Home & Flower Festival La Ramée

Op 28, 29 en 30 april en 1 mei organiseert de abdijhoeve van La Ramée in Jodoigne (Waals-Brabant) het vijfde Home & Flower Festival. Op de binnenkoer is ruimte voor een honderdtal exposanten van exclusieve decoratiematerialen, in de tuin worden een honderdtal kwekers, tuinontwerpers... verwacht.

Info: La Ramée, Rue de l'Abbaye 19, 1370 Jodoigne (Jauchelette), tel. 02/346.93.93.

28 april - Moestuin

Op zaterdag 28 april organiseren de Ateliers St Clément voor de eerste keer een gespecialiseerde Marché aux Plantes Potagères in de moestuin van het Hospice Saint-Clément in het Waalse Houtaing-Ath. Bedoeling is vooral oude en vergeten groentensoorten aan het publiek voor te stellen. Dit jaar zal speciaal aandacht worden besteed aan vergeten koolsoorten en aan planten die voorkomen in de Codex Villis van Karel de Grote.

Info: Dhr. Honoré, Rue du Carnier, 7812 Hautaing, tel. 068/64.56.00, e-mail: christian.honore@skynet.be.

29 april - Plantenmarkt Hombeek

De traditionele Plantenmarkt rond de kerktoren van de gemeente Hombeek (Mechelen) heeft dit jaar plaats op zondag 29 april van 10 tot 17 uur. Meer dan tweehonderd exposanten, onder wie veel amateur-kwekers, stellen er hun producten voor. Er zijn ook een aantal randmanifestaties met onder meer tuinarchitecten die er hun werk presenteren. Er is een parking voorzien op het industrieterrein van Mechelen-Zuid met een pendeldienst om de tien minuten.

Info: D. Buelens, 18 hombekerkouter, 2811 Hombeek, tel. 015/41.55.33, e-mail: plantenbeurs.hombeek@pandora.be, website: www.come.to/plantenbeurs-hombeek.

29 april Plantenruilbeurs Hortus ter Saksen

Op zondag 29 april van 10 tot 18 uur organiseert de Hortus ter Saksen in Beveren een plantenruilbeurs voor amateurs. Iedereen is welkom met planten om te ruilen. Vooraf inschrijven is wel nodig.

Info: Christa Maes, Hortus ter Saksen, Haasdonkbaan 101, 9120 Beveren, tel. 03/755.28.51.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234