Maandag 03/08/2020

UGent

"Het zal keihard gespeeld worden"

UGent-rector Anne De Paepe.Beeld Ugent / Hilde Christiaens

Ze moest stoppen. UGent-rector Anne De Paepe, die uiteindelijk besliste om zichzelf niet op te volgen, werd volgens verschillende bronnen herhaaldelijk onder druk gezet door een machtskliek. "De machtsconcentratie schrok er niet voor terug om zelfs haar dochter te betrekken."

Een campagne om te voorkomen dat Anne De Paepe zichzelf zou opvolgen als rector van de UGent. Die boodschap brengen meerdere onafhankelijke bronnen in brieven en mededelingen aan deze redactie. "Er is sprake van een agressieve campagne ten aanzien van collega's uit de universitaire gemeenschap, waarbij mensen persoonlijk onder druk worden gezet", zo schrijft een professor. "Een beperkte delegatie van de loge speelt machtsspelletjes die niet alleen de UGent, maar de reputatie van de loge kunnen beschadigen."

Al in januari ving deze krant de eerste signalen op. In de marge van enkele vergaderingen werd duidelijk dat De Paepe onder druk werd gezet om te stoppen als rector. "De machtsconcentratie die in de vorige rectorverkiezingen huidig vicerector Freddy Mortier steunde, schaarde zich nu niet meer achter Mortier, maar achter Rik Van de Walle", zo zegt een professor. Maar kandidaat-rector Van de Walle, die zichzelf in deze krant omschreef als 'pluralistisch vrijzinnig', liet De Paepe rond Kerstmis weten dat hij liever voor zijn eigen kansen wilde gaan.

Volgens verschillende onafhankelijke bronnen kreeg De Paepe te verstaan dat zij zichzelf onder geen beding mocht opvolgen. Zo zou Van de Walle haar het voorzitterschap van de Associatie UGent hebben aangeboden. De Paepe, die op dat moment pas haar echtgenoot had verloren, sloeg het aanbod af.

"Er werd gemarchandeerd en de machtsconcentratie schrok er niet voor terug om zelfs haar dochter hierin te betrekken", verklaart een academicus. "Zo lanceerde men een beschadigingsstrategie waarbij de rector haar dochter zou bevoordeeld hebben door een taalattest uit te reiken aan haar dochter, zonder dat ze haar taaltest had afgelegd. Dit terwijl haar dochter niet eens een taaltest nodig had."

Per mail bedreigd

De Paepe zou onder meer per mail zijn bedreigd door bestuurders. "Begin februari heeft De Paepe mij en een aantal andere mensen er over ingelicht", vertelt een professor die liever anoniem wil blijven. "Ze heeft verteld dat ze benaderd is door Van de Walle. 'Denk goed na, want het zal keihard gespeeld worden', moet ze te horen hebben gekregen. Het voorstel was om haar voorzitter te maken van de associatie. Daar zouden ze haar expertise hard nodig hebben. Tegelijk kreeg ze van heel wat leden binnen de loge te verstaan dat zij de bewegingen van het machtsgroepje binnen de UGent niet goedkeurden."

Wie schuilt er achter deze campagne? Het zou gaan om een kliek invloedrijke academici en politici, onder wie belangrijke decanen en enkele bestuursleden van de universiteit. Hun gemeenschappelijke factor? Het lidmaatschap van de loge en hun steun voor Van de Walle, die volgens verschillende bronnen zelf een vrijmetselaar is.

De rol van de loge duikt, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, niet alleen op in verkiezingstijden. Ook in de berichtgeving over seksuele intimidatie aan de UGent of de pestdossiers doken de namen van enkele prominente vrijmetselaars op. Zij zouden betrokkenen hebben beschermd. "Juist deze mensen zullen, als het zo doorgaat, de komende jaren nog meer beslissen hoe het beleid vorm krijgt en wie hier carrière mag maken", zegt een academicus. "Zij was echt pluralistisch en liet zich jarenlang niet intimideren, maar heeft uiteindelijk gekozen om haar eigen leven in handen te houden en heeft zo een zwaar offer gebracht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234