Maandag 28/09/2020

Het zomert weer in Antwerpen

festival

zomer van antwerpen 2003 met ruim aanbod en eerlijker reserveringssysteem

Antwerpen

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Van 30 juni tot 31 augustus maakt de Zomer van Antwerpen weer het mooie weer in de Scheldestad met meer dan vierhonderd voorstellingen. Film, muziek, theater, circus, plastische kunsten en allerhande kruisbestuivingen zoeken hun eigen stekje langs de oevers van de Schelde, in het vissersdorpje Lillo, onder een brug of hartje centrum in een barak. Bovendien er is goed nieuws voor zij die vorig jaar urenlang vergeefs aan de telefoon naar kaartjes hengelden. Ook dat euvel werd verholpen met een uitgebreid ticketteam en eerlijker reserveringssysteem. Al blijft het waarschijnlijk ook dit jaar aanschuiven.

"De Zomer van Antwerpen is in negen jaar tijd razend populair geworden. We weten dat de tickets ook dit jaar in geen tijd de deur zullen uit zijn. Dat ligt mede aan de prijzen die we bewust zo laag mogelijk willen houden, want dat blijft vooralsnog het streven van Zomer van Antwerpen: een evenement zijn voor een zo breed mogelijk publiek", aldus persverantwoordelijke Kathrin Reynaers. Een breed publiek en onverwachte locaties die bezoekers en inwoners met andere ogen naar de stad leren kijken van op de Boerentoren tot de Scheldeoevers: het zijn de basisprincipes van het festival dat, met zijn roots in de zomerprogrammering van Antwerpen '93, uitgroeide tot een twee maanden lang festijn.

In deze editie is Panamarenko alomtegenwoordig in zijn thuishaven met een tentoonstelling in het Muhka, in zijn atelier Luchtschipbouw en in het Rubenshuis, waarmee hij meteen ook de eerste hedendaagse artiest is die een dergelijke eer te beurt valt. Wie wil kan nu al zijn Pepto Bismo 2003, een in brons gegoten piloot, op het Sint-Jansplein bewonderen.

Ook die andere Antwerpenaar Robbe De Hert wordt niet vergeten. Hollywood aan de Schelde in de Borgerhoutse cinema Roma brengt hulde aan de vergane glorie van de Antwerpse bioscoopzalen en biedt elke dag een portie echte Antwaarpse films. Hangar 19 transformeert dan weer een maand lang in 'de boerenbuiten aan de Schelde'. Van kiekenkot tot paardenstal met een rist plattelandsfilms als The Horse Whisperer, Chicken Run en Octavia.

Voor de party-animals zijn er de Luna-optredens georganiseerd door concertorganisator 5 voor 12 met dj's en heuse balorkesten. Zuiderse ritmes verdrijven de Belgische plensbuien met latino, zigeuner of Afrikaanse melodieën tijdens 'Muziek in de wijk' en voor wie zich nog steeds dient te behelpen met twee linkervoeten, is het 'Bal Moderne' van Rosas een aanrader: twaalf dansjes worden er aangeleerd door onder anderen Jordi L. Vidal en Randi Devlieghe.

Zoals voorgaande jaren slaan ook heel wat circussen weer hun tenten op: Cyrk 13 biedt plaats aan ruim duizend man, Compagnie Ici ou Là brengt jongleerkunst, clownerie en muziek en Le Cirque de la Licorne meert aan met een ark vol mechanische metalen beesten. Salam Toto brengt uniek paardentheater rond het verhaal van de Trojaanse oorlog en de amazone Penthisileia. Opvallendste circus is de installatie van kunstenaar Daniël Buren: een labyrint met in het hart een spektakel met koorddansers, jongleurs en dresseurs. Het publiek zit rondom de installatie en krijgt via een ingenieus systeem met spiegelpanelen ook zicht op wat de anderen zien.

De Zomer van Antwerpen houdt ervan zijn theaterprojecten op de meest ondenkbare locaties te houden. Lekker lui soezen in fluwelen zitjes is er ook ditmaal niet bij, tenzij je het Colourscape aandoet. Peter Jones' kleurendoolhof herinnert aan de opblaasbare sculpturen van Architects of Air, maar hier zijn er meer dan honderd kamers en parcours.

Geert Hautekiet brengt in een houten tentje midden in het centrum Gotf! ofwel het geluid dat iemand maakt na het bespelen van zestig instrumenten, welhaast evenzoveel rollen en decorwissels. De Onderneming speelt Macht der gewoonte onder de brug aan de Kempenstraat, Boktor gaat op Expeditie in een hangar en Muziektheater Transparant slaat op Drift in een loods. Toneelgezelschap Skagen neemt zijn titel wel heel au sérieux en vaart met zijn publiek voor de voorstelling 't Kofschip en het Fokschaap naar het havendorpje Lillo. De Noorse theaterschrijver Junker bewerkte voor hen Euripides' tragedies Iphigenia en Helena tot sunrise.transfusion en Helen@. Voor wie liever romantisch de sunrise met zijn Helena alleen beleeft, dat kan natuurlijk ook: op de grote tribune aan de Scheldekaai zijn altijd wel twee zitjes vrij.

De kaartenverkoop start op 7 juni. Kaarten kun je bestellen op 03/226.22.75 of via Antwerpen Open Air Ticketing, KBC toren, Schoenmarkt, Antwerpen. Er is geen on-lineticketverkoop. Info: www. zomervanantwerpen.be

Langs Schelde, in dorpje Lillo, onder brug of in barak vinden 400 voorstellingen stekje

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234