Donderdag 29/10/2020

HETPALEIS kiest voor sterke teksten

Seizoen 2001-2002 heeft elf nieuwe producties in petto

Antwerpen / Van onze medewerkster

Sally De Kunst

Het Antwerpse theaterhuis voor kinderen en jongeren HETPALEIS presenteert naast een paar hernemingen en gastvoorstellingen volgende seizoen elf nieuwe producties. Opvallend daarbij is de keuze voor bestaande klassieke en moderne teksten en de samenwerking met een aantal andere gezelschappen.

'Een seizoen is zelden een optelling van successen'. Onder dat motto maakte directrice Barbara Wyckmans, alvorens over te gaan tot de aankondiging van het nieuwe seizoen, een eerlijke balans op van het voorbije theaterjaar. Sommige producties overtroffen de verwachtingen, anderen stelden teleur. HETPALEIS kon in eigen huis desalniettemin voor 319 voorstellingen op een totaal van 43.843 bezoekers rekenen. Voor het seizoen 2001-2002 wil het Antwerpse theaterhuis het tempo hoog houden. Met zes nieuwe voorstellingen voor de leeftijdscategorie -12 en vijf voor +12 lijkt het aanbod mooi in evenwicht.

Opvallend in dat aanbod zijn de verscheidene samenwerkingsprojecten met andere gezelschappen. De eerste creatie die zich aankondigt in september is De Tooverfluit, een radicale bewerking van Mozarts beroemde opera door Dick Van der Harst, huiscomponist van Het muziek Lod, en de Italiaanse regisseur Alessandro Libertini. Theater Froe Froe, dat al sinds 1993 nauw verbonden is met HETPALEIS (toen nog KJT), brengt een nieuwe muzikale versie van Roodkapje, waarbij het origineel trouw gevolgd wordt met hier en daar een paar listen om ervoor te zorgen dat "het publiek het podium niet massaal opvliegt om Roodkapje te redden", aldus regisseur Jan Maillard laconiek. HETPALEIS gaat ook in zee met Laika (de opvolger van Blauw Vier) en met auteur Bart Moeyaert voor een eigenzinnige bewerking van King Lear, waarbij de bekende openingsscène het hart van het stuk zal worden. Ödön Von Horvaths Weg en weer, in een bewerking van Ensemble Leporello, wordt aangekondigd als "een komedie van de beste soort". Theater Antigone ten slotte is met +De baron in de bomen van Italo Calvino aan zijn eerste kinderproductie toe.

Voor de voorstellingen die HETPALEIS alleen produceert kiest het theaterhuis volgend seizoen zowel voor bestaande als nieuwe teksten. Naast klassiekers als Roodkapje, King Lear, Weg en weer en De baron in de bomen staat De winter onder de tafel van Roland Topor, in een regie van duizendpoot Peter De Graef op het programma, en waagt Piet Arfeuille zich aan Romeo en Julia, een locatieproject waarvoor de kaarten "bij de bakker om de hoek" te koop zullen zijn. Dimitri Leue zal met Azen, een nieuwe tekst met als thema jaloezie, voor de eerste keer de weg het muziektheater inslaan en Greet Vissers, die Blauw Vier inruilde voor een freelancecarrière, schreef de tekst voor De 3 badhuisjes, een voorstelling die ze samen met Pat Van Hemelrijck zal maken.

Voorts heeft HETPALEIS naast de hernemingen van De telduivel en Niet alle Marokkanen zijn dieven en een dertiental gastproducties nog een paar opmerkelijke projecten in petto. Dimitri Leue zal in november Sinterklaas in elke Vlaamse provincie ontvangen in De blijde intrede en Het appartement zal het eerste luik vormen van een vierjarig project, waarbij elk seizoen een andere voorstelling wordt gepresenteerd die gebaseerd is op hetzelfde fotomateriaal van de tentoonstelling Door de lens van de Jeugd (1999). In april 2002 wordt de eerste editie van het beeldtheaterfestival Driemast georganiseerd, dat jaarlijks zal afwisselen met het Tweetaktfestival.

Info HETPALEIS op tel. 03/202.83.11 of www.hetpaleis.be

Theater

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234