Maandag 06/02/2023

Hete kunstplekken in A-town

Een paar van deze kunstige adresjes bezoeken: ideale manier om een zaterdagmiddag door te brengen.

Du jamais vu Tim Van Laere Gallery

De bekendste galerij van Antwerpen-Zuid behoeft haast geen introductie meer. Eigenaar Tim Van Laere, die als twee druppels water lijkt op zijn broer Tom Van Laere ofte muzikant Admiral Freebee, wist het publiek al naar zich toe te trekken met Henk Visch, Franz West, Ed Templeton, Nicolas Provost en Kati Heck, maar spreekt nu zelfs de mainstream aan met Rinus Van de Velde. Tijdens vernissages van Rinus staat er een gigantische massa in de straat te wachten om binnen te kijken: du jamais vu. De nieuwe aanwinst van de galerij heet Ben Sledsens, die tijdens zijn expo uitverkocht en door ons gemakkelijkheidshalve de Belgische Henri Rousseau genoemd wordt. Naast het commerciële succes blijft Tim Van Laere Gallery vooral een instituut dat ook minder evidente keuzes durft te maken, zoals de Duitser Jonathan Meese die "schildert als een kind", aldus hijzelf, en die uit Londen verbannen is wegens een iets te expliciete performance. Ryan Mosley brengt iets toegankelijkere schilderkunst.

Expo: Ryan Mosley (tot 8/10). Verlatstraat 23-25, timvanlaeregallery.com

Interessante Belgen

Gallery Sofie Van de Velde

Sofie Van de Velde is de dochter van galeriehouder Ronny Van de Velde maar verder dan dat is er op kunstvlak geen gelijkenis. Terwijl vader zich al jaren met groot succes toelegt op kunst uit de 19de en 20ste eeuw, zoekt de dochter vooral de moderne en hedendaagse abstracte kunst op. Een goed voorbeeld daarvan is het werk van wijlen Charlotte Posenenske. Sofie Van de Velde heeft ook interessante Belgen in haar portfolio, zoals fotograaf Max Pinckers, houtskoolkunstenares Hannelore Van Dijck en conceptuele denker Anouk De Clercq.

Expo: Anouk De Clercq (tot 9/10). Lange Leemstraat 262, sofievandevelde.be

Meer museum dan galerie

Zeno X Gallery

Er moet íemand de grootste zijn en dat is Zeno X. Met kunstenaars zoals Dirk Braeckman, Marlène Dumas, Michaël Borremans, Anton Corbijn en Luc Tuymans in de portfolio staat dit instituut on top of the food chain. De galerij die zich nu enige jaren in Borgerhout vestigt, moet niet onderdoen voor een museum. En dat zal met de komende tentoonstelling van Luc Tuymans alleen maar versterkt worden. Tijd voor een naamsverandering. Suggestie: The Borgerhout Museum of Modern Art (BoMuMA).

Expo: 25 years of collaboration, Luc Tuymans (tot 22/10). Godtsstraat 15, zeno-x.com

Borgerhout forever

Base Alpha Gallery

Base Alpha is het basiskamp van de Borgerhoutse kunstscene en huist de meer rock-'n-roll kunstenaars van de stad zoals Frederik Heyman, Tom Poelmans en Lieven Segers. De eigenaar, Bart Vanderbiesen, richtte enkele jaren samen met twee andere Borgerhoutenaren de nocturne Borger op, alsook BORG, de biënnale van Borgerhout. De huidige tentoonstelling van Tinka Pittoors is een proefstuk van compositie in de ruimte met metalen stellingen, bizarre objecten en plastic flamingo's horizontaal tegen de muur. U leest dat goed.

Expo: Fremdkörperation, Tinka Pittoors (tot 15/10). Kattenberg 12, basealphagallery.com

Schattige space voor comics en illustratie

The Bries Space

Het hoeft niet altijd hyperintellectualistische kunst te zijn. The Bries Space is de galerij van uitgeverij The Bries die comics en graphic novels uitbrengt. Mensen die meteen zuchten, zouden eens moeten afzakken naar deze schattige ruimte in de uithoek van Borgerhout en boeken inkijken van Belgische illustratoren zoals Wide Vercnocke, Olivier Schrauwen of Brecht Vandenbroucke. Dat zijn parels. Door ons land blaast er dan ook een nieuwe wind van ijzersterke illustratoren en eigenares Ria Schulpen ondersteunt die met veel toewijding. Zo openbaart The Bries (Space) een nichewereld die eigenlijk helemaal niet niche hoort te zijn. Comic en illustratie zijn zo rijk aan verbeelding en toegankelijker dan de lokale Panos. Op vlak van tentoonstellingen is het uiteraard al illustratie en schilderkunst wat de klok slaat, met vaak een neiging naar 'comic'. Moest u twijfelen aan het niveau: rijzende ster Ben Sledsens, getipt als de nieuwe Rinus Van de Velde, werd hiér ontdekt.

Expo: Tim Furey (vanaf 6/11), Stenenbrug 15, bries.be

Onconventioneel

LLS387

Toegegeven, LLS387, afkorting van het adres, is geen galerij maar een non-profit tentoonstellingsruimte. Gezien het hoog niveau knijpen wij gaarne een oogje dicht. LLS387 is het geesteskind van Ulrike Lindmayr, de vrouw van gerenommeerd kunstenaar Guillaume Bijl. Het lijstje van kunstenaars die hier de revue hebben gepasseerd is niet alleen indrukwekkend, het omvat de bekende koppen van de verschillende generaties, van oude rot Dirk Braeckman, over rijp-volwassene Kati Heck tot jonge snaak Kasper Bosmans in de nieuwe tentoonstelling - een naam om te onthouden. De focus ligt sterk op kunstenaars die niet willen pleasen en liever de toeschouwer in het ootje nemen. Onconventionele kunst zegeviert hier. De nieuwe tentoonstelling brengt erg jonge kunstenaars te berde en palmt niet alleen de galerij in maar ook het poortgebouw aan de overkant. Bovenin dat gebouw exposeert Lisa Spilliaert haar drieluik over het leven van het kind dat haar Japanse ex-lief bij zijn minnares verwekte. Lisa Spilliaert moet je echt gezien hebben.

Groepsexpo: NowBelgiumNow (tot 17/10). Lange Leemstraat 387, users.telenet.be/lls387

Newbie in town

Tique Art Space

Een van de nieuwe spelers in het Antwerpse kunstlandschap is Tique Art Space. Tique richt zich tot de conceptuele fotografie die het medium zelf in vraag stelt. Rijzende sterren annex fotografen Dries Segers en Charlotte Lybeer (googel die namen!) hebben de muren van Tique al mogen gebruiken. Naast fotografie heeft eigenaar Welmer Keesmaat ook een grote liefde voor papier. Bewijs daarvan is het Tique Art Paper (magazine) dat op 17 september verschijnt, alsook de huidige tentoonstelling van Vedran Kopljar, waar A4'tjes elkaars hand vasthouden.

Expo: INTERVENTION #10, Vedran Kopljar (tot 26/9). Korte Vlierstraat 5, tique-space.com

Artistiek grensgebied

Valerie Traan

Deze galerij met de melancholische naam is vooral erg bekend in het designwereldje. Dat komt doordat de dame erachter, Veerle Wenes, het bekende designerduo Muller Van Severen op de wereldkaart heeft gezet. Toch focust Valerie Traan eerder op kunst, of minstens op werk dat op de grens tussen kunst en design kampeert. Zo bracht zij tijdens haar expo The Cutlery Show het niet-bruikbare avant-gardebestek van jonge kunstenaar Octave Vandeweghe: messen, vorken en lepels in de vorm van silexstenen en mineralen. De huidige expositie van Johan De Wit bestaat uit nostalgische, verroeste objecten, vervaardigd uit papier, die Joseph Boeys-achtige stillevens tot stand brengen. Een soort overromantisering van 'patine' met een post-apocalyptisch kantje, zeg maar. Los van het werk dat geëxposeerd wordt, is deze galerie steeds een bezoek waard voor de ruimte op zich. De betonnen klinkervloer en het binnenplein, waar meubels van Muller Van Severen staan opgesteld, vormen een sterk staaltje interieurontwerp.

Expo: The end of the world for beginners, Johan De Wit (tot 5/11). Reyndersstraat 12, valerietraan.be

Fotografie zonder drempel

Ingrid Deuss Gallery

Ingrid Deuss heeft een neus voor kunstfotografie met een grote toegankelijkheid. In 2013 exposeerde zij Frieke Janssens' Smoking Kids. De retrofoto's van rokende kinderen geraakten verspreid tot in New York. Recenter stelde Deuss het fotowerk van cameraman Nicolas Karakatsanis (The Drop en Rundskop) tentoon. Voor de nieuwe tentoonstelling komt Peter De Bruyne opdraven, u bekend van het Canvas-programma De nada, waarin hij samen met Daan Stuyven in het verlaten Spanje werd gedropt om instant kunst te maken.

Expo: Peter De Bruyne (van 16/9 tot 14/11). Provinciestraat 11, ingriddeussgallery.com

Hoogtewerker

Trampoline Gallery

Anderhalf jaar geleden besloot kunstenthousiasteling Simon Delobel om een galerij te open op het Zuid. Tot zover het conventionele aan het verhaal. De minder evidente elementen: hij koos voor een klassiek pand met weinig grondoppervlakte en noemde het spel Trampoline. Omdat zijn ruimte hoger is dan dat ze breed is, werkt Trampoline Gallery steeds in de hoogte. Dat leidt tot bizarre maar interessante opstellingen. Delobel durft de nichekunst op te zoeken. Dat komt omdat hij niet moet leven van de galerij - hij werkt deeltijds bij een kunstverzamelaar. Die totale onafhankelijkheid wordt door de kunstenaars geapprecieerd: zo mocht Trampoline laatst een tentoonstelling inrichten voor Vaast Colson (onlangs nog te bezichtigen in het M HKA). De huidige expo van Jakup Auce is weer op en top Trampoline: heel de ruimte wordt tot aan het plafond ingenomen door een gitzwarte, sm-achtige installatie die het bijbelse lijden van Job uitbeeldt. Geen idee hoe de toeschouwers zich hiertussen zullen bewegen.

Expo: De ellende van Job, Jakup Auce (tot 1/10). Vlaamse kaai 47, trampolinegallery.com

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234