Woensdag 26/02/2020

Heuse kiescampagne sp.a tegen Lange Wapper

Kathleen Van Brempt geeft BAM een veeg uit de pan.Beeld UNKNOWN

De sp.a gaat in Antwerpen een heuse kiescampagne voeren in de aanloop naar de volksraadpleging over de Oosterweelverbinding op 18 oktober. De Stadspartij Antwerpen stelde haar plannen daarvoor vandaag voor. Volgens de sp.a is de Oosterweelverbinding met het Lange Wapper viaduct "een grote bedreiging voor de toekomst van de stad". Ze roepen de Antwerpenaars op "nee" te stemmen.

Niet bereid alles te doen
"De Lange Wapper is een vergissing", zei lokaal voorzitter Dirk Wiesé op een persconferentie. "Wij zijn niet tegen de sluiting van de ring en het oplossen van de mobiliteitsproblemen maar we zijn niet bereid daar alles voor te doen." Ook fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, Jo Vermeulen, wees erop dat de "Lange Wapper positieve projecten compromitteert". "Het gaat niet over een brug over de Schelde maar om een viaduct over de stad", beklemtoonde hij nog.

Historische kans
De sp.a wees voorts op de "historische kans" die de Antwerpenaar heeft om zijn stem te laten horen in dit referendum. "Toon uw groot bakkes en kom stemmen", aldus Vermeulen. Ook Europarlementslid Kathleen Van Brempt wees erop dat de minimumopkomst absoluut moet worden behaald en dat er anders sprake is van een "nederlaag". Ze benadrukte nog dat het referendum formeel dan wel niet bindend is, maar politiek wel een grote impact zal hebben.

20.000 euro
De sp.a trekt voor de campagne 20.000 euro uit. Om de Antwerpenaar te overtuigen nee te stemmen, trekt de sp.a naar markten, gaan ze op huis-aan -huis-bezoek en worden flyers en affiches verdeeld. Ook Antwerps burgemeester Patrick Janssens en de sp.a-schepenen zullen deelnemen aan de campagne. Van Brempt zei nog dat ze de manier waarop sommigen "onder de gordel" campagne voeren betreurt. "Wij zullen dat niet doen", verzekerde ze. "We willen een inhoudelijke campagne voeren."

Geen controle op BAM
Nog volgens Van Brempt is de Beheersmaatchappij Antwerpen Mobiel (BAM) "een organisatie die de controle is ontgroeid. Ik vraag me af of de BAM zich niet te sterk heeft vergaloppeerd om na het referendum eventueel nog van koers te veranderen." Van Brempt wees erop dat ook wanneer de Lange Wapper wordt weggestemd, een ander project zal worden uitgevoerd om het mobiliteitsprobleem in Antwerpen op te lossen. Dat zou dan mogelijk gebeuren door een (andere) BAM. "De BAM mag zich niet laten lenen als een campagnemachine van één visie", zei Van Brempt. Ze gaf nog aan dat ze als minister van Mobiliteit de BAM daarover brieven had geschreven met de vraag zich neutraal op te stellen.

Masterplan
Kathleen Van Brempt zei ook nog dat de Antwerpenaar zich niet gechanteerd hoeft te voelen door wie beweert dat er met een nee-stem tegen de Oosterweelverbinding met het Lange Wapper viaduct ook niets in huis komt van de rest van het masterplan. "Van de eerste tramverlengingen is al werk gemaakt. Los van de beslissing over de Oosterweelverbinding kan ook deze Vlaamse regering middelen vrijmaken voor het masterplan", aldus Van Brempt. (belga/kh)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234