Donderdag 09/12/2021

Update

Hevigste onweer in jaren met 15.000 blikseminslagen en hagelstenen als tennisballen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het onweer dat vannacht over Vlaanderen trok, is één van de hevigste van de voorbije jaren. Liefst 15.000 blikseminslagen uit een zogenaamde supercel teisterden achtereenvolgens de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Die blikseminslagen zorgden voor heel wat schade, hevige windvlagen ontwortelden bomen, hevige regenval zorgde voor wateroverlast en lokaal vielen hagelstenen zo groot als tennisballen.

Verkeer
Het onweer veroorzaakte ook in de ochtendspits ernstige hinder. In volle ochtendspits stond er liefst 300 km file. Wateroverlast en afgewaaide bomen en takken hinderden het verkeer, vooral in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De luchthaven van Zaventem lag even plat door de bliksem.

OOST-VLAANDEREN
De provincie Oost-Vlaanderen werd het zwaarst getroffen. Daar werden hagelbollen als tennisballen aangetroffen. Op de E40 zijn onder meer delen van de snelweg tussen Zwijnaarde en Merelbeke getroffen. Op de E17 ter hoogte van De Pinte en Kruishoutem was er ook hinder. Op de E17 richting Antwerpen in Nazareth kwam er een boom op de rijbaan terecht. Een vrachtwagen kon het obstakel niet meer ontwijken. De voorruit van het voertuig werd verbrijzeld maar de bestuurder raakte niet gewond.

Waasland
Ook het Waasland kreeg de volle laag. Vooral in Stekene en Sint-Gillis-Waas is er veel schade. In Meerdonk, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, zijn veel bomen op de dijken uitgerukt en meters verder terecht gekomen. In het naburige Sint-Pauwels is er vooral schade door centimetersdikke hagelstenen. Die doorboorden daken van tientallen huizen en beschadigden geparkeerde wagens. In de Lijkveldestraat werd ook een 150 vierkante meter groot dak van een schuur opgetild en op de weg geslingerd. "In het Waasland en de streek rond Ronse werden hagelstenen van liefst 5 cm waargenomen", zegt weerman David Dehenauw.

Auto's beschadigd
In Wetteren veroorzaakte een hagelregen schade aan honderden wagens. Bijna alle auto's binnen enkele vierkante kilometer liepen ernstige deuken op. Ook een tiental voertuigen van de lokale politie zijn beschadigd. De hagelbui trof het centrum van Wetteren en onder meer de gehuchten Kwatrecht en Overschelde. "Het was een kogelregen van duizenden hagelstenen op een redelijk groot gebied", zegt de korpschef van de zone Laarne/Wetteren/Wichelen. De hagelbollen vernielden ook glazen koepels en ramen van woningen. Er zijn geen meldingen van personen die gewond raakten door de hagelstenen.

Wateroverlast in Gent
De zware regenval zorgde ook voor veel wateroverlast. De brandweerkorpsen in onder meer het arrondissement Gent moeten massaal uitrukken. Het gaat vooral om ondergelopen kelders of garages, maar er staan ook straten blank en er zijn meldingen van schade door blikseminslag.

VLAAMS-BRABANT
In Vlaams-Brabant raakten op de E40 naar Brussel ter hoogte van Affligem twee rijstroken versperd door een omgevallen boom. Na korte tijd was de weg weer vrijgemaakt. In Overijse beschadigden bomen de daken van twee woningen aan de Steenweg op Ter Hulpe, en op de Nijvelsebaan waaide een oude eik omver. Een brandweerman die op weg was naar de kazerne kon het gevaarte niet meer ontwijken en reed ertegen. Hij raakte gewond. Tenslotte raakte ook in de Parkstraat in Kortenberg een woning beschadigd door een omgevallen boom.

Brussel vrijwel gespaard

In Halle sloeg de bliksem het zwaarst toe. Daar vatte het dak van een woning aan de Lenniksesteenweg vuur. De brandweer kon het vuur blussen en niemand raakte gewond maar het dak is zwaar beschadigd en zal moeten vervangen worden. Ook in de Slochtestraat in Liedekerke veroorzaakte de bliksem een woningbrand, maar daar viel de schade mee. In Brussel lijkt de schade beperkt. De brandweer moest enkel een aantal omgevallen bomen weghalen, vooral in het Terkamerenbos. Rond 7.30 uur was de situatie in Brussel terug normaal.

ANTWERPEN
In Lillo in de haven van Antwerpen werd een goederentrein van de sporen geblazen en in Willebroek begaven zelfs gevels het door de stormwind. Er waren ook veel omgewaaide bomen en een aantal gevallen van wateroverlast. Vooral het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en Willebroek werden zwaar getroffen. In het polderdorp Berendrecht werd een paard neergebliksemd. De brandweer krijgt nog steeds talloze oproepen om kapotte koepels of weggewaaide daken te komen herstellen. In Willebroek waaide door de hevige wind twee gevels van zolderverdiepingen in aanbouw weg. De stenen kwamen in de Overwinningsstraat op de omliggende huizen terecht. Ook hier moesten koepels, daken en geparkeerde auto's eraan geloven. In Kapellen viel vanmorgen een ontwortelde boom recht op een houten bungalow in de Bernard De Vadderlaan. Het gezin dat er woont raakte als bij wonder niet gewond, maar de woning is letterlijk in twee gekliefd.

Stroom uitgevallen
Ten noorden van Antwerpen raakte een omgevallen boom de elektriciteitsleiding in een straat in Brecht, waardoor de stroom er uitviel. In Kapellen zijn enkele auto's dan weer total loss nadat er bomen op terecht kwamen. Verder was er in Antwerpen zelf schade in zowat alle districten, vooral Hoboken deelde in de klappen.

Mechelen
In Mechelen hetzelfde verhaal, een stortvloed aan oproepen voor omgevallen bomen, weggewaaide daken en defecte verkeerssignalisatie. Het dak van een loods kwam op de rijbaan terecht. Op de E19 ter hoogte van Mechelen-Noord is er nog steeds hinder door een afgebroken verlichtingspaal en takken die er op de linkerrijstrook terecht kwamen.

Kempen
De Kempen bleef relatief gevrijwaard. De brandweerkorpsen van Turnhout en Hoogstraten kregen minder oproepen binnen dan in de rest van de provincie en de schade is er volgens hen ook beperkt.

VERWACHTINGEN
Later op de dag krijgen we volgens weerman Dehenauw soms buien die lokaal nog fel kunnen zijn en met onweer gepaard gaan. "Maar het ergste lijkt voorbij. Het wordt 15 graden aan zee en 20 in het oosten. Het waait soms vrij krachtig uit zuidwest tot west, met stoten tot 60 km/u of in een zware bui eventueel meer. (belga/kh/sam)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234