Donderdag 09/02/2023

Het X-Appeal van

Het was per toeval dat Hugh Jackman (40) in 2000 de rol van Wolverine kreeg. Met zijn musicalverleden en zijn tengere lijf had hij niet meteen het juiste profiel. Maar drie X-Men-films en de titel van Sexiest Man Alive later, is de Australische acteur intussen de verpersoonlijking van de ultragespierde superheld geworden. Jackman trekt binnenkort in X-Men Origins: Wolverine voor de vierde keer zijn klauwen aan.

Door Veerle Helsen

Om de juiste raging mood voor zijn comicpersonage Wolverine op te roepen, neemt Hugh Jackman elke opnamedag om vijf uur 's morgens een ijs- en ijskoude douche. Een ritueel dat hij al uitvoert sinds de eerste X-Men-film in 2000. "We moesten vroeg op, het was koud, maar de douche had geen warm water. Ik sprong er dan maar kort onder. Ik kon niet roepen, want ik wilde mijn vrouw niet wakker maken. Ik bleef er 35 seconden onder staan, en ik dacht bij mezelf: 'Dit is het. Dit is Wolverine. Hij wil schreeuwen en brullen, mensen rondom hem vermoorden, razen, maar hij kan het niet. Hij probeert zich in te houden' ", vertelt Jackman achteraf. Het ijzige ochtendritueel wordt gevolgd door een workout op heavy-metalmuziek van Metallica. Om de indrukwekkende hoeveelheid armspieren voor Wolverine te bekomen, doet Jackman elke dag meer dan twee uur aan gewichtheffen. Hij volgt het dieet van een bodybuilder: geen brood, geen suiker, geen bier en geen pizza. Elke drie uur eet hij een maaltijd, ook 's nachts, kwestie van niet met een lege maag aan de workout om vijf uur te beginnen. Het trainingsschema van de voormalige gym-hater ("Ik heb nooit begrepen waarom mensen naar de gym gaan. Ik heb dat altijd belachelijk gevonden") heeft zelfs een bijnaam gekregen: de Wolverine Workout (voor de details: zie de website van Men's Health). Zijn trainer had een hele klus aan hem, want Jackman is van nature tenger gebouwd. Hij had ooit, in zijn pre-spierentijdperk, een bijbaantje als het 'before model' in de lobby van een lokale gym.

Getypecast

Toen de derde en laatste X-Men-film in 2006 uitkwam, had Jackman naar eigen zeggen het gevoel dat het verhaal van Wolverine nog niet volledig verteld was. "Op dit moment weten de kijkers niet waar hij vandaan komt, waar hij is opgegroeid. Zijn verleden is nog altijd duister. De vraag blijft: hoe heeft hij zijn ijzeren skelet en klauwen gekregen, en hoe is hij aan de naam Wolverine geraakt? Hij is in de films softer geworden, maar ik vond dat die ontwikkeling afweek van de essentie van zijn karakter. Wolverine is een good guy, maar geen nice guy", vertelde Jackman onlangs op een persconferentie over zijn nieuwste film. De acteur richtte zijn eigen filmmaatschappij(tje) Seed op, om X-Men Origins: Wolverine zelf te producen. "De film mag zeker geen vermomming worden voor X-Men 4. Hij moet qua stijl, inhoud en karakters zoveel mogelijk afwijken."

De lijst van films die Hugh Jackman op zijn naam heeft staan, is niet ellenlang. X-Men in 2000 betekende zijn doorbraak, en daarna volgden slechts enkele kaskrakers: Swordfish (actiedrama met John Travolta en Halle Berry, 2001), Kate & Leopold (romantische komedie met Meg Ryan, 2001), Van Helsing (vampierenfilm, 2004) en The Prestige (over de strijd tussen twee goochelaars met Christian Bale en Scarlett Johansson, 2006). Tussenin zaten nog X-Men 2 en X-Men 3. Jackman heeft er niets op tegen om voor de vierde keer in de huid van Wolvie te kruipen. Als journalisten hem vragen of hij niet bang is om getypecast te worden, antwoordt hij: "Daar sta ik nooit bij stil. Ik hou van dit personage, ik vind Wolverine een fantastische filmheld."

De rol van superheld met klauwen bracht hem naam en faam toen hij in 2000 in de allereerste X-Men-film meespeelde. De release ging gepaard met schreeuwende en flauwvallende fans, en de film haalde bijna 300 miljoen dollar aan de box office. De twee opvolgers gingen daar ruim boven en het trio brak samen door de grens van één miljard dollar. Jackman heeft een eigen, filosofische analyse over het succes van de trilogie: "Er zijn nog altijd mensen op deze wereld die mutanten willen uitroeien. Heb je ooit Long Walk to Freedom van Nelson Mandela gelezen? Nelson gaf zijn rol als vader voor zijn kinderen op voor een hoger doel. Hij moet leven met dat schuldgevoel, en Xavier (professor X uit de film, de oprichter van het superheldenteam X-Men, VHe) heeft dezelfde ambiguïteit. Bovendien is het thema herkenbaar. Ja, het zijn superhelden, maar allemaal worden ze gekweld door hun krachten. De vraag is: als je de kans krijgt om er vanaf te raken, zou je het dan doen? Wat als je homo was en je kreeg de kans om hetero te worden... Het antwoord is vanzelfsprekend 'Nee, wees gewoon jezelf'. Maar het blijft een fascinerend vraagstuk."

Carrière op de bank

Zijn vrouw had hem nochtans de raad gegeven de rol niet aan te nemen, een raad die hij wijselijk in de wind sloeg. Hij nam de rol aan, ook al was hij geen eerste keus. Wolverine zou oorspronkelijk gespeeld worden door de Schotse acteur Dougray Scott, maar die zat vast op de maandenlang uitgelopen opnames van Mission Impossible II en was bovendien geblesseerd geraakt. Jackman was met zijn 1,89 meter eigenlijk te groot om Wolverine te spelen, want die is in de Marvel comics amper 1,60 meter. Maar special effects kunnen wonderen doen.

"Ik heb in totaal ongeveer vijftien films gedaan, waarbij ik misschien vier of vijf keer eerste keus was", vertelt de acteur in het januarinummer van het filmmagazine Empire. "Ik heb mijn carrière opgebouwd van op de bank." Ook voor de rol van James Bond was hij runner-up na Daniel Craig. Helaas raakte die niet geblesseerd. Meer geluk had Jackman met Australia, het epos over de bombardementen op Darwin tijdens WO II met Nicole Kidman in de hoofdrol. Ook voor Baz Luhrmann (regisseur van onder meer Romeo + Juliet en Moulin Rouge!) was Hugh Jackman slechts derde keus voor de hoofdrol als cowboy, na Australiës nummer één Russell Crowe en wijlen Heath Ledger. Maar Crowe haakte af omdat het niet tot een financieel akkoord kwam. "Ik doe met plezier liefdadigheidswerk, maar niet voor grote filmmaatschappijen", klonk Crowes commentaar achteraf. Hugh Jackman dan maar, hij stond sowieso op de acteurslijst voor een bijrolletje. Regisseur Luhrmann wilde Jackman er graag bij, maar hij zag in hem niet meteen de rol van stoere cowboy. Hij kende Jackman nog van toen hij vergeefs gesolliciteerd had voor de hoofdrol in Moulin Rouge! (die naar Ewan McGregor ging). De filmmaatschappij 20th Century Fox maakte zich zorgen over Jackmans verkoopbaarheid, maar toen X-Men 3 in 2006 uitkwam en wereldwijd aan de box office meer dan 450 miljoen dollar binnenhaalde, was er niet veel meer nodig om hen te overtuigen van Jackmans star quality. Luhrmann zou achteraf verklaren dat hij onder de indruk was van Jackman en dat hij nog nooit een acteur was tegengekomen die zich zo intensief had voorbereid voor een rol. "Hij is de meest gefocuste acteur met wie ik ooit heb samengewerkt. Ik weet dat iedereen dat over iedereen zegt in Hollywood, maar deze keer meen ik het echt."

Duurste Australische film ooit

Jackman was achteraf enthousiast over zowel de film als de opnames, ook al hadden die meer dan honderdvijftig dagen in beslag genomen, kreeg de set in het afgelegen binnenland van Australië te kampen met zelden geziene stofstormen en overstromingen, en bevond zich naast zijn trailer een kreek met krokodillen. "Dit is de beste rol die ik tot hiertoe heb gekregen. Het voelt bijna als een eer, een prijs. Zelfs als ik 's werelds meest egoïstische persoon was, dan nog zou ik in de rij gaan staan voor deze job", zegt hij in Empire. Hij vond Luhrmanns onderliggend vraagstuk in de film - wat houdt het in om Australiër te zijn? - intrigerend en ook het thema van de gediscrimineerde Aboriginal-kinderen die in kampen werden gestopt om een blanke opvoeding te krijgen, lag hem na aan het hart. Op zijn negentiende werkte de jonge Jackman tussen zijn universiteitsstudies door, mee aan een huizenproject voor Aboriginals. "De film heeft in Australië veel discussie over het lot van de Aboriginals opgeleverd. De premier heeft enkele jaren geleden zijn excuses aangeboden, maar nog lang niet alle wonden zijn geheeld", aldus Jackman. Australia, met een kostenplaatje van meer dan 65 miljoen euro (de duurste Australische film ooit), was een hit in het thuisland, deed het wereldwijd goed, maar werd geen topper in de Verenigde Staten.

Journalist in spe

Jackman is de jongste van vijf kinderen van een Engels-anglicaans koppel dat naar Australië geëmigreerd was. Ze behoorden tot de zogenaamde 'ten pound poms'. De Australische regering probeerde blanke, opgeleide Engelse en Canadese families overzee te krijgen. Voor de som van tien pond konden ze met hun hele familie naar Australië varen. Op zijn achtste verhuist zijn moeder opnieuw naar Engeland en ze laat haar man en vijf kinderen achter. Pas vanaf zijn veertiende reist hij af en toe naar Engeland om haar te gaan bezoeken. Jackman houdt er geen jeugdtrauma aan over, zo geeft hij aan in interviews: "Het zal me ergens wel gevormd hebben, maar ik kan niet zeggen dat het me achtervolgd heeft of dat het mijn leven een duister kantje met veel woede en angst heeft gegeven. Zowel mijn moeder als ikzelf hebben het een plaats kunnen geven."

Jackman gaat studeren aan een elitaire grammar school, hij behaalt een bachelor in communicatie met de bedoeling in de journalistiek te gaan. Tijdens zijn tussentijds werk voor het Aboriginals-huizenproject ergens in de middle of nowhere van Australië, ontmoet hij een winkeluitbater die in jaren geen vakantie meer heeft gehad. Jackman stuurt de man op reis en neemt de winkel voor een maand over. "Opeens vielen alle zaken die voorheen zo belangrijk leken, zoals ambitie en idealisme, weg. Het was dat outbackgevoel dat het hem deed." Zijn vader overhaalt hem zijn studies af te maken. "Maar ik ben enkel teruggekeerd om dat diploma in handen te hebben. Niet dat ik toen al aan acteren dacht, maar ik had wel een zekere gemoedsrust die me toeliet mijn lot te vinden."

Als hij parttime acteerlessen gaat volgen, valt alles plots op zijn plaats. Achteraf in interviews stelt hij zich vaak de vraag waarom dat inzicht niet eerder kwam. Hij stond al op zijn zesde te zingen op het podium van schooltoneelstukken en als er ergens gespeecht moest worden, stelde hij zich altijd vrijwillig kandidaat.

Op de set van de Australische gevangenisreeks Correlli leert hij zijn toekomstige vrouw Deborra-Lee Furness kennen in ware Michael Scofield & Sarah Tancredi-stijl: hij speelde een gedetineerde, zij een gevangenispsychologe. De twee zijn nog altijd getrouwd.

Twee-weken-regel

Van Australiës bekendste acteurs, Mel Gibson en Russell Crowe, zijn we een bad-boy attitude gewoon, af en toe een vinger in de lucht of een dronkemansgevecht. Maar Jackman heeft die attitude niet, integendeel, hij wordt minzaam Mr. Nice Guy genoemd. Hij wordt niet achterna gezeten door een horde paparazzi, want er vallen weinig roddels te vertellen. "Ik ben vrij saai", gaf Jackman zelf al toe, "bij mij valt geen schandaal te rapen." Zijn vrouw houdt hem met beide voeten op de grond door hem zijn negatiefste recensies voor te lezen, zegt hij.

Het koppel heeft een 'twee-weken-regel': ze zijn nooit langer dan veertien dagen van elkaar gescheiden. Als ze daarvoor voortdurend de wereld rond moeten verhuizen, van Londen over Sydney tot New York, so be it. Na enkele miskramen en mislukte pogingen om zwanger te worden met ivf, adopteerden ze twee kinderen, lang voordat adoptie een celebritytrend was. "Een naturopaat had ons verteld dat we elke dag, tien dagen lang, moesten vrijen. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou zeggen 'Deb, kan je me even met rust laten?', maar toen dus wel. Bij ivf komen naast de procedures (hij gaf zijn vrouw elke dag inspuitingen, red.), ook heel wat emoties kijken", vertelde Jackman onlangs in een openhartig interview aan The Telegraph Magazine. "De miskramen zijn ook zwaar om te verwerken. Maar toen we konden adopteren, smolten al die zorgen ter plekke weg."

Sexiest Man Alive

Tijdens de promotour voor Australia werden journalisten in de persmap en tijdens interviews overladen met stoere beschrijvingen van Jackman: "een ruwe bolster", "van het type dat een terugkeer inluidt naar de klassieke, toonaangevende Hollywoodacteurs", "een jonge Clint Eastwood". Alsof op de een of andere manier zijn mannelijkheid bevestigd moest worden. Het gonsde toen in Hollywood van de geruchten dat Jackman homo zou zijn, al kan zijn vrouw, met wie hij intussen al meer dan twaalf jaar getrouwd is, dat ontkennen. De geruchtenmolen had Jackman te danken aan zijn rol als de flamboyante en homofiele songschrijver Peter Allen in de Broadwaymusical The Boy From Oz (2004). "Er ging toen een hardnekkig gerucht dat ik homo zou zijn. Dat weet ik van mijn vrouw. Elke keer als ze tijdens de pauze naar de toiletten ging, hoorde ze vrouwen giechelen 'Is hij het nu of niet?'", vertelde Jackman aan The Telegraph Magazine. "Eerlijk gezegd vind ik die geruchten een compliment, want het wil zeggen dat ik een goede vertolking heb neergezet."

Jackman heeft een zwak voor musicals. Het was met een musical dat hij bekendheid verwierf in het buitenland, toen de Australische productie Oklahoma! waarin Jackman eind jaren 90 meespeelde, in Londen werd opgevoerd. Ook later blijft hij meespelen in musicals. Te midden van alle X-Men-manie legt Jackman de tientallen aanvragen voor actiefilms naast zich neer en last hij simpelweg 12 maanden The Boy From Oz in. Jackman wint voor zijn prestatie een Tony Award voor Beste Hoofdrol in een Musical.

Maar zoveel musicalgeweld was niet bevorderlijk voor zijn imago als "jonge Clint Eastwood". The New York Times verwoordde het zo: "Jackman staat op de rand van het megasterrendom, van het type waar Oscarnominaties bij komen kijken, en eisen voor scriptaanpassingen. Maar om op de korte A-lijst van mannelijke filmsterren te belanden, moet hij dat meisjesachtige zing- en dansgedoe op zijn cv achter zich laten."

De acteur laat het niet aan zijn hart komen, hij vertelt in zowat elk interview dat hij voor zichzelf niets mooiers kan wensen dan de combinatie van Broadwaymusicals en blockbusters. Ook People Magazine ziet geen graten in het sexappeal van de Australiër. Het magazine kiest elk jaar de meest sexy man ter wereld. Negen op de tien keer gaat de titel naar een Amerikaan, maar niet zo vorig jaar, want toen viel de keuze op Hugh Jackman. Tot groot ongeloof van hemzelf en zijn familie. "You?! You gotta be kidding me!", klonk de commentaar van zijn achtjarig zoontje Oscar. Ook zijn vrouw kon het maar niet geloven: "Hoe, was Brad Pitt niet beschikbaar dan?" n

INFO De nieuwe X-Men-film loopt vanaf woensdag in de bioscoop.

Wolverine, bijnaam Wolvie

Hugh Jackman kruipt voor de vierde keer in de huid van Wolverine, de man met de klauwen, gebaseerd op een personage uit de Marvel comicserie X-Men.

Zingen & dansen

Hugh Jackman op zijn best tijdens de Oscarceremonie dit jaar. Die werd door hem gepresenteerd en hij verbaasde het publiek met een wervelende openingsact vol zang en dans. Jackman is geen onbekende in de musicalwereld. Hij brak door met een rol in de Australische musical Oklahoma! eind jaren negentig.

Op de cover

Jackman werd vorig jaar door People Magazine uitgeroepen tot Sexiest Man Alive. Deze foto toont waarom.

Gezinsuitstap

Jackman leert zijn adoptiedochter

Ava graffiti spuiten, terwijl zijn vrouw Deborra-Lee Furness toekijkt. De twee zijn al meer dan twaalf jaar getrouwd. Jackman: 'De paparazzi laten mij met rust, want bij mij vallen er geen schandalen te rapen.'

Jackman legde tientallen aanvragen voor actiefilms naast zich neer en laste 12 maanden musical in

Van Australiës bekendste acteurs Russell Crowe en Mel Gibson zijn we een bad-boy attitude gewend, maar niet van Jackman. Hij wordt minzaam Mr. Nice Guy genoemd

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234