Hete lente, natte zomer?
Compensatietheorie heeft vooral psychologische oorsprong
ukkel.
eigen berichtgeving
Zij die denken dat het weer nu al zijn beste pijlen aan het verschieten is en dat de zomer, nog voor we het beseffen, is afgelopen, die hebben het - waarschijnlijk - mis. Er bestaat geen statistisch verband tussen een zomeroffensief in mei en een slechte zomer met een druilerige juli en een uitgeregende augustus. "Het mooiste voorbeeld om die theorie tegen te spreken is de zomer van 1976 geweest", legt KMI-medewerker Stefan Ryckx uit. "Die zomer was niet enkel ongemeen lang maar ook nog bloedheet en bijzonder droog. Toch werd de bewuste zomer voorafgegaan door een prachtige lente."
De compensatietheorie, die in brede lagen van de bevolking leeft en die naar verluidt vooral een psychologische oorsprong heeft, klopt dus niet: een warme, droge lente wordt niet noodzakelijk gevolgd door een rotzomer. "Weervoorspellers proberen allang voorspellingen op lange termijn te maken, precies om dat soort discussies en ongefundeerde theorieën de kop in te drukken. Sommige meteorologische instituten combineren daarbij een hele hoop weermodellen en komen uiteindelijk tot een aanvaardbaar resultaat. Zo experimenteert het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), in het Engelse Redding, met vier verschillende weermodellen.
"Het koppelt zijn eigen model aan het Oceaanmodel van het Max Planck-Instituut. In combinatie met het Australische en het Canadese model slaagden ze erin om het El Nino-fenomeen te voorspellen en voorspelden ze een natte april- en meimaand in Italië. Helaas is hun voorspelling uitgekomen. De ECMWF-mensen doen voorspellingen tot negentig dagen vooruit en maken hun resultaten bekend op een Internet-site."
Op die site (www.ecmwf.int), waarschuwen ze de gebruikers dat hun voorspellingen het resultaat zijn van een experimenteel model en dat er lang geen garantie is wat betreft de juistheid. Enkel tropische gebieden zijn erin opgenomen. Voor Europa wagen ook de mensen van Redding zich niet aan een publieke langetermijnvoorspelling. "Er zijn eigenlijk geen periodiciteiten in het weer die vastliggen", besluit Ryckx. De boodschap is dus: blijven hopen en van het weer genieten terwijl de kans zich voordoet. (FSt)