Maandag 03/08/2020

In kaart

Hier vindt u alle Belgische sterrenrestaurants

Nick Bril van The Jane.Beeld BELGA

Op zoek naar een van de nieuwe toppers in de Michelingids van dit jaar? Of verkiest u een van de vaste waarden? Van dEsssensi over la Villa in the Sky tot Hertog Jan: dit zijn de restaurants die dit jaar een of meerdere sterren wisten weg te kapen.

Hertog Jan (Zedelgem), Hof van Cleve (Kruishoutem) en De Karmeliet (Brugge) behouden hun drie sterren.

The Jane, het restaurant van Sergio Herman en Nick Bril dat vorig jaar een eerste ster wegkaapte, krijgt er nu twee van Michelin. "Ongelooflijk dat het gewaardeerd wordt wat we doen," reageerde een sous-chef van het twintig maanden jonge restaurant.

Een tweede ster is ook weggelegd voor restaurant d'Eugénie à Emilie uit Baudour. "Een erkenning voor de klassieke keuken", reageerde de chef. Verder kreeg ook La Villa in the sky (Brussel) twee sterren toebedeeld. Dat restaurant had er vorig jaar nog geen.

Met de drie nieuwkomers komt het totaal aantal tweesterrenrestaurants in ons land op twintig, de zeventien bestaande tweesterrenrestaurants behouden hun bekroning.

BEKIJK HIER de grote versie van de kaart

Nieuwkomers

Proeven van de nieuwe Belgische éénsterrenrestaurants kan in Antwerpen (Bistrot du Nord), Brussel (Alexandre), Ecaussinnes (Le Pilori), Schilde (dEssensi), Bergen (Le Comptoir de Mairie), Jezus Eik (Alain Bianchin), St-George-sur-Meuse (Philippe Fauchet). Chef Danny Vanderhoven, die vorig jaar al een eerste ster kreeg maar ondertussen verhuisde uit Rekem, kreeg opnieuw een ster voor zijn nieuw restaurant in Maasmechelen (Restaurant Danny).

Philippe Fauchet van het gelijknamige restaurant in Saint-Georges.Beeld BELGA

Trapje achteruit

Verliezen één ster: Va Doux Vent (Ukkel) en Lijsterbes (Berlare-Donk) en Becher Gare (Bech/Groothertogdom Luxemburg). Restaurant Vous Lé Vous in Hasselt leverde dit najaar zelf haar Michelinster in, wegens de beperkte openingsdagen. Ciccio van Claudio dell'anno (Knokke) sloot dit najaar de deuren en Restaurant D'Hoogh (Mechelen) deed hetzelfde eind vorig jaar.

Tot slot: internationaal directeur Michael Ellis zag afgelopen jaar drie tendensen in de Belgische keuken. Voorop een jonge generatie chefs die eigen restaurants oprichten, na een opleiding bij grote chefs, wat zorgt een stijging van de gastronomische kwaliteit. Ook willen chefs steeds meer met lokale producten werken en zijn de restaurants meer casual ingericht, verklaarde hij nog.

De Michelingids België en Luxemburg 2016 is te koop vanaf 16 december. De grootste nieuwigheid is de regionalisering van de selectie.

Internationaal directeur Michael Ellis van Michelin.Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234