Woensdag 28/10/2020

ColumnHugo Camps

Het zijn niet de middelen die ontbreken, het is de visie op heroriëntatie die ontbreekt bij de VRT

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft nog eens beklemtoond dat de VRT een identitaire zender is. Vlaams van voren en vanachter, desnoods met aftrek van folkloristische rimram. Wel drager van een Vlaamse canon. Een zender die voluit gaat in de loopgrachtenromantiek van Vlaanderen.

De retorische passage van Jambon maakt mij lichtjes onpasselijk. Vooreerst weg met die nostalgische onzin van een Vlaamse canon. Laat de zelfverheerlijking toch over aan Geert Bourgeois en zijn Catalaans vriendje Carles Puigdemont. Oud-strijders van zelfbedachte oorlogen.

Ik gruwel van een partizanenomroep. Het is een aanfluiting van alle journalistieke mores. Over het Vlaams karakter van de VRT heeft N-VA trouwens niet te klagen. Er wordt aan de Reyerslaan nog steeds gestreefd naar een waaier van meningen en opvattingen, al ligt de N-VA in de bovenste lade van een aantal programmamakers. Sommige producties ruiken naar favoritisme. Ook uit de zogenaamd journalistieke humor stijgen walmen van flamingantische obesitas op. Entertainment is de beste humus voor opiniëring, weten ook mediastrategen.

Het gejank van de VRT over bijkomende besparingen is hautain. Waar in de media moet er niet bespaard worden? Op zijn minst zou je van de VRT mogen verwachten dat ze de slachtofferrol deelt. Zopas is er nog een alarmkreet uitgegaan van de glossy’s. Zij leggen het voorlopig af tegen Instagram. Bij modeblad Elle vallen naakte ontslagen. Een marginaal blad, zegt u? Juist niet. Mode- en vrouwenbladen hebben, op zijn minst voor hun doelgroep, een toegevoegde waarde. Ze completeren de democratische media-impact, hebben hun eigen aantrekkingskracht: ze zijn mooi en luxueus, trakteren de lezer op glanzend papier dat de zinnen prikkelt. Democratische hiërarchie in de media is een farce. Een wit blad papier is voor iedereen gelijk. Woorden zijn overal even duur.

De glossy’s moeten zich heruitvinden zoals het maandblad Linda in Nederland leert. Kranten en tijdschriften moeten hun eigen dynamiek omarmen. We leven te veel in het defensief, het ontbreekt aan trots. Journalistiek vraagt om een 24 urensouplesse. Maar nieuws is niet om het even waar en om het even wanneer nieuws. We laten ons te veel kalenderjournalistiek opdringen door de sociale media. Dat geldt ook voor televisiezenders.

Ieder jaar komt de VRT zeuren over te weinig middelen. De oude riedel is dan: kwaliteitsjournalistiek is niet meer mogelijk. Chantage! De tv-zenders bewijzen elke dag dat ze tot kwalitatieve programma’s in staat zijn. Zo ik al iets mis dan is het aandacht voor kunst en design bij de VRT. Over Mugabe komen we alles te weten, over de ziel van onze kunstenaars iets minder.

Het zijn niet de middelen die ontbreken, het is de visie op heroriëntatie die ontbreekt bij de VRT. Ook tv-zenders moeten zich, net als glossy’s, heruitvinden. De kranten zijn een stabiele informatiebron, maar beseffen ook dat de lezer een groot verhaal nodig heeft. Lezen is op zoek gaan naar een zachte revolutie in het hoofd. Het zou de VRT sieren als ze de obsessie voor cijfers inruilt voor de obsessie voor kijkers. Dan maken we nog eens andere televisie voor misschien wel minder geld.

 Het budgettaire gekwaak van de openbare omroep is vermoeiend. Hoe mooi zou het zijn als de VRT met dezelfde bezetenheid zou spreken over actualisering en verfijning van programma’s. Ja, daar is een beetje geld voor nodig, maar niet de afdreiging met staking als een dot overtollig vet wordt weggesneden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234