Zaterdag 10/12/2022

Staking

Hier kunt u hinder verwachten tijdens ‘ongeziene’ staking van woensdag

Onder meer het openbaar vervoer dreigt woensdag helemaal verstoord te worden. Beeld Alexander D'Hiet
Onder meer het openbaar vervoer dreigt woensdag helemaal verstoord te worden.Beeld Alexander D'Hiet

De vakbonden verwachten dat hun achterban straks massaal gevolg geven aan de stakingsoproep voor woensdag 13 februari. ACV, ABVV en ACLVB riepen op tot een nationale staking uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. De staking zal zich op verschillende vlakken laten voelen. We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste hinder.

Redactie

De staking van woensdag is vooral gericht tegen de werkgevers uit de privésector. Maar heel wat overheidsvakbonden sluiten zich erbij aan. Tijdens het loonoverleg wordt immers ook onderhandeld over eindeloopbaanmaatregelen en sociale uitkeringen. En dat belangt iedereen aan, argumenteren de ambtenarenbonden.

De oproep zal massaal worden gevolgd en zal algemeen zijn, verzekeren de bonden. “De staking van woensdag zal ongeziene proporties aannemen”, voorspelt William Van Erdeghem, voorzitter van metaal- en textielvakbond ACV Metea. Dat zegt ook Stefaan Decock, algemeen secretaris van de christelijke bediendebond LBC-NVK: “We hebben weinig moeite moeten doen om animo te krijgen. De staking zal vrij algemeen zijn.”

Waar kan u hinder ondervinden?

• De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht grote hinder op haar net, zowel voor tram-, bus- als metroverkeer. Ze vraagt haar reizigers voorzorgen te nemen en in alternatieven te voorzien. Vanaf woensdag 6 uur opent de MIVB haar contactcenter (070/23.20.00). De website geeft geregeld updates voor de reizigers, net als de Facebook-pagina en het Twitter-account.

• Ook bij de NMBS zal worden gestaakt. Ze verwacht dat tijdens de 24 urenstaking, die morgen dinsdagavond om 22.00 uur begint, bijna de helft van de treinen zal rijden in vergelijking met een normale dienstregeling. Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de IC-treinen rijden, klinkt het, net als een beperkt aantal L- en S-treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden. Reizigers kunnen vanaf vanavond op de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze woensdag normaal gezien op bestemming geraken.

Het is de derde keer dat de minimale dienstverlening bij het spoor wordt toegepast, sinds de regeling in maart vorig jaar van kracht werd. Bij de vorige staking, in juli vorig jaar, reed ongeveer een op de drie treinen in vergelijking met een normale dienstregeling.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De kleine machinistenvakbond ASTB meldt dat ze de actie niet steunt en haar treinbestuurders niet oproept deel te nemen. Machinisten van de bond die toch staken, zijn wel gedekt door een geldige stakingsaanzegging.

• Ook bij De Lijn werd opgeroepen om deel te nemen aan de staking, dus net als bij de andere vervoersmaatschappijen kunnen reizigers best alternatieven zoeken of hun verplaatsing indien mogelijk uitstellen. “De reiziger zal op die dag niet kunnen rekenen op het openbaar vervoer”, zegt Jan Coolbrandt (ACV openbare diensten).

• Het internationale treinverkeer zou niet al te veel hinder ondervinden van de nationale staking woensdag. Bij Thalys wordt één rit Brussel-Parijs geschrapt (van 7.13 uur), Eurostar verwacht geen problemen voor wie naar Groot-Brittannië reist. Alleen wie woensdag met de Eurostar naar Frankrijk wil sporen (Rijsel of Calais), moet zijn plannen herbekijken. Getroffen reizigers kunnen hun reis kosteloos annuleren en met de TGV naar Frankrijk reizen.

• Het vliegverkeer op het vliegveld wordt gehalveerd tijdens de 24-urenstaking die dinsdag om 22.00 begint. Dat meldt luchtverkeersleider skeyes (ex-Belgocontrol) maandag. ACV-Transcom plaatst grote vraagtekens bij die halvering en verwacht dat er niet gevlogen zal worden. Tot de halvering werd beslist op basis van informatie over hoeveel luchtverkeersleiders tijdens de staking aan het werk zullen zijn. Dankzij de halvering kan de veiligheid worden gegarandeerd, aldus skeyes.

De luchthaven van Charleroi zal woensdag helemaal gesloten blijven tijdens de nationale staking. Dat meldt Brussels South Charleroi Airport in een persbericht. Reizigers krijgen het advies om rechtstreeks contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines laat alvast weten alle vluchten voor die dag te schrappen. TUI fly wil uitwijken naar buitenlandse luchthavens.

• De impact op het onderwijs is nog onduidelijk. De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste Vlaamse onderwijsvakbond lanceerde geen actieve oproep om het werk neer te leggen. De socialistische onderwijsvakbond doet dat wel. “Het onderwijs kent veel problemen. Denk maar aan de vele burn-outs, of het ziekteverzuim”, zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van de socialistische overheidsvakbond ACOD. De onderwijskoepels denken vandaag en morgen meer zicht te krijgen op de impact van de acties.

• Bij de openbare omroep is een stakingsaanzegging ingediend. De VRT verwacht evenwel dat de uitzendingen en opnames normaal zullen verlopen.

• In de havens zal eveneens worden gestaakt. De dokwerkers in de drie Belgische havens zullen volgens de vakbond BTB massaal het werk neerleggen. “Er zal zo goed als geen activiteit zijn op de kades.”

• Daarnaast kunnen heel wat andere sectoren de gevolgen van de staking voelen. Onder meer in de voedingsnijverheid, de chemie- en farmabedrijven en in de grote metaal- en textielbedrijven zullen mensen het werk neerleggen, net zoals in autobedrijven. “De hele autosector zal platliggen. Niet alleen de producenten zoals Volvo en Audi, ook de toeleveranciers. Maar ook in kleine metaal- en textielbedrijven zal worden gestaakt”, aldus William Van Erdeghem.

• Klanten kunnen tot slot bij sommige supermarkten wel eens voor gesloten deuren staan, indien personeelsleden er woensdag beslissen om het werk neer te leggen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234