NieuwsAgressie
‘Hier gaat nog eens een dode vallen’: redders Blaarmeersen wanhoop nabij nadat collega’s in elkaar zijn geslagen
De redders aan de Gentse Blaarmeersen zijn het beu dat vechtpartijen de mooie dagen er telkens weer ontsieren. Nu heethoofden een collega-redder een hersenschudding schopten, trekken ze aan de alarmbel. ‘Alles is al geprobeerd, het wordt alleen maar erger.’
De zomer was uitstekend begonnen op het Gentse recreatiedomein de Blaarmeersen. De vechtpartijen leken in de kiem gesmoord, nadat er extra camera’s geïnstalleerd waren en een plaatsverbod voor één bezoeker was uitgevaardigd. Tot maandag, toen er in de late namiddag een incident was.
“We waren met zes redders in totaal”, getuigt een hoofdredder die er al achttien zomers werkt. Hij wil anoniem blijven. “Een van onze collega’s stond aan de trappen van de glijbaan, waar hij iedereen één per één naar boven laat gaan.” Hij merkte dat een jongeman had voorgestoken en stuurde hem weer naar het einde van de rij. “Het was een Brusselse jongere die simpelweg niet wou luisteren”, zegt een andere hoofdredder – ook hij wil zijn naam niet in de krant. “Hij zocht bewust ruzie.”
Gebroken kaak
De jongen duwde de redder, die hem niet voorbij liet gaan. “En toen begon die gast op onze collega te kloppen”, zeggen de hoofdredders. “En hij was niet alleen. Zijn vrienden stonden hem bij, terwijl onze collega probeerde te vluchten. Verderop werd hij op de grond geslagen. Daarna bleven ze hem schoppen. Met een hersenschudding, nekletsel en een gebroken kaak is hij naar het ziekenhuis gebracht.” Hij herstelt in het AZ Jan Palfijn.
Ook een tweede redder deelde in de malaise. “Hij wou zijn collega uit de nood helpen, maar kreeg zelf klappen”, zeggen de hoofdredders. “Hij kwam ervan af met een gezwollen lip en rugletsel. Wij hebben meer geluk gehad, bij onze aankomst was de politie net toegesneld.”
De agenten waren er snel bij, omdat ze vijf minuten voor de vechtpartij net waren opgeroepen voor een aanranding van twee meisjes. Wat er precies gebeurde, is onduidelijk. Na de vechtpartij werden twee jongens van 14 en 16 jaar aangehouden. Ze zijn intussen onder voorwaarden vrijgelaten.
‘Plaatsverbod is geen oplossing’
“Waarschijnlijk komen die gasten straks opnieuw naar de Blaarmeersen”, zegt een van de hoofdredders. “Dat plaatsverbod geldt maar voor één maand. Dat zal het probleem niet oplossen. Het is niet te vatten wat hier de laatste jaren aan het gebeuren is.”
“Wat tien jaar geleden een ontmoetingsplek was voor gezinnen, sportende Gentenaren of liefhebbers van de zon, is nu een verstevigde burcht, met dranghekken, camera’s en security. Niet alle incidenten halen de media, er zijn nog nooit zoveel interventies geweest.”
“Het is dweilen met de kraan open”, vervolgt de man. “Wanhoop is het enige juiste woord. Als redders worden we niet meer serieus genomen door die hangjongeren, die alleen naar hier komen om amok te maken. We maken geen indruk meer op die jonge Brusselaars, die voortdurend joints roken. Wanneer ik hier vroeger rondliep op het strand, hadden de bezoekers ontzag. Nu word ik voortdurend omvergeduwd of moet ik mij verantwoorden waarom ze bijvoorbeeld niet op de glijbaan mogen.”
Escalatie
Hij vreest voor escalatie. “Nu zijn het vechtpartijen, waarbij mijn collega’s zwaargewond raken en de hele ploeg verbolgen achterblijft. Maar het lijkt alleen maar erger te worden. Schrijf maar op: binnenkort gaat hier een dode vallen.”
Welke maatregelen nog getroffen kunnen worden, weten de redders niet. “Alles is al geprobeerd”, klinkt het gelaten. “Maar het geweld blijft.” Ook Catherine Meyvaert, directiemanager sport van domeinbeheerder Farys, moet opnieuw op zoek naar oplossingen. “Extra camera’s en meer securitypersoneel misschien. Al is de politie hier al bijna permanent aanwezig.” De glijbanen, waar de problemen vaak beginnen, zijn momenteel gesloten. Verder wordt bekeken of het reserveringsysteem strenger kan.