Maandag 14/10/2019

Nationale actiedag

Hier ondervindt u vandaag hinder van de staking

Beeld Photo News

De nationale actiedag van de openbare sector zal vandaag heel wat hinder veroorzaken. Een overzicht.

Verkeer

Om 8 uur stond er op Vlaamse wegen ruim 170 km file. "Dat is iets drukker dan anders, maar we zien geen chaotische toestanden", zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. "De ochtendspits is vroeger dan anders op gang gekomen, maar verder valt de ochtendspits op deze stakingsdag goed mee."

Intussen hebben de meeste files zich opgelost.

Door werken aan het Leonardkruispunt was het wel nog lang aanschuiven op de Brusselse binnenring, vanaf Sint-Stevens-Woluwe. Daar kunnen automobilisten ruim 50 minuten verliezen. "Aan Leonard, bij de aansluiting op de E411 richting Namen is de doorgang beperkt: daar is slechts één in plaats van de twee gebruikelijke rijstroken beschikbaar", zegt Bruyninckx. "Maar die file heeft dus niets te maken met de staking bij de openbare diensten van dinsdag."

Openbaar vervoer

Bij de NMBS is er over het hele net zwaar tot zeer zwaar verstoord treinverkeer. Om 9 uur reed in Vlaanderen ongeveer 45 procent van de treinen. In Wallonië rijden nagenoeg geen treinen, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Die percentages kunnen later op de dag nog variëren. Zo reden er om 6 uur geen treinen tussen de kust en Brussel, maar om 7 uur 70 procent van de treinen op die verbinding. Op de verbindingen naar de luchthaven, vanuit het hele land, rijdt een op de drie treinen. Op een andere belangrijke lijn in Vlaanderen, die van Hasselt-Leuven-Antwerpen, rijdt 90 procent van de treinen.

Zo goed als alle seinhuizen in Vlaanderen en Brussel zijn operationeel, met uitzondering van dat van Eeklo. "De treinen op de kleinere lijn tussen Gent en Eeklo worden beperkt tot Wondelgem", zegt Petit. "In Wallonië gaat het om negen seinhuizen waar niet gewerkt wordt."

Na de wilde staking die vorige week begon, werden een aantal lijnen tussen Wallonië en Vlaanderen, zoals Charleroi en Antwerpen, 'doorgeknipt' in Brussel. "Dat is vandaag niet gebeurd", zegt Dimitri Temmerman van NMBS. "De hinder door de staking van vandaag is veel groter, ook in het noorden van het land."

Treinreizigers wordt aangeraden om op zoek te gaan naar alternatieven. Wie toch een beroep wil doen op het spoornet, kan het best de informatiekanalen goed in de gaten houden.

Gent-Sint-Pieters: het treinstation bleef vanmorgen zo goed als leeg. Beeld BELGA

De vier metrolijnen van de MIVB rijden met vertraging, de helft van de trams en vier van de vijftig bussen zijn uitgereden. Dat meldt MIVB-woordvoerster An Van hamme iets voor 6 uur.

De wachttijden van de metro's bedragen 15 tot 20 minuten aan de uiteindes van de lijnen. Daarnaast worden tramlijnen 3, 4, 7, 51, 82, 92 en 94 bediend, net als de buslijnen 21, 71, 78 en 95. "We proberen de grote lijnen te bedienen, zoals de Noord-Zuidas en de Koningsas, en op die manier zoveel mogelijk mensen te verplaatsen", zegt de woordvoerster nog.

Beeld BELGA

Ook de dienstregeling van de bussen en trams van De Lijn is grondig verstoord in heel Vlaanderen.

In de stad Antwerpen rijdt minder dan de helft van de bussen en iets minder dan drie kwart van de trams. In de regio's Mechelen en Turnhout en vanuit de stelplaats Vaartkaai rijdt ongeveer drie kwart van alle bussen.

In het Vlaams-Brabantse Dilbeek zijn nauwelijks chauffeurs uitgereden, waardoor er bijna geen bussen rijden op de as Brussel-Ninove, net als tussen Brussel en Leerbeek. Ook in het Pajottenland is de hinder groot.

In en rond Leuven ondervindt De Lijn vooral problemen op de stadslijnen en de ringbussen, al valt het in de ruimere regio rond Leuven vanochtend nog mee. In het Hageland is zo goed als geen hinder. Ook in de regio Grimbergen is de hinder beperkt. Op de as Grimbergen-Brussel rijden bepaalde ritten niet.

Het stadsnet van Gent is zwaar verstoord. In de rest van de provincie Oost-Vlaanderen rijdt de helft van de bussen. In Sint-Niklaas en Aalst is de hinder groter.

In Limburg rijdt zowat de helft van de bussen, en ook de belbussen zijn verstoord. Het zijn vooral de stadsnetten van Genk en Hasselt waar zich problemen voordoen.

In West-Vlaanderen, tot slot, is in Brugge de helft van de chauffeurs uitgereden. Elders in de provincie is dat drie kwart. De meeste belbussen en Kusttrams rijden zo goed als normaal.

Reizigers kunnen voor een actuele stand van zaken per lijn terecht op www.delijn.be.

Internationaal treinverkeer

Er rijden vandaag geen ICE-treinen, en ook de Benelux-trein (Brussel-Amsterdam) blijft op stal.

De Eurostar-treinen rijden volgens schema, maar bij Thalys zijn er wel verstoringen. Alle Thalys-treinen tussen Parijs en Duitsland zijn geschrapt, net als de trein tussen Brussel en Parijs van 17.43 uur, en twee treinen tussen Parijs en Brussel, die van 7.46 uur en 15.50 uur. De rest van het treinverkeer verloopt normaal, zegt woordvoerster Eva Mertens.

De TGV Brussel-Frankrijk rijdt gedurende 24 uur niet in België, maar stopt in en vertrekt uit het Franse station Lille Europe.

Meer informatie over verstoringen en terugbetalingen op de website van NMBS Europe.

Luchtvaart

Ondanks de acties bij de openbare diensten ondervinden de luchthavens in België geen hinder. Ook de luchtverkeersleiders van Belgocontrol werken normaal.

De luchtverkeersleiding van Belgocontrol op de luchthaven van Zaventem kondigde gisteren al aan dat ze niet meedoet aan de acties in de openbare dienstensector. "Er werd geen stakingsaanzegging ingediend en dus verwachten we ook geen hinder", luidde het bij de liberale vakbond VSOA.

Er zijn dan ook geen vertragingen, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. In de luchthavens van Zaventem, Charleroi en Luik verloopt alles normaal.

Bpost

De impact van de actiedag bij de openbare diensten op de postbedeling levert een sterk verdeeld beeld op: in Vlaanderen is er amper hinder in Oost- en West-Vlaanderen en iets meer in Antwerpen en Limburg. In Wallonië is er een zeer zware impact. Dat zegt een woordvoerster van bpost.

In Vlaanderen stond geen stakingspost in het sorteercentum van Gent. De postbedeling verliep dan ook vrij goed in Oost- en West-Vlaanderen. Al kunnen er lokaal wel problemen optreden door afwezig postpersoneel.

Evenmin was er een stakingspost in het sorteercentum van Antwerpen. Wel waren er een groot aantal afwezigen bij de chauffeurs, zodat het postvolume lager lag.

In Brussel stond er eveneens geen stakingspost aan het sorteercentrum, wel waren er meer stakers onder het personeel. Dat maakt dat de hinder bij de postbedeling groter is dan in Vlaanderen.

De grootste hinder is voor Wallonië, met stakingsposten aan de sorteercentra van Charleroi en Luik, zodat zo goed als geen post en pakjes in de verdeelcentra is geraakt. "De postbedeling in Wallonië is bijgevolg zwaar verstoord", aldus bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Overal in het land werden wel kranten bedeeld.

Wat de postkantoren betreft, was 92 procent open: alle postkantoren in Vlaanderen waren open, 86 procent van de kantoren in Brussel, 87 procent van de kantoren in Namen en Henegouwen en 85 procent in Luik en Luxemburg, aldus de bpost-woordvoerster.

Beeld BELGA

Scholen

"Er is weinig hinder in de GO!-scholen", meldt Sarina Simenon, woordvoerster van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs. "In de meeste scholen wordt er les gegeven, al gaat het soms om een aangepast programma, omdat er veel leraren niet zijn komen opdagen."

"Er wordt wel gestaakt in het vrij onderwijs, maar het is niet zo dat het schoolleven erdoor ontregeld wordt. Er wordt gewoon opvang voorzien voor de aanwezige scholieren", zegt Willy Bombeek, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

"In het GO!-onderwijs zijn een drietal scholen gesloten, een in Limburg en twee in Oost-Vlaanderen", zegt Simenon. "In Brussel, de Brusselse rand en in Gent zijn er scholen waar veel leerlingen ontbreken door de staking van het openbaar vervoer. De scholieren, en soms ook leraren, raakten niet op school door de stakingen bij de NMBS en De Lijn."

In Antwerpen is tien procent van de stedelijke kleuter- of lagere scholen dicht. In het secundair en volwassenenonderwijs zijn alle scholen gewoon open. Bij de stedelijke kinderopvang zijn 14 van de 26 locaties gesloten en vangen de overige slechts enkele leefgroepen op. In totaal staakt dinsdag 16,7 procent van het stedelijk personeel, berekende de stad. De gezinnen van alle getroffen scholen en kinderopvanglocaties werden vooraf op de hoogte gebracht van de hinder. Leerlingen van het stedelijk basisonderwijs worden indien nodig in een andere school in de buurt opgevangen.

bij de Universiteit Antwerpen werkt weliswaar opvallend veel personeel vandaag van thuis uit, maar konden voor zover bekend alle geplande examens doorgaan.

Ook enkele scholen in Brussel en Luik staken vandaag mee. "Maar er wordt altijd opvang voorzien voor de leerlingen", zegt Pascal Chardome van de Franstalige onderwijsvakbond CGSP.

Andere scholen in Brussel en Luik zijn wel open, maar hier verlopen de lessen verstoord omdat sommige leraars deelnemen aan de nationale manifestatie. "In slechts weinig scholen verlopen de lessen normaal. Voorts kwamen er meerdere leerlingen niet opdagen wegens de acties bij de spoorwegen", aldus Chardome. De liberale vakbond bevestigt dat er inderdaad veel leerlingen niet op hun school geraken omdat er bijna geen treinen rijden.

Stadsdiensten

Het merendeel van de vuilnisbakken in Brussel wordt vandaag niet leeggemaakt wegens de acties bij de openbare diensten. In de hoofdstad is vanochtend geen enkele vuilniswagen uitgereden, luidt het bij de dienst reinheid en netheid van de stad Brussel. Inwoners van Brussel wordt aangeraden om hun vuilniszakken terug binnen te halen. Mogelijk wordt het afval de komende dagen wel opgehaald.

In Antwerpen is de afvalophaling vannacht probleemloos verlopen, maar vandaag wordt op sommige locaties wel niet-selectief opgehaald om te vermijden dat afval te lang zou blijven liggen. Ook de containerparken zijn gesloten. De overige stedelijke diensten ondervinden minder hinder: alle stadsloketten zijn open, net als alle cultuurcentra, jeugddiensten en sportlocaties en de meeste bibliotheken, musea en zwembaden.

Elders in de provincie Antwerpen verloopt de stedelijke dienstverlening ook zonder veel problemen. In Mechelen staken slechts 11 van de zowat 700 werknemers en zijn er geen diensten gesloten. Dat is evenmin het geval in Turnhout en Lier. In Herentals is enkel het recyclagepark gesloten.

Een rondvraag van Belga bij diverse openbare diensten in Limburg leert dat er weinig gevolg is gegeven aan de stakingsoproep van de vakbonden. Bij de kinderopvang en de OCMW's stellen zich geen problemen. De stadsdiensten zijn gewoon geopend. Het vuilnis wordt overal opgehaald zoals voorzien en de recyclageparken zijn allemaal operationeel.

De provincie West-Vlaanderen ondervindt weinig hinder door de nationale vakbondsacties. In Kortrijk werken de stadsdiensten zoals normaal, net zoals in Brugge en Oostende. In die laatste stad is wel minder capaciteit in de stedelijke kinderopvang, maar de ouders zijn daar vorige week al over ingelicht.

Roeselare wist gisteren al dat er zich geen problemen zouden aandienen. Integendeel, veel onderhouds- en kuispersoneel is opgevorderd om een handje toe te steken bij de opruimingswerken na de wateroverlast die de regio gisteravond trof.

Ook bij de afvalophalers is er weinig hinder. Zo bevestigt Imog, de Zuid-West-Vlaamse afvalintercommunale, dat er geen problemen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234