Woensdag 14/04/2021

Standpunt

Het zou dom zijn een samenleving in de greep van de angst te laten leven

De angst is gerechtvaardigd, bewijst de aanslag op het Joods Museum. Maar dat is nog geen reden om hem niet in perspectief te plaatsen. Beeld BELGA
De angst is gerechtvaardigd, bewijst de aanslag op het Joods Museum. Maar dat is nog geen reden om hem niet in perspectief te plaatsen.Beeld BELGA

"Welk soort aanslag kunnen we verwachten? Niemand die het weet", zegt André Vandoren, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. Maar dat de kans erop groter wordt, weet iedereen bij de veiligheidsdiensten wel zeker. Wat kunnen ze anders zeggen? Er zal morgen maar eens een labiele IS-sympathisant een aanslag plegen, wanneer je eerder gezegd hebt niets te weten over toegenomen dreiging. Je baan bij de staatsveiligheid mag je meteen vergeten, want wat voor een naïeve sukkel ben je wel geweest.

Waarom zouden we niet bang zijn? Bekijk de angstaanjagende tronies van al die teruggekeerde, gesneuvelde of ginder nog vechtende Syriëstrijders, paginabreed uitgesmeerd, lees de berichten over in beslag genomen maar nog steeds niet getoonde explosieven, en je weet het wel: wie hier geen reden ziet om ongerust te worden, is toch weg van de wereld?

Bewijst de aanslag op het Joods Museum overigens niet dat die angst ook totaal gerechtvaardigd is?

Zeker, maar dat is nog geen reden om hem niet in perspectief te plaatsen. De kans dat u morgen door een verkeersongeval of een hartaanval om het leven komt, overtreft nog honderdduizend maal de mogelijkheid dat iemand u op de Antwerpse Meir met een kalasjnikov neermaait of dat u in de Brusselse Nieuwstraat onthoofd wordt door types die er - om het in de woorden van journalist Robert Fisk te zeggen - uitzien als een kruising tussen Mickey Mouse en Dzjengis Khan.

null Beeld Yann Bertrand
Beeld Yann Bertrand

Angst is een steeds groter deel van ons bestaan, weten we sinds 'De cultuur van de angst' van Frank Furedi. Angst voor ziektes, virussen en epidemieën, milieuverontreiniging, de betaalbaarheid van ons pensioen en terroristische aanvallen. Nooit is er een aanleiding tekort om onze angstverslaving op peil te houden. Maar tegelijk hebben mensen nooit veiliger en langer geleefd dan in het huidige Westen. De feiten ondersteunen de angstverhalen over een groeiend risico voor onze gezondheid en veiligheid niet. We genieten eigenlijk een persoonlijke veiligheid die uniek is in de geschiedenis van de mensheid.

Is dat een pleidooi om alle veiligheidsmaatregelen en dreigingsanalyses op te doeken? Natuurlijk niet, en iedere aanslag of poging daartoe die verijdeld kan worden, is mooi meegenomen. Maar het zou dom zijn om een samenleving in de greep van de angst te laten leven, en je leven erdoor te laten bepalen.

Franklin Delano Roosevelt werd Amerikaans president in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen in zijn land net de grootste depressie ooit woedde, waarbij vergeleken onze financiële crisis een bagatel is. Hij loodste zijn land door de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin de reële dreiging iets groter was dan nu. In zijn inauguratierede van 1933 had hij één voorname boodschap voor de Amerikanen: "We have nothing to fear but fear itself."

Yves Desmet
Opiniërend hoofdredacteur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234