Zondag 25/10/2020

Standpunt

Het ziet er steeds meer naar uit dat de tax shift een staatsbegrafenis zal krijgen

Yves Desmet.Beeld Yann Bertrand

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

Het ziet er steeds meer naar uit dat de felbesproken tax shift van deze regering een staatsbegrafenis eerste klas zal krijgen. Met een eindeloze carrousel van steeds weer dezelfde argumenten werd de discussie alvast over de zomer getild, en je voelt dat er geen animo, laat staan nog maar enige politieke wil is om een verschuiving van lasten op arbeid naar die op verbruik, milieu of vermogen door te voeren.

Men heeft namelijk beseft dat de eeuwige kreet over het concurrentienadeel dat we door onze veel te hoge lonen zouden hebben eigenlijk een kritiek is op de overbelasting van de factor arbeid. En dat als je daar iets aan wilt doen, je geen andere keuze hebt dan andere categorieën aan te spreken. En laat dat nu net de categorieën zijn waar deze rechtse regering, die huiseigenaars met drie huizen als 'modale Vlamingen' beschouwt, absoluut niet aan wil raken.

Met de al besliste besparingen die de facturen vooral bij de gezinnen leggen, met een verworven indexsprong en pensioen op 67 hebben de werkgevers trouwens al wat trofeeën binnengehaald. Nu ook de economie wat begint aan te trekken, bleek die torenhoge loonlast en de tax shift als mogelijke oplossing opeens niet meer zo urgent, liet VOKA-baas Michel Delbaere weten. Wanneer VOKA spreekt, is de N-VA haar echokamer, weten we ondertussen.

Plotseling werd daar nieuwe retoriek bovengehaald. Niet een tax shift die miljarden zou kunnen opbrengen als vermogensopbrengsten even zwaar belast zouden worden als arbeid was nog de oplossing, wel een paar honderd miljoen die mogelijk bespaard zou kunnen worden worden op de sociale zekerheid. Niet bij de mensen zelf, dat spreekt, maar wel bij 'de profiteurs' van het systeem, de vakbonden en de ziekenfondsen die - stel u voor - administratiekosten durven aan te rekenen voor het beheren van het systeem.

Het is dezelfde retoriek van profitariaat dat de hardwerkende Vlaming zou bedreigen in zijn welvaart die een succesrecept is gebleken voor het winnen van verkiezingen. Waarom zou men dat niet eens dunnetjes overdoen? Men verplaatst de focus van het debat openlijk definitief weg van een eerlijker verdeling van de belastingen tussen arm en rijk, en bovendien kan men frontaal ingaan tegen het maatschappelijke middenveld, dat op dit moment nog zowat de enige reële oppositie tegen deze regering organiseert.

Of het ooit meer wordt dan retoriek is maar zeer de vraag: net zoals N-VA en Open Vld de tax shift afblokken, zullen CD&V en MR een frontale aanval op het middenveld en de sociale zekerheid tegenhouden. En zal dus alles blijven zoals het was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234