Woensdag 26/01/2022

'Heterogetto moet afgebroken worden'

Vandaag loopt ze vermoedelijk ergens vooraan in de optocht van Roze Zaterdag in Brussel. FWH-woordvoerster Anke Hintjens houdt van vrije seks en een goeie grap, maar haar politieke eisen zijn daarom niet minder ernstig. Haar job is een strijd tegen discriminatie en voor gelijke rechten van holebi's. 'Als iedereen nu eens gewoon toegaf dat hij/zij biseksueel is, dan zou de wereld veel mooier zijn.'

Gent

Eigen berichtgeving

Tanja Dierckx

Groot en stevig gebouwd, stoere pas, duidelijk veel adrenaline in het bloed en ook nog eens woordvoerster van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit. Mijn kop eraf als dat geen lesbienne is. Het antwoord is neen. Anke Hintjens breekt al meteen de hokjes af waarin zelfs een vrijdenkende burger zijn medemensen volgens seksuele geaardheid zou willen onderbrengen. Hintjens woont al ruim twaalf jaar samen met haar vriend. Daarnaast heeft ze een uitgebreid netwerk van vrienden en vriendinnen. Met een aantal daarvan deelt ze wel eens de lakens. Haar seksuele voorkeur noemt ze "polymorf pervers", geïnspireerd door de Freudiaanse term die aangeeft dat mensen zich initieel aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen.

Hintjens' seksuele ik heeft zich in beide richtingen kunnen ontwikkelen. De opdeling homo-hetero zit volgens haar niet zo zwart-wit in elkaar. "Homoseksualiteit is des mensens. De maatschappij zou mooier zijn als men dat eindelijk eens zou aanvaarden. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in meer of mindere mate op een persoon van hetzelfde geslacht kan vallen. De aantrekking tot een man of vrouw zit niet in de genen. Wat er in de genen zit, is de mogelijkheid om verliefd te worden, opgewonden te geraken en te vrijen. Elke persoon die zich hetero voelt, zou zich minstens één keer in zijn leven moeten afvragen 'In hoeverre ben ik homo of lesbisch?' Zolang mensen daarop antwoorden 'Ikke? Nooit van mijn leven', heb je geen volledige aanvaarding van holebi-seksualiteit.

"Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot zowel mannen als vrouwen. Dankzij mijn moeder heb ik daar gelukkig nooit mee in de knoei gezeten." Via de Holebifoon blijven de sterke verhalen echter nog altijd binnenlopen: kinderen die door hun ouders het huis uit worden gezet, volwassenen die op de arbeidsmarkt gediscrimineerd worden, leraars die op het matje worden geroepen omdat ze hun coming-out doen - ze mogen het zijn, maar ze mogen het niet zeggen -, geweldplegingen op homoseksuele mannen... Het is nog dagelijkse kost.

Hintjens is nu al vijfenhalf jaar het gezicht van de FWH, de koepel voor zo'n 80 regionale en thematische holebi-groepen. Ook het maandblad ZiZo, de Holebifoon en de teletextpagina's (738 en 739) zijn hier ondergebracht. De kabinetten Cultuur, Gelijke Kansen en Onderwijs spekken de kas van de FWH, die draait op een jaarlijks budget van ongeveer 325.000 euro.

De ambitie van Hintjens is duidelijk: dat de Belgische politici nu eens eindelijk hun beloftes inlossen, met de antidiscriminatiewet en de openstelling van het huwelijk als prioriteiten. De regering-Verhofstadt heeft drie jaar geleden in het regeerakkoord gezegd dat ze werk zou maken van een antidiscriminatiewet, die trouwens niet alleen discriminatie op basis van seksuele geaardheid aanpakt maar ook onder meer op basis van geloof, geslacht, huidskleur en gezondheidstoestand. Na jaren discussie is men nog steeds niet tot een consensus gekomen. Dat begint de FWH een beetje hoog te zitten. Hintjens: "Alle partijen waren van bij het begin voor een antidiscriminatiewet. Als die wordt gestemd in de Senaat, onthoudt CD&V zich echter, onder het mom van juridische argumenten. Het oorspronkelijk idee is: aanzetten tot haat en discriminatie is strafbaar. CD&V vindt dat strafelement te riskant wat de vrije meningsuiting betreft. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar als je aan scholen een pamflet uitdeelt en aan directies zegt dat ze geen homoseksuele leraars mogen aannemen, zet je aan tot discriminatie. Dan moet je volgens mij gestraft worden. Ook drie VLD'ers hebben zich onthouden, zonder zelfs aan de discussie te hebben deelgenomen. Ik geef toe dat het geen eenvoudige wetgeving is, maar ik merk ook duidelijk dat het niet als prioriteit wordt behandeld. Ik durf te hopen dat de discussies afgerond zijn in juli.

Omtrent de openstelling van het huwelijk is veel begripsverwarring. Veel mensen denken dat homo's en lesbiennes al kunnen trouwen. Wettelijk samenwonenden worden sinds januari 2000 als gezin beschouwd, maar dat biedt slechts een minimale bescherming voor het ongetrouwde koppel. Ook het samenlevingscontract heeft niets te maken met de wettelijke openstelling van het huwelijk. Tom Lanoye en René Los hebben ervoor gezorgd dat je dat contract (opgemaakt bij de notaris) nu kunt laten registreren in een aantal gemeentes. Het juridische effect is minimaal, anderzijds heeft hun actie de discussie opengetrokken. Hintjens: "Met onze eis ijveren wij voor rechten ten opzichte van derden qua erfenis, fiscaliteit, sociale zekerheid, regelingen tegenover ouders, adoptierecht... Alle voordelen die voortvloeien uit het huwelijk moeten ook voor ons gelden, niet uit conservatieve overwegingen, maar omdat wij op gelijke voet behandeld willen worden. Als het huwelijk bestaat, moet het voor iedereen bestaan. De meeste partijen zijn daarvoor. De PRL heeft de discussie in de regering het langst geblokkeerd."

Alleen door zichtbaarheid kan volgens Hintjens de massa gesensibiliseerd worden. "Binnen de bestaande structuren moet er meer aandacht zijn voor homoseksualiteit. Wij hebben een goede relatie met Gelijke Kansen. Samen met minister Vogels proberen we voorstellen te doen om ook in andere kabinetten een holebi-beleid door te voeren. Het kabinet Onderwijs hebben we al kunnen overtuigen."

De laatste jaren waren er enkele outings in het Vlaamse medialandschap, met een positief effect op de tolerantiegraad in onze maatschappij. Hintjens: "Ik denk dat de outing van Yasmine en Alexandra heel belangrijk is geweest, omdat er voor vrouwen geen voorbeelden waren. Ook Marianne Dupon is belangrijk geweest, precies omdat zij zich outte zich in een amusementsprogramma, De mol, dat totaal niets met homoseksualiteit te maken heeft. Truus Druyts en Daniella Somers dragen ook hun steentje bij. En dan was er onlangs Ann Ceurvels, die in Humo zei dat de liefde voor vrouwen haar niet vreemd is. Dat vond ik heel mooi. Biseksuelen moeten zich immers ook outen."

Een Vlaamse opiniepeiling uit '96 heeft uitgewezen dat aanvaarding rechtstreeks gekoppeld is aan het feit of iemand homo's en lesbiennes kent. Algemeen wordt aangenomen dat 5 tot 10 procent van de bevolking holebi is. Hintjens: "Men zegt dat er een homogetto is. Homo's en lesbiennes worden geboren in een heterogezin, werken in een hetero-omgeving. Er is een heterogetto en dat moet afgebroken worden. Het is aan de hetero's om de stap te zetten. Daarom werken wij aan de wetgeving. Zolang we wettelijk geen gelijke rechten hebben, kun je niet aan de afbouw van de hokjes beginnen."

'Homoseksualiteit is des mensens. Iedereen kan in min of meerdere mate op een persoon van hetzelfde geslacht vallen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234