Dinsdag 25/02/2020

Regionale staking

Hier kan u maandag hinder verwachten in Vlaams-Brabant en Brussel

Beeld BELGA

De hoofdstad zal maandag grotendeels platliggen door de geplande stakingen op de derde provinciale actiedag in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en in Brussel. Dat zegt Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel. Ook in de provincie Vlaams-Brabant wordt hinder verwacht. Bij het spoor worden, net zoals bij vorige provinciale stakingen, in heel het land weer problemen verwacht.

Vlaams-Brabant

Het treinverkeer in de provincie zal volgens vakbondssecretaris Gunther Blauwens (ACOD) zondagavond om 22 uur stilvallen en pas 24 uren later hervat worden.

Volgens Geert Witterzeel (ACV) is er een akkoord tussen alle vakbonden dat er die dag geen enkele bus zal uitrijden noch van De Lijn, noch van privébedrijven die lijnen pachten. Ook De Lijn Vlaams-Brabant waarschuwt in een mededeling voor een zwaar verstoorde dienstverlening. De verstoring zal niet alleen in Vlaams-Brabant, maar ook in Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen voelbaar zijn vermits heelwat de provinciegrens overschrijden.

Beeld BELGA

De directie van Brussels Airport stelt in een mededeling dat ze de impact van vakbondsactie nog moeilijk kan inschatten, maar verwacht alleszins zware hinder op de luchthaven. Passagiers wordt gevraagd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent.

Thomas Cook laat twee vluchten, die maandag normaal moeten vertrekken vanop Zaventem, vertrekken vanuit het Noord-Franse Rijsel. "We hebben alle klanten die geboekt hebben verwittigd", zegt Koen van den Bosch van Thomas Cook. "We bieden een bustransfer aan vanuit Zaventem naar Rijsel. Maar we raden alle reizigers aan om op eigen houtje naar Rijsel af te zakken. We hebben immers geen zicht op de impact van de provinciale actiedag op het verkeer."

Ook op maandag 15 december, de nationale stakingsdag, voert Thomas Cook dezelfde maatregel door.

Jetairfly laat weten dat het maandag uitwijkt naar alternatieve luchthavens: Oostende, Charleroi, Luik en voor de langeafstandsvluchten Amsterdam/Schiphol. "Jetairfly voorziet autocars voor de transfer van Brussel naar de alternatieve luchthaven", klinkt het donderdag op de website. Voorts raadt Jetairfly alle reizigers die op maandag uit de luchthaven van Zaventem met vakantie vertrekken, aan om zich tijdig naar de luchthaven te begeven en daarbij marge te voorzien voor mogelijke verkeershinder. De betrokken reizigers worden dossier per dossier ingelicht. Jetairfly contacteert begin volgende week alle betrokken reizigers met informatie over het alternatief voor hun vlucht.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines besliste eerder al om meer dan dertig vluchten te schrappen.

Het ABVV riep enkele dagen ook al op om op de luchthaven massaal het werk neer te leggen. "We gaan zowel aan de cargo-afdeling als aan de handling voor passagiers stakingsposten opstellen, maar werkwilligen worden niet tegengehouden. Wat de cargo betreft zullen geen vrachtwagens worden toegelaten. Of er bagage van passagiers zal worden behandeld, hangt af van het aantal werkwilligen. Ik hoor voorts dat het werk in vele luchthavenbedrijven in groten getale zal worden neergelegd", aldus Sandra Langenus (ABVV).

Wat de openbare diensten betreft, organiseren de vakbonden op maandagmorgen in Leuven stakingposten voor alle overheidsgebouwen tussen de Philippsite en het station. Het gaat onder meer om het Vlaams Administratief Centrum, De Lijn, stadskantoor, het provinciegebouw, de centrale gevangenis en de hulpgevangenis.

Ook aan de gemeentehuizen van Asse en Halle zullen stakingposten staan, net als voor de Leuvense brandweerkazerne. In andere gemeentehuizen zullen personeel en bezoekers worden gesensibiliseerd. Ook aan enkele rust- en verzorgingstehuizen in het Leuvense zullen piketten staan. Aan het UZ Leuven beperkt de actie zich tot het uitdelen van pamfletten. De UZ-directie laat weten dat alle consultaties doorgaan.

Daarnaast willen de vakbonden ook aan vele tientallen bedrijven stakingposten optrekken. Dat is het geval aan AB InBev in Leuven, Duracell in Aarschot, Brouwerij Haacht, het verdeelcentrum van Toyota in Diest, Terumo, Materialise en Option in Haasrode, IMEC in Heverlee, Brouwerij Hoegaarden, Siemens in Huizingen, Coil in Landen, D'Ieteren in Kortenberg, TE Connectivity in Kessel-lo, Palm Breweries in Londerzeel, Bosch en Citrique Belge in Tienen.

Bij het onderzoekscentrum IMEC in Heverlee is het volgens de vakbonden de eerste keer dat er een syndicale actie wordt gevoerd. Enkele Alma-studentenrestaurants in Leuven sluiten de deuren. In de voormiddag zullen personeel en studenten samen actievoeren tegen de besparingen.

Beeld BELGA
Beeld BELGA

Brussel

Volgens Philippe Van Muylder (ABVV Brussel) zullen de stakingsposten in de hoofdstad zo goed als alle sectoren treffen. Zo zijn er posten voorzien bij grote handelszaken als Delhaize, Carrefour, Cora of Mediamarkt, maar ook bij alle banken en verschillende bankagentschappen.

Ook in de industriële sector is de staking zeer uitgebreid. Audi, Kone, Dalkia zijn enkele namen die hij noemde. Bij de NMBS en de MIVB zal de staking zo goed als het hele netwerk platleggen. Ook bij Belgacom, bpost, en de RTBF/VRT zijn acties voorzien.

De ziekenhuizen zullen quasi op weekendregeling overschakelen en ook bij verschillende scholen wordt gestaakt. "Er is een grote stakingsbereidheid onder de leraren, maar we kunnen nog geen exacte cijfers geven", zegt Van Muylder.

De MIVB bevestigt dat ze zeer sterke hinder verwacht en dat het netwerk volledig plat kan liggen. De openbaarvervoersmaatschappij roept de reizigers op hun voorzorgen te nemen, maar de echte impact zal pas maandagochtend duidelijk worden. "Ons contactcenter gaat om 6 uur open, reizigers kunnen via de site, maar ook via twitter, facebook én telefonisch op de hoogte blijven", zegt woordvoerster Ann Van Hamme. In tegenstelling tot bij de NMBS wordt de avond voordien en de dag na de staking geen hinder verwacht.

Delhaize weet nog niet of het zo'n vaart zal lopen: "Waarschijnlijk komen er acties, maar tot de dag zelf kunnen we niet zeggen waar en hoe", zegt Roel Dekelver van de communicatiedienst. De supermarktketen raadt zijn klanten aan maandag de website te consulteren voor meer info.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA

Spoorwegen

De NMBS verwacht opnieuw "forse verstoringen van het nationale en internationale treinverkeer". "Door de configuratie van het spoorwegnetwerk dreigen deze echter een weerslag te hebben op het treinverkeer in het hele land." De spoorwegmaatschappij verwacht vooral hinder in de provincies waar de vakbonden actievoeren. "NMBS wil haar reizigers op de best mogelijke manier informeren in aanloop naar, en tijdens deze staking", klinkt het in een persbericht.

Reizigers wordt aangeraden om "niet enkel op de trein te vertrouwen maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen voor verplaatsingen tussen zondag 7 december (vanaf 22 uur) en maandag 8 december (tot de laatste voorziene trein). In het persbericht zegt de NMBS te begrijpen en betreuren dat "deze staking het reistraject en de privé- en beroepsplannen van haar klanten kan verstoren".

Via de gebruikelijke informatiekanalen zal de "NMBS er alles aan doen om haar reizigers in real time en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer". Dat gebeurt via de routeplanner op de website, de NMBS-app, de aankondigingen, schermen en aankondigingsborden in de stations en op Twitter via @NMBS. Op Twitter is de spoorwegmaatschappij uitzonderlijk actief vanaf zondag om 18 uur, tot 22 uur. Maandagochtend vanaf 5 uur is NMBS opnieuw te bereiken via Twitter.

De NMBS laat ook weten dat ze alles in het werk zal stellen om het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen.

Beeld BELGA
Beeld BELGA

Hogesnelheidstreinen

Maandag zullen er in België zo goed als geen hogesnelheidstreinen rijden. De ritten van Eurostar, ICE en TGV door België zijn geschrapt, en er worden amper twee Thalys-stellen verwacht gedurende de hele dag.

Thalys laat vandaag weten dat het reizigers aanraadt om hun reis uit te stellen, net zoals bij de vorige actiedagen. Er zullen tijdens de hele dag slechts twee Thalyssen rijden: telkens vanuit Parijs-Noord naar Brussel-Zuid op maandagavond. Thalys heeft overigens ook enkele aanpassingen doorgevoerd op zondagavond en dinsdagochtend.

De Eurostar-treinen rijden voor de gelegenheid tussen Londen en het Franse Rijsel. Ze rijden dus niet tot in of vanuit Brussel. Hetzelfde geldt voor de Franse hogesnelheidstrein TGV.

De Duitse ICE-treinen rijden evenmin naar of vanuit België.

Voor de nationale staking van 15 december zullen gelijkaardige maatregelen genomen worden door de hst-operatoren.

Spoorwegmaatschappij NMBS meldde donderdag al dat ze forse verstoringen verwacht van het nationale spoorverkeer, vooral in de provincies waar er wordt actiegevoerd (Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant), maar met mogelijk gevolgen in het hele land.

Ook bij Thalys zal de staking veel hinder veroorzaken.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234