Zaterdag 18/09/2021

'Hier kunnen we zelfs een feest organiseren'

infrastructuur

toneelhuis lonkt naar 'de shop', het symbool van de antwerpse arbeidersbeweging

Het Toneelhuis weet zijn moment te kiezen. Nog geen week na het bitse debat over het Museum aan de Stroom en op de vooravond van het cultuurdebat dat minister Anciaux wil organiseren, maakt het bekend dat het zijn oog laat vallen op 'de shop', het voormalige aanwervingslokaal voor havenarbeiders in Antwerpen. En dat terwijl het precies de arbeidersklasse is die de weg naar de thuisbasis van Het Toneelhuis, de Bourlaschouwburg, meestal niet vindt.

Antwerpen / Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

'Op dit moment zitten wij verspreid over zeven plaatsen in de stad", zegt zakelijk leider Stefaan De Ruyck in een gesprek met De Morgen. "De Bourla is immers een zeer klein gebouw. We hebben daar een zaal, een foyer, een repetitieruimte en een kantoor. Dat is alles. Maar ik heb ook nog heel wat administratief personeel, ik heb een repetitieruimte nodig, een kostuum- en een decoratelier, en een tweede pleateau."

"Een ander probleem is de manier waarop de Bourla destijds gerestaureerd werd. De oude machinerie is helemaal bewaard gebleven, maar die is niet meer van deze tijd. Onze arbeidsgeneesheer zegt dat de Bourla eigenlijk niet meer mag gebruikt worden om hij te onveilig is voor de technici."

"Ten slotte", gaat De Ruyck verder, "is de Bourla een heel kwetsbare zaal. Je kunt er geen 'harde' concerten organiseren. Als wij Arno uitnodigen, dan komt daar een ander soort publiek op af en dat klaagt dan onder meer over het feit dat het niet mag roken en dat het moet blijven zitten."

Het Toneelhuis wilde aanvankelijk ruimte zoeken in de onmiddellijke omgeving van de Bourla. "Daar, vlak bij de Meir, iets kopen, is onbetaalbaar. We hebben ook nog even gedacht aan het Militair Hospitaal in Berchem, maar in dat dossier kwam ook geen duidelijkheid. Toen we hoorden dat 'de shop' te koop was, hebben we geen seconde getwijfeld. Daar zouden we kunnen beschikken over ongeveer 3.300 vierkante meter. We kunnen er een vlakke vloerzaal bouwen met 300 plaatsen, twee repetitieruimten, kantoren, ateliers, noem maar op. Als we het gebouw kunnen kopen, zullen we wel Cinema Tokio, ons tweede platform op het Zuid, opgeven."

De Ruyck is er zich terdege van bewust dat 'de shop' een zeer symbolische plek is in Antwerpen. Het lokaal, dat in 1963 een ouder aanwervingsbureau voor havenarbeiders uit 1937 op de hoek van de Rijnkaai en de Braziliëstraat verving, was tot voor enkele jaren het kloppende hart van de Antwerpse haven. Hier kwamen havenarbeiders en scheepsherstellers elke ochtend langs om hun job voor de dag te halen.

Het is uiteraard niet vanzelfsprekend dat Het Toneelhuis zijn intrek zou nemen in 'de shop'. Vorig jaar haalde sp.a-voorzitter Patrick Janssens nog uit naar het stadsgezelschap omdat het er niet in slaagde een evenwichtige sociale mix in zijn publiek te halen. Zo zouden veel te weinig arbeiders, maar ook mensen uit de middenklasse, hun weg vinden naar de Bourla. Die opmerking leidde tot een bitsige polemiek tussen Het Toneelhuis en de politieke wereld.

"Wat we precies in de 'shop' zullen programmeren, weten we nog niet", zegt De Ruyck. "We gaan er wel van uit dat we niet uitsluitend oog moeten hebben voor de sociale mix; ook de kwaliteitsvereiste blijft cruciaal. Wel zal de zaal veel laagdrempeliger zijn. Hier kun je zelfs een feest organiseren terwijl dat in de Bourla helemaal niet kan, die is veel te kwetsbaar. Ongetwijfeld zal ons palet veel breder worden, dat staat buiten kijf."

De Ruyck beklemtoont verder dat de Bourla dé centrale plek van het Toneelhuis blijft. 'De shop' zou het productiecentrum en het tweede spelplateau worden.

'We zullen niet enkel programmeren in functie van

de sociale mix'

'De shop', het voormalige aanwervingslokaal voor havenarbeiders op het Eilandje, dateert uit 1963 en is een deels beschermd monument. (Foto Antwerps Havenbedrijf / RV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234