Donderdag 01/12/2022

Reizen

Hier rijg je met gemak de expo's aan elkaar: op kunstige citytrip in Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam, een ontwerp van Rem Koolhaas. Beeld rv
De Kunsthal Rotterdam, een ontwerp van Rem Koolhaas.Beeld rv

Havenstad Rotterdam werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels platgebombardeerd. Een catastrofe, maar een die de Rotterdammers wel toeliet om met een schone lei, en met aandacht voor kunst en architectuur, te herbeginnen. Een verblijf van 24 uur levert dus een indrukwekkende artistieke buit op.

Marian Kin

Een half uur met de Thalys, langer duurt het niet vooraleer ik vanuit Antwerpen-Centraal in het station van Rotter­dam sta. Ik vraag me meteen af waarom het alweer zo lang geleden is dat ik hier nog kwam, terwijl deze boeiende stad zo dichtbij is. Op één dag komt een kunst­fanaat hier meer dan aan zijn trekken.

In Museum Boijmans Van Beuningen voelt elke Belg zich momenteel meteen thuis. Want het surrealisme is van ons, toch? Enkele weken geleden streek de expo Gek van surrealisme neer in een van ’s Nederlands oudste musea. Zelfs op een grijze dag valt het licht mooi zacht binnen in het statige gebouw van rode baksteen. Voor wat voor kunst staat Boijmans Van Beuningen eigenlijk, vraag ik de marketing­directeur van het museum. “Zo’n beetje alles eigenlijk”, krijg ik te horen. Schilderijen van Bruegel de Oude? Check. Mondriaan? Ook aanwezig. Middeleeuwse kannen, hedendaags Dutch Design of een beeldentuin, het is er allemaal.

Maar nu, tot 28 mei dus, ligt de focus op surrealisme. Een kunststroming die heel wat te danken heeft aan een aantal verzamelaars, leer ik, en zo is de expo ook opgebouwd. De 200 werken en 150 archiefstukken komen uit vier verzamelingen en worden zo ook gepresenteerd.

Het leven van een van die vier verzamelaars spreekt bijzonder tot de verbeelding. Edward James was zo’n beetje de Delphine Boël van zijn tijd, een bastaardzoon van de Engelse koning Edward VII, die al op jonge leeftijd een fortuin erfde van zijn officiële vader, een spoorwegmagnaat. Hij verbraste zijn geld niet, maar gebruikte het bijvoorbeeld om er Salvador Dalí mee te onderhouden in het jaar 1938. In dat jaar liet Dalí de beroemde sofa met de vorm van de lippen van Mae West uitvoeren. Van toen dateren ook de beroemde telefoons met een kreeft op de hoorn. Diezelfde Edward James nodigde trouwens ook ‘onze’ Magritte uit om te komen schilderen in zijn Londense optrekje.

Salvador Dalí, 'Een paar met het hoofd vol wolken' (1936), te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Beeld rv
Salvador Dalí, 'Een paar met het hoofd vol wolken' (1936), te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.Beeld rv

Musea à volonté

Als we een frisse neus halen tijdens de wandeling naar onze volgende halte, passeren we langs de bouwput waar volgend jaar het Collectiegebouw zal verrijzen. Want ja, het Boijmans is een rijk museum, met een collectie van maar liefst 140.000 objecten, waarvan bezoekers nu maar een klein gedeelte kunnen zien. Dat wordt in 2018 dus anders, als het Museumpark met het Collectiegebouw een trekpleister rijker is.

In de Kunsthal lopen altijd verschillende expo’s naast elkaar. Je komt voor één en ontdekt meteen iets wat je niet kende. Beeld rv
In de Kunsthal lopen altijd verschillende expo’s naast elkaar. Je komt voor één en ontdekt meteen iets wat je niet kende.Beeld rv

Vijf minuutjes stappen maar en we lopen al binnen bij de Kunsthal Rotterdam, een ontwerp van een van Rotterdams beroemdste architecten, Rem Koolhaas. In de Kunsthal huizen altijd verschillende tijdelijke expo’s naast elkaar, zowel kleine als grote, zowel vrij elitair als populair. Wat wel fijn is: je wandelt er binnen voor een blockbuster als bijvoorbeeld de Peter Lindbergh-expo die nu net achter de rug is, maar ontdekt en passant ook andere pareltjes. Dit voorjaar kun je er aanschuiven voor Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst, een fascinerende moderne kunst­stroming waarbij schilderijen zo waarheidsgetrouw gemaakt worden dat het net foto’s lijken.

Gewoon één zaal verderlopen en je belandt er vanaf volgende week tussen de creaties van fotograaf Robert Mapplethorpe. Deze kunstenaar overleed al in 1989 en ook nu nog is zijn werk controversieel. De man maakte portretten – van zijn vrienden, celebrity’s en ook zichzelf – en verder ook naakten en stillevens van bloemen. Op 22 april komen meer dan tweehonderd werken naar Rotterdam, en het zal ook de enige plek zijn waar deze expo in Europa te zien zal zijn.

Zelfs zonder het Collectie­gebouw wachten er nog vier andere musea in het park op een bezoek. Maar dat is voor een andere keer. Het is wel goed om weten dat je daar ook nog kunt gaan genieten van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Huis Sonneveld, Het Nieuwe Instituut en het Chabot Museum.

RIP winkelkar

'The End of Everything': een installatie van Joep van Lieshout in AVL-Mundo. Beeld rv
'The End of Everything': een installatie van Joep van Lieshout in AVL-Mundo.Beeld rv

Wij kiezen nu voor een iets minder chique buurt. We rijden naar AVL-Mundo. In het Vierhavensgebied heeft kunstenaar Joep van Lieshout een nieuwe stek gevonden voor zijn stichting. De industriële omgeving past perfect bij de plannen van de beroemde kunstenaar en enfant terrible. Sinds 1995 werkt Joep van Lieshout onder de naam van zijn studio, Atelier van Lieshout. Hij wil immers af van de mythe van het artistieke genie.

Tijdens ons bezoek aan AVL-Mundo zijn we getuige van een boeiende live­performance, The End of Everything, waarbij in een grote fabriekshal – de Kathedraal gedoopt – filmpjes worden gemaakt van de vernietiging van allerlei objecten, zoals een winkelkarretje waar een gewicht van ettelijke tonnen op gestort wordt. De overblijfselen worden herbruikt tot een nieuw kunstwerk.

Slapen aan boord

Op de ss Rotterdam waan je je in de sixties. Beeld rv
Op de ss Rotterdam waan je je in de sixties.Beeld rv

Om een kunstig bezoek aan Rotterdam helemaal in stijl te beleven, is logeren aan boord van de ss Rotterdam een verrassend idee. Wij vallen van de ene verbazing in de andere op deze gigantische stoomboot, die maar liefst 228 meter lang is. Het schip voer veertig jaar lang over de wereldzeeën en was het vlaggenschip van de Holland-Amerika-lijn. De eerste reis van het schip in 1959 ging naar New York. Twaalf­honderd passagiers, onder wie de toenmalige kroonprinses Beatrix, reisden mee. Om hen voldoende eten te kunnen geven, hadden de koks een bestelling geplaatst van 31.000 eieren, 4.000 kroppen sla, 2.000 kilo roomboter en 10.000 kilo rundvlees. Legendarische tijden moeten dat geweest zijn.

Sinds enkele jaren vaart de ss Rotterdam niet meer uit, maar is het schip omgebouwd tot een groot hotel met 254 kamers. Overigens hoef je er ook niet te logeren om al dat moois te bewonderen. Er zijn ook rondleidingen, of je kunt er gewoon een kop koffie of een aperitief gaan drinken. De ideale manier om de fantastisch gerestaureerde kunstwerken, bars en zalen te bewonderen. Zorg dat u het niet mist!

Jammer genoeg hebben wij geen tijd voor nog meer kunst, maar de Rotterdam Street Art Route ziet er veelbelovend uit. Een app loodst je 7 kilometer lang langs 28 muurschilderingen en graffitiparels in het centrum van de stad. Starten doe je aan Rotterdam Centraal.

Ook voor een bezoek aan de Coolsingel keer ik snel terug. Op anderhalve kilometer vallen daar een uitzonderlijke collectie gebouwen, kunstwerken en ornamenten te bewonderen. Bij de toeristische dienst kun je een plattegrond ophalen.

Tot slot valt er ook veel te beleven in de Van Nelle­fabriek. Je kunt hen bezoeken via UrbanGuides. Jaarlijks vindt er de beroemde beurs Art Rotterdam plaats, maar ook de Swan Market en Design District vonden er een plekje. Veel te veel om allemaal in 24 uur te proppen.

DM Magazine werd uitgenodigd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

PRAKTISCH

Toeristische Dienst, Coolsingel 114, of in het station Rotterdam Centraal. Met de Rotterdam Welcome Card krijg je korting bij musea, attracties en sommige restaurants. En je kunt onbeperkt reizen met metro, tram en bus. Info: rotterdam­welcomecard.com, rotterdam.info

Expo Gek van surrealisme, Museum Boijmans Van Beuningen, nog tot 28 mei, van dinsdag tot zondag, surrealismeinboijmans.nl

Expo Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst, Kunsthal Rotterdam, nog tot 4 juni, kunsthal.nl

Expo Robert Mapplethorpe, a Perfectionist, Kunsthal Rotterdam, van 22 april tot 27 augustus

Stichting AVL-Mundo, Keileweg 14/18. De beeldentuin is gratis toegankelijk van maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 17 uur. In de voedseltuin (het park achter het Atelier) loopt momenteel een expo met werken uit het New Tribal Labyrinth. Die is altijd gratis toegankelijk, avlmundo.org

Logeren: ss Rotterdam, vanaf 74 euro, ssrotterdam.nl

Ook zien: Van Nellefabriek, UrbanGuides.nl

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234