Donderdag 23/09/2021

Het zijn wel onze Syriëstrijders

null Beeld Yann Bertrand
Beeld Yann Bertrand

Samen met zijn collega's uit Mechelen en Vilvoorde houdt de Antwerpse burgemeester vandaag een beraad over de radicale moslimjongeren. De drie steden kennen bij hun jongeren van Marokkaanse afkomst plots een Syriëprobleem, waarbij vaak nog piepjonge kerels radicale ideeën gaan omarmen, en gaan meevechten tegen het regime van Assad.

Over de aanpak zijn de meningen verdeeld. Op een vergadering met minister Milquet, met de chef van de Staatsveiligheid Alain Winants en André Vandoren, topman van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, kwamen er niet meteen concrete maatregelen. Nationaal en lokaal zijn het oneens, de burgemeesters zijn misnoegd dat ze de dossiers van 'hun' jongens niet mochten inzien. De aanpak van Milquet zou te passief zijn, zonder sense of urgency. De minister verwijt de burgemeesters dan weer te grote politieke profilering.

Het zou in ieder geval fout zijn deze problematiek tot een prestigeslag tussen beleidsniveaus te maken. Het zou zelfs het domste zijn wat men kan doen. Want zo ver moet je de analyse van wat nu gebeurt, niet eens gaan zoeken. In een beklijvend opiniestuk (DM 9/4) haalde de Mechelse burgemeester Bart Somers het verhaal van zijn oom Karel op, een Oostfrontstrijder.

Opgegroeid in een Vlaams-nationaal gezin, toen nog omwille van het Nederlands achteruitgesteld. Zich gediscrimineerd voelend. Luisterend naar een radicale geestelijke, toen van katholieke signatuur, die opriep voor een strijd tegen het goddeloze communisme. Gelovend dat daar de ultieme strijd tussen kwaad en goed geleverd werd. Dadendrang, idealisme, overmoed, avontuur, niet willen onderdoen voor de vrienden.

Het klinkt zo verschrikkelijk bekend. We weten ook wat er met de ooms Karel gebeurde: ze kwamen als psychische wrakken terug, getekend en verbitterd voor het leven.

Het zijn vaak net dezelfde mechanismen, dezelfde denkpatronen, dezelfde groepsdruk die vandaag opnieuw jonge Belgen van Marokkaanse origine doet besluiten dit avontuur te wagen. We moeten dus, en waar beter dan op het lokale niveau, hen trachten te overtuigen dat niet te doen. Niet alleen door repressie en vervolging van ronselaars en radicale imams, maar ook door het bieden van kansen en het creëren van een inclusieve samenleving, waarin jongeren zich geen tweederangsburgers voelen en elders hun waardigheid en bestaansreden gaan zoeken. Want alleen door ze in hun wijk zelf aan te spreken en te overtuigen, kun je ze misschien tegenhouden. En als dat niet kan, en als ze ginds niet sneuvelen, dan zullen ze hoe dan ook opnieuw in die wijken opgevangen en begeleid moeten worden bij hun terugkeer.

Want draai en keer het zoals je wil, het zijn en blijven wel onze Syrische strijders.

Yves Desmet
Hoofdredacteur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234