Vrijdag 23/10/2020

Onweer

Hevige onweersbuien trekken opnieuw over ons land: files door wateroverlast

De voorspelde onweersbuien trekken langzaam over ons land. Die kunnen opnieuw voor veel regen op korte tijd zorgen en dus de nodige ellende veroorzaken. Ook in het verkeer. De buien trekken richting het noordoosten, maar aangezien er weinig stroming is, bewegen de buien heel traag en blijven ze bijna ter plaatse uitregenen.

Net als de voorbije dagen wordt ons land getroffen door onweer en zware buien. Er is hagel en wateroverlast mogelijk, waarschuwt Noodweer Benelux. De voorspellingen volgen op de voorlopig warmste nacht van het jaar. Het kwik haalde afgelopen nacht 17 graden in Ukkel, meldt VRT-weerman Frank Deboosere.

Omstreeks 20.30 uur stond er vanavond nog 20 kilometer file op de Vlaamse wegen, wat uitzonderlijk is. Er stond nog een lange file op de Brusselse ring vanaf Grimbergen tot Sint-Stevens-Woluwe. En in Bertem op de E40 waren twee rijstroken afgesloten voor het verkeer door wateroverlast.

Op de binnenring was er ook hinder ter hoogte van Groenendaal. Daar was maar één rijstrook beschikbaar volgens het Vlaams Verkeerscentrum. Op de E17 stond er een file vanaf Moeskroen tot de parking in Rekkem en op de E314 was het nog filerijden vanaf Bekkevoort tot Halen.

Ook op E429 Rijsel - Doornik - Brussel was er ter hoogte van Aat moeizaam verkeer in de richting van de hoofdstad door wateroverlast. Op een bepaald ogenblik werd de autosnelweg ter hoogte van afrit 31 zelfs afgesloten, het verkeer werd omgeleid. Op dezelfde autoweg waren er ook problemen ter hoogte van Mainvault in de richting van Brussel.

Op de N25 Couvin - Philippeville was het wegdek ondergelopen ter hoogte van Genappe in de richting van Nijvel. Ook daar was er moeizaam verkeer.

Metrostations

In de namiddag bereikte de onweerachtige episode haar hoogtepunt. Maar ook vanavond worden enkele gebieden in het Belgische binnenland nog zwaar getroffen. Vooral de regio rond Brussel lijkt het op dit moment te verduren te krijgen. Ten gevolge van de hevige regenval liepen daar verschillende metrostations onder water.

Op Twitter verschijnen foto's van reizigers die op blote voeten door het water in station Erasmus moeten waden. Ook in station Delta zou het water zo'n tien centimeter hoog in de tunnel staan. In de stations van Gribaumont en Pétillon zou er ook wateroverlast zijn, zij het in mindere mate. De overlast beperkt zich in alle stations wel tot de inkomhal. De perrons blijven watervrij waardoor het metroverkeer zijn gewone gang kan gaan.

Het spoorverkeer op de lijn 124 Brussel-Nijvel-Charleroi ondervindt vanavond wel ernstige hinder door wateroverlast. Er zijn ook problemen op de lijn Namen-Luxemburg. Dat meldt Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel. De hevige regen en het onweer veroorzaken nog meer problemen op zowat het hele spoornet in België.

Ook het metrostation Delta liep vandaag onder water.Beeld BELGA

Zowel in Halle als in Sint-Pieters-Leeuw is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd vanwege de zware wateroverlast sinds rond 17 uur een fel onweer met hevige regenval over de gemeenten trok. Volgens burgemeester Luc Deconinck (N-VA) is Sint-Pieters-Leeuw uitzonderlijk zwaar getroffen: "Met uitzondering van Ruisbroek aan de overkant van het kanaal wordt zowat elke wijk in de gemeente geconfronteerd met wateroverlast. Vooral het centrum van deelgemeente Vlezenbeek is zwaar getroffen door de overstroming van de Vlezenbeek. Het water stond er op bepaalde plaatsen zelfs 1,5 meter hoog."

Momenteel zijn alle beschikbare hulpdiensten in de weer om burgers bij te staan. Het gemeentebestuur heeft het noodnummer 02 371 63 00 geïnstalleerd waar burgers met vragen over de wateroverlast terechtkunnen. Er is in de Jan Vanderstratenstraat een opvangcentrum ingericht voor gezinnen die vannacht niet in hun huis kunnen overnachten en over geen andere opvang beschikken. "In het opvangcentrum is plaats voor een 100-tal personen."

In Halle is voor het ziekenhuis een noodplan afgekondigd omdat ook dit dreigt te overstromen. Dat is vernomen bij Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

De brandweerkorpsen van Halle-Vilvoorde kregen tot dusver een 200-tal noodoproepen binnen wegens ondergelopen kelders, straten die blank staan en dergelijke. De problemen bleven eerst beperkt tot Sint-Pieters-Leeuw, maar zijn uitgebreid tot Halle, waar volgens Habils vooral het centrum met wateroverlast kampt. Ook vanuit de regio Asse beginnnen volgens hem de oproepen binnen te lopen.

Brussels Airport

Op de luchthaven Brussels Airport lopen een aantal vluchten vertraging op door het onweer. "Door de bliksemflitsen mogen een aantal activiteiten op de grond niet doorgaan", verduidelijkt Brussels Airport-woordvoerster Anke Fransen. "Dat veroorzaakt wat vertragingen. Zo gauw het onweer voorbij is, kunnen uiteraard alle activiteiten weer hernemen."

"Vliegtuigen zijn tijdens hun vlucht goed beschermd tegen bliksems", laat Brussels Airport via een tweet op de microblogsite Twitter weten. "Maar op de grond zijn er wel risico's, vooral dan voor de mensen die er activiteiten uitvoeren, zoals de bagagisten. Die activiteiten worden tijdelijk stilgelegd tijdens het onweer. Dat kan tot vertragingen leiden bij de vlliegtuigbewegingen. Mensen die van hun vlucht komen, moeten dan mogelijk wat langer op hun valiezen wachten."

Leuven-Diest-Aarschot

Ook in de driehoek Leuven-Diest-Aarschot heeft de regen voor veel wateroverlast gezorgd. De brandweerkorpsen van Aarschot, Diest en Tienen werden overstelpt met oproepen en hebben het momenteel nog steeds te druk om precieze informatie te geven over de toestand.

Een zegsman van de Leuvense brandweer stelde dat hij tot dusver reeds een 20-tal oproepen wegens ondergelopen kelders binnen kreeg vanuit Holsbeek, Linden en Lubbeek. De brandweer van Scherpenheuvel-Zichem kreeg een vijftal oproepen binnen uit Testelt, terwijl het Tiense brandweerkorps voorlopig enkel kwijt wil dat de oproepen afkomstig zijn uit Glabbeek, Tielt-Winge, Sint-Joris-Winge en Aarschot.

En ook in het westen van Henegouwen zijn de hulpdiensten overstelpt door oproepen en interventies wegens het hevige stormweer. De situatie lijkt het meest dramatisch te zijn in Beloeil: verschillende brandweerkorpsen kwamen er versterking bieden.

In Doornik zijn verschillende plaatsen volledig overstroomd. In het centrum van het dorp Willemeau staat zelfs 40 cm water. De burgemeester kondigde inmiddels het gemeentelijk rampenplan af. In het station van Doornik zijn niet alle sporen beschikbaar door wateroverlast. Het verkeer is onderbroken tussen Doornik en Leuze-en-Hainaut. Ook ondervindt het treinverkeer naar Frankrijk hinder op de as Moeskroen-Doornik, aldus woordvoerder Frédéric Sacré van Infrabel.

In Leuze moest de brandweer uitrukken voor een tiental overstromingen. In Péruwelz is een stuk van de snelweg E42 afgesloten voor het verkeer.

Beeld BELGA

Verkeerselende

Ook op de baan zorgt al die regen en hagel voor heel wat elende. Samen met enkele ongevallen en talrijke incidenten zorgt het weer voor een uitzonderlijk drukke avondspits. Vooral in en rond Brussel en Antwerpen is het erg druk. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de Antwerpse ring in de richting van Gent was er vanmiddag een ongeval. Daardoor waren een tijdje twee rijstroken versperd. Dat veroorzaakte lange files op de Antwerpse ring en zelfs op de E313 vanaf Massenhoven.

Ook de ganse Brusselse ring, de binnen- en de buitenring, zit vanavond helemaal vast. "Er is daar uitzonderlijk vertraagd verkeer. En dat heeft te maken met de felle regen die over Vlaams-Brabant trekt", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Komende dagen

Ook komende nacht komen soms nog flinke onweersbuien voor, maar over het noordwesten van het land wordt het geleidelijk droog met opklaringen. De minima komen uit tussen 12 tot 15 graden.

Dat is iets minder dan afgelopen nacht, voorlopig de warmste van het jaar. In Ukkel werd een synoptische minimumtemperatuur van 17 graden gemeten, bevestigt weerman Deboosere.

Morgen zijn er nog buien, mogelijk met onweer over de zuidoostelijke helft van het land. Elders is, of wordt het snel droog met geleidelijk zonnige perioden. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordoost. De maxima bedragen 19 graden aan de kust en in de Ardennen en 22 tot 24 graden verder landinwaarts.

Donderdag en vrijdag verlopen droog met zonnige perioden. Het wordt zowat 22 graden. Vrijdagavond neemt de bewolking toe en in de nacht gaat het regenen. Van zaterdag tot midden volgende week is het wisselend bewolkt met iedere dag kans op buien, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur komt dan niet of nauwelijks nog boven 20 graden uit.

Zoals de kaarten nu voorliggen is er alvast tot 20 juni geen uitzicht op een periode met standvastig en warm zomerweer.

Treinverkeer tussen Bergen en Quévy hervat

Er was even geen treinverkeer mogelijk tussen Bergen en Quévy (provincie Henegouwen), maar ondertussen is er opnieuw één spoor beschikbaar. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel. "Eén spoor raakte beschadigd door een modderstroom die de ballastkiezel onder de rails wegspoelde. Dat spoor is niet bruikbaar", aldus woordvoerder Frédéric Sacré. De technische diensten zijn ter plaatse. De treinen kunnen over het andere spoor rijden.

Tussen Naninne en Ciney (provincie Namen) is het treinverkeer eveneens over een spoor hervat, tweette de NMBS.

Ook tussen Luik-Guillemins en Verviers-Centraal (privincie Luik) ondervindt het spoorverkeer hinder van wateroverlast. "De treinen rijden over een spoor en tegen lage snelheid", aldus de zegsman van Infrabel. Het internationaal treinverkeer is niet verstoord.

Vanochtend was er ook geen treinverkeer tussen Eupen en Welkenraedt vanwege een defecte trein. De situatie is opnieuw normaal, aldus de spoorwegmaatschappij op haar website. Overstromingen hinderen nog wel het treinverkeer tussen Luik-Guillemins en Verviers-Centraal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234