Woensdag 01/02/2023

HETPALEIS geeft nu ook postzegels uit

Verscheidene artiesten keren terug in het nieuwe seizoen

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

Het seizoen 2000-2001 van jeugdtheater HETPALEIS staat in het teken van... postzegels. Op het moment dat iedereen gsm't, mailt of faxt, wordt de gefrankeerde brief voor Barbara Wyckmans en haar ploeg het zinnebeeld van communicatie.

Corresponderen per brief, zo luidt de redenering van HETPALEIS, betekent tijd willen maken om te schrijven, en om te lezen. Om te antwoorden en om te reageren; net zoals HETPALEIS van het publiek hoopt dat het niet passief de voorstellingen ondergaat. Zodra het beeld van de postzegel door HETPALEIS was gevonden, werd de beeldspraak verder uitgewerkt. Zo wil men, naar het voorbeeld van andere paleizen, voor belangrijke gebeurtenissen nieuwe zegels op de markt brengen, staatsieportretten van de makers van HETPALEIS-voorstellingen. Zegels zijn een kleverig goedje, en zo hopen de bewoners van het grootste huis op de Vogeltjesmarkt ook dat bezoekers (figuurlijk) aan hun stoel zullen blijven hangen. De nieuwe jaarbrochure zit vol zegeltjes (een nieuwe verzamelrage na Pokémon?) en bovendien werd aan de artiesten die volgend seizoen zijn uitgenodigd, de vraag gesteld waarom ze zo graag een postzegel zouden zijn...

Die artiesten zetten in vele gevallen niet hun eerste stappen in HETPALEIS. Het valt op dat met een aantal van hen HETPALEIS intussen een stevige band heeft opgebouwd. Herwig De Weerdt, die vorig jaar De Telduivel naar Enzensberger regisseerde, is liefst drie keer van de partij. Niet alleen wordt De Telduivel hernomen (met dit keer 'pappie' Frank Focketyn in plaats van 'mammie' Tania Van der Sanden), De Weerdt tekent bovendien voor twee nieuwe voorstellingen, Ik dacht dat het een simpele dag zou worden, maar dat was het weer niet, naar een tekst van Gerda Dendooven, en Jubeltenen, naar het met een Gouden Uil bekroonde boek van Rita Verschuur. Dimitri Leue, die vorig jaar met An Miller het poëtische Het kleine sterven maakte, keert in het gezelschap van Tine Reymer terug met een tweeluik, een stuk voor kinderen en een voor volwassenen, Zee-Majeur/Zee-Mineur. Leue is ook een van de Kakkewieten die volgend seizoen het met de Signaalprijs bekroonde Universal Irritant nog eens op de planken van HETPALEIS zullen zetten. Raadseltjes, de andere HETPALEIS-voorstelling die een Signaalnominatie kreeg, wordt eveneens hernomen. De regisseur van deze productie, Piet Arfeuille, zet daarnaast nog eens zijn tanden in Euripides' Orestes.

Arne Sierens (Mijn Blackie) legt zich nu samen met zijn kompanen van het DAS-theater toe op Niet alle Marokkanen zijn dieven, een samenwerking tussen professionele acteurs en Marokkaanse jongeren. Manou Kersting en Stijn Cole, de makers van het vorig jaar iets minder bejubelde Feesten, richtten het nieuwe gezelschap Podium Modern op en maken daarmee een voorstelling over de vikingen. Choreograaf Thierry Smits keert na Nat en Achter de spiegel nog eens terug, dit keer met de voorstelling Kleuren, een samenwerking met de muzikanten van D.A.A.U (Die Anarchistische Abendunterhaltung) en kunstenaar Trudo Engels.

De andere nieuwe PALEIS-producties lijken, tenminste als je de namen van de artiesten leest, evenzeer veelbelovend: Zusje Harmonica wordt een samenwerking tussen Rieks Swarte, Froe Froe, Javier Lopez Piñon, schrijfster Els Pelgrom en Fay Lovsky. Voor Bremen is niet ver slaan illustratrice Gerda Dendooven, actrice Ianka Fleerackers, kleinkunstenaar Geert Hautekiet en schrijver Bart Moeyaert de handen in elkaar. Acteur Ludo Hoogmartens en regiestudente Lotte Van den Berg nemen Paulo Coelho's succesboek De alchemist onder handen. Ibycus, het gelegenheidsensemble dat twee seizoenen geleden het erg gewaardeerde De tolbrug naar Aidan Chambers maakte, wordt opnieuw met deze productie uitgenodigd. Een van de Ibycus-acteurs, Pieter Embrechts, krijgt het slotwoord in het nieuwe PALEIS-seizoen, of slotakkoord. Samen met het Groteskorkest zorgt hij voor Ja, ja....dat is zeer interessant wat u daar net zegt!, een evenement vol muziek en poëzie.

Over het vorige seizoen tonen Wyckmans en de haren zich erg tevreden. Het aantal voorstellingen is gestegen tot 661, het aantal toeschouwers tot 144.414, om exact te zijn. Van de drie Signaalnominaties waren er twee van HETPALEIS. Maar vooral heeft men in HETPALEIS het gevoel dat het 'te hoge verwachtingspatroon' van het allereerste seizoen, gedurende het tweede was afgezwakt, wat voor meer ademruimte zorgt. "Premières krijgen inmiddels normale premièreproporties en worden niet langer meer ervaren als publieke examens", aldus Wyckmans.

Info over HETPALEIS 03/202.83.11 of www.hetpaleis.kjt.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234