Dinsdag 27/09/2022

Update

Hevige onweders zorgen voor wateroverlast in Vlaanderen

Het aangekondigde onweer heeft in Vlaanderen op diverse plaatsen lelijk huisgehouden. In de omgeving van Gent zorgde een korte maar hevige onweersbui op verschillende plaatsen voor wateroverlast. De Gentse brandweer voerde al een tiental interventies uit voor straten die blank staan en ondergelopen kelders. Ook in Leuven moest de brandweer deze avond uitrukken. In de omgeving van Antwerpen zorgden omgevallen bomen en stellingen voor heel wat schade.

In Gent kwamen verschillende oproepen uit deelgemeente Gentbrugge, waar diverse straten blank staan. Het gaat onder meer om de Frederik Burvenichstraat, de Burggravenlaan, de Hoveniersstraat en de Speelmanstraat. Bewoners meldden ook schade door hagelstenen. Ook vanuit deelgemeenten Ledeberg en Sint-Amandsberg kwamen er verschillende oproepen. Bewoners meldden er schade door hagelstenen aan daken en koetswerken van wagens. De Gentse brandweer kreeg in totaal enkele tientallen oproepen.

Ongevallen
Het noodweer ligt vermoedelijk ook aan de basis van een ongeval op de B401 in Gent, de verbinding van de E17 naar Gent-Centrum. Een wagen begon te slippen en raakte twee verlichtingspalen. Eén paal knakte af, de andere werd dermate beschadigd dat hij verwijderd moest worden. De bestuurder raakte lichtgewond. De rijbaan was in beide richtingen afgesloten en het verkeer moest omrijden. Ook op de E40 in Zwijnaarde gebeurde een ongeval in de richting van Gent. De federale politie vraagt bestuurders om de snelheid aan te passen aan de watergladheid.

Omgewaaide bomen in Leuven

Het onweer zorgde ook in de regio rond Boortmeerbeek, Haacht en Kampenhout voor overlast. De brandweer van Leuven kreeg in totaal een 40-tal oproepen uit de streek rond Haacht en Boortmeerbeek. Een aantal van die meldingen ging over omvergewaaide bomen of afgerukte taken die op de rijweg lagen en verwijderd moesten worden. In de Heikestraat in Boortmeerbeek was daarnaast een elektriciteitspaal afgebroken.

In het overgrote deel van de gevallen maakten de bellers echter melding van wateroverlast omdat de riolen het regenwater niet konden slikken. Dat was onder meer het geval in de Dreef, de Leuvensesteenweg en de Audenhovenlaan in Boortmeerbeek. Hier en daar liep het water ook de huizen binnen. In en rond Kampenhout was de situatie vergelijkbaar.

Ondergelopen straten in Tremelo

In Tremelo moest de brandweer van Aarschot tussenkomen om enkele omgewaaide bomen te verwijderen en omdat enkele straten waren ondergelopen. Uiteindelijk ging het slechts om een tiental oproepen. Het water leek ook even het psychiatrisch centrum in Tremelo te bedreigen. Er werd een evacuatie overwogen maar die bleek niet nodig.

De Landense brandweer moest dan weer twee brandjes blussen die veroorzaakt waren door een blikseminslag. Dat was het geval in de Stelhainstraat en de Jacobsstraat. In de Tiensestraat versperde een omgewaaide boom de rijbaan.

Veel schade in Antwerpen
Een hevig onweer berokkende heel wat schade in de omgeving van Antwerpen. De brandweer kreeg voorlopig al meer dan 50 meldingen. Het gaat vooral om omgevallen bomen en stellingen, maar ook enkele straten liepen even onder. De grootste problemen zijn intussen wel achter de rug. Ook in Mechelen had de brandweer het erg druk met ruim 100 oproepen.

Bomen op rijweg
De problemen in Antwerpen situeerden zich voornamelijk in de districten Wilrijk en Deurne. In Wilrijk vielen een aantal bomen om op de Boomsesteenweg, waardoor het verkeer er tijdelijk moest omrijden. In Deurne moesten de gevels van twee woningen worden gestut. De bewoners werden uit voorzorg geëvacueerd, maar konden al snel opnieuw naar huis. Op de Herentalsebaan liep een elektriciteitscabine even onder, maar ook daar kon de brandweer grote problemen vermijden. In Schoten kwamen door de stormachtige wind enkele containers in het kanaal terecht.

Wateroverlast
In Mechelen kreeg de brandweer meer dan 100 meldingen van wateroverlast, maar ook daar ging het telkens om kleine problemen zoals ondergelopen kelders. In Lier bleef de hinder eveneens beperkt tot ondergelopen kelders en weggewaaide dakpannen. Dat het onweer niet overal even hard tekeer ging, bewijst ook het feit dat de brandweer van Herentals nauwelijks moest uitrijden, terwijl men in Turnhout en Geel telkens een vijftigtal oproepen kreeg. Ook in Mol waren er zowat 20 meldingen, vooral van ondergelopen straten.

Gete buiten zijn oevers
Ook de hulpdiensten in het zuiden van het land werden overstelpt met noodoproepen. In Orp-Jauche (zuiden van Waals-Brabant) zorgde de overvloedige regenval ervoor dat de Gete buiten zijn oevers trad. Verschillende kelders en woningen liepen onder en tientallen mensen moesten worden geëvacueerd. Dat gebeurde met bootjes, omdat sommige straten volledig onder water stonden, aldus de brandweer van Geldenaken. Die kreeg trouwens versterking van de korpsen van Eigenbrakel, Nijvel en Waver. Ook de Civiele Bescherming sprong bij.

Modderstromen
Woensdagochtend vreesde de brandweer dat de Gete ook in buurgemeente Hélécine uit zijn oevers zou treden. In de loop van woensdag heeft de brandweer nog vierhonderd interventies af te werken. In Wasseiges (provincie Luik) en Ambresin waren er modderstromen in meerdere straten. Ook daar liepen kelders en woningen onder water. De installaties van de tennisclub liepen zware schade op. (belga/dea/lpb/tma)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234