Woensdag 20/11/2019

Het zijn vrouwen die de heetste kolen uit het vuur moeten halen

Beeld BELGA

"Het ritssysteem voor de samenstelling van verkiezingslijsten is nefast. Kwaliteit, inzet en ideeën primeren op geslacht", schreef Open Vld-politicus Arne Vandendriessche. Wivina Demeester-De Meyer dient haar vakgenoot van antwoord. Zij is CD&V-politica. Zij is gewezen minister en staatssecretaris.

"Kwaliteit, inzet en ideeën primeren op geslacht", schrijft Vandendriessche. Daarmee ben ik het grondig eens. En toch ben ik een voorstander van de wet Smet-Tobback, ook vandaag. Waarom?
Vooral omdat de samenleving is opgebouwd uit mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen hebben verschillende kwaliteiten, hun inzet is van een andere gradatie en vooral hun ideeën zijn zeer verscheiden. Vrouwen zijn meer begaan met een sociale en rechtvaardige benadering van de samenleving, hebben meer aandacht voor de gewone dingen en voor de details van elke persoon, vrouwen hebben een groter empathisch vermogen en vertonen een ander patroon als het gaat om inzet.

Bent u al eens in uw omgeving nagegaan hoeveel vrijwilligers vrouw zijn, en hoeveel vrijwilligers man zijn? Met alle respect die ik voor elke persoon heb, dus ook voor elke mannelijke persoon, maar welke man zou CEO van Belgacom worden tegen een loon dat lager is dan het loon dat hij vooraf had en lager dan het loon van de leden van zijn directiecomité? En opnieuw met alle respect voor alle mannelijke collega's, het zijn vrouwen die de heetste kolen uit het vuur moeten halen.

Een van de vele voorbeelden die ikzelf meemaakte, toen ik als staatsecretaris voor Volksgezondheid in 1985 op het departement kwam. Het wetsontwerp inzake orgaantransplantatie zat al ettelijke jaren in de kast, wegens te moeilijk om te realiseren. Ik deed het met overtuiging, met ideeën en vooral met een zeer gedreven inzet. We waren de eerste in Europa. Een ander voorbeeld: ik was ervan overtuigd dat paal en perk moest gesteld worden aan roken in openbare lokalen. We deden het: in 1987 kwam het eerste verbod er in Europa. Gesteund door een vrouwelijk kabinetslid: Marianne Thyssen. Kom mij dus niet vertellen dat je geen vrouwen nodig hebt in de politiek.

De meeste partijen hebben vrouwen naar wie ik opkijk en waarvoor ik respect heb, met kwaliteit, met inzet en vooral met ideeën. Een analyse leert mij dat ze nooit op hun huidige plek zouden gekomen zijn zonder het ritssysteem of de specifieke aandacht voor de vrouwelijke aanwezigheid. Na de eerste doorbraak in 1974 waarbij de actie 'Stem vrouw' een eerste beperkt resultaat had opgeleverd is het duidelijk gebleken dat een nieuwe wetgeving noodzakelijk was. Ik ben Miet Smet daarom zeer erkentelijk voor de inspanningen die ze vanuit haar positie op dat ogenblik heeft geleverd.

We zijn er dus nog helemaal niet. Zolang we niet de 50 procent behalen op alle banken mogen we geen enkel element onverlet laten om dat doel te bereiken. 50 procent van elke lijst voor elk geslacht reserveren is dan weer een slechte maatregel. Vrouwen halen, op enkele uitzonderingen na, nooit zoveel stemmen als mannen, want ja, ze zijn doorgaans minder populistisch. En dat is dan ook een uitzonderlijke kwaliteit van vrouwen.

 
Kom mij niet vertellen dat je geen vrouwen nodig hebt in de politiek.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234