Zaterdag 26/11/2022

'Het zijn hier niet allemaal Arnaults, maar toch...'

Bernard Arnault mag dan de rijkste zijn, hij is lang niet de enige gefortuneerde Fransman die naar Brussel verhuist. In de Square du Bois - de meest prestigieuze straatnaam van Brussel - dingen de Fransen volop mee naar dat ene vrijgekomen pand.

Je ziet het aan de vele Franse nummerplaten", zegt een Ukkelse gemeenteambtenaar. "En afgelopen weekend hadden we in ons park een informatiestand over identiteitskaarten voor kinderen. Één familie op de vier, misschien zelfs één op de drie, kwam uit Frankrijk. Zo zie je dat ze echt met heel veel zijn."

Steeds sneller en in steeds groteren getale komen de Fransen naar Brussel, en dan vooral naar de zuidelijke gemeentes Elsene en Ukkel. In Elsene - bijnaam: Le Petit Paris - wonen 9.879 Fransen, goed voor 12 procent van de totale bevolking. In Ukkel steeg het aantal Fransen in 2011 sneller dan ooit te voren: van 7.564 tot 8.240, ruim 10 procent van het totaal aantal inwoners.

Voor 2012 zijn er nog geen cijfers, maar de Ukkelse ambtenaar ziet signalen dat de stijging doorzet. "Meestal zijn het mensen met geld", zegt hij, en dat is meteen ook de reden dat hij niet met zijn naam in de krant wil. Geld is nog steeds een taboe. "Ze brengen in ieder geval veel op voor de gemeente", zegt hij nog. "Al is in Ukkel iedereen welkom, hoor."

Bekende buren

De Franse beau monde komt naar Brussel om bij de Europese instellingen te werken of universitaire studies te volgen. Of, zoals vermoedelijk ook Frankrijks rijkste man Bernard Arnault, om de belastingverhogingen van de socialistische president François Hollande te ontvluchten.

"Een half jaar voor de verkiezingen is het aantal Franse aanvragen verdubbeld, en sinds de verkiezingen zijn het er 2,5 keer zo veel", zegt Philippe Rosy, directeur van Engel en Völkers, een makelaarskantoor voor gefortuneerden. "Vlak voor het begin van het schooljaar is dat nog versneld. Eind augustus hebben we in achttien dagen een twintigtal Brusselse panden aan Fransen verkocht."

De huizen hadden een verkoopprijs van 500.000 euro tot 5 miljoen euro, met een gemiddelde van 1,5 miljoen euro. "Het waren niet allemaal Bernard Arnaults", lacht Rosy. "Maar er zaten toch enkele namen bij uit de CAC40 (Franse evenknie van de BEL-20, red.)."

Engel en Völkers, dat een afdeling in Parijs heeft, doet al een tijdje gouden zaken. Het hoofdkantoor - een renaissancepaleisje met witte zuilen - ligt aan het uiteinde van de Louizalaan in Elsene, en daarmee op de perfecte locatie voor de Franse belastingvluchtelingen. Vlak bij Le Square du Bois, ook wel bekend als Le Square des Milliardaires, de enige gated community van Brussel.

Van heel Brussel is dit de straatnaam met de hoogste status. Ooit woonden zakenman Maurice Lippens en Brussels burgemeester François-Xavier de Donnea hier. Tegenwoordig is het de woonplaats van NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, de Australische ambassadeur, en een dochter van topindustrieel Albert Frère, overigens gehuwd met een Fransman.

Normaal gaat de toegangspoort alleen met een code open, maar wegens schilderwerken staat ze nu wagenwijd open. Dus lopen we ongestoord langs de enorme herenhuizen met prachtige gevelreliëfs, en langs appartementsblokken waar rode lopers zijn uitgerold. Op een paar Jaguars en een Rolls-Royce na valt het wagenpark wat tegen, maar de duurste Ferrari's en Bentleys staan naar verluidt ondergronds.

"We hebben niets gemerkt van een Franse toestroom", zegt het conciërge-echtpaar op nummer 579. Hun buren zijn de Australische ambassadeur en de Deense NAVO-secretaris-generaal. "Maar in deze straat komt dan ook bijna nooit iets vrij. Als je hier binnenraakt, ga je niet meer weg." Lachend: "Je moet al bijna iemand ombrengen om hier een huis te kunnen kopen."

Maar achter in de doodlopende straat staat één woning te koop, en de nationaliteit van de geïnteresseerden is veelzeggend. "620 vierkante meter, vijf slaapkamers, zwembad, bioscoop en een minuscuul tuintje", zegt Philippe Rosy. "De vraagprijs is 6,5 miljoen euro, en de deal is bijna rond. We hebben tien kijkers gehad. Van wie er vier uit Frankrijk kwamen."

Zware Volvo's

Hij voorspelt een verdere toestroom van Fransen. "Die fiscale regels zijn absurd, de rijken worden echt gestraft. Ik ken een heleboel Parijse dokters en tandartsen die naar Brussel willen verhuizen."

"Misschien moeten ze toch even nadenken", zegt Isabelle, een Française die haar twee zonen aan het Lycée Français in Ukkel komt ophalen. De school met Frans curriculum heeft vorig jaar haar gebouwen uitgebreid. In plaats van 2.400 leerlingen herbergen ze nu 2.700 leerlingen, onder wie ruim 2.000 Fransen.

Rond 16 uur komen de ouders hun kinderen oppikken. Zware Volvo's schuiven aan voor de witte poort. "Ik begrijp Bernard Arnault", zegt Isabelle, die naar eigen zeggen naar Brussel is gekomen om "eens van omgeving te veranderen". "De rijken in Frankrijk houden niets meer over."

Maar ze waarschuwt dat Brussel niet te vergelijken is met Parijs. "Er is hier veel groen, en de bevolking is zeer gastvrij, maar het openbaar vervoer is hier veel minder ontwikkeld. In Parijs doen we alles met de metro of te voet, en dat mis ik hier. En ik mis natuurlijk de vele Parijse etalages. Naar Brussel komen voor het geld alleen, dat lijkt me geen goed idee."

DOMICILIE IN BELGIË

Chic appartement in Ukkel

Bernard Arnault, de puissant rijke Fransman die zich tot Belg wil laten naturaliseren, is al enkele maanden in België gedomicilieerd. Hij heeft eind 2011 een appartement gekocht in de Brusselse gemeente Ukkel, en liet zich daar in het bevolkingsregister inschrijven. Dat was dus vóór de verkiezingen van de socialistische president François Hollande, in mei 2012. "Hij heeft zijn onroerende voorheffing reeds betaald", zei Armand De Decker, de MR-burgemeester van Ukkel. De Decker toonde zich verheugd over de komst van Arnault. "Voor ons, en voor België, zal dit grote fiscale opbrengsten met zich meebrengen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234