Woensdag 01/02/2023

Sportweekend

"Het wordt tijd dat er een Jeroen Meus voor de sport opstaat"

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Als hij een week niet gesport heeft, werkt Tom Palmaerts (36) zijn collega's op de zenuwen. "Dan loop ik rond de vergadertafel en kan ik amper stilstaan tijdens een presentatie. Meer nog: dan sta ik minder vastberaden voor mijn publiek", zegt hij in onze wekelijkse rubriek Sportweekend.

Katrien Depoorter

Tom Palmaerts is een wereldwijd gerenommeerde trendspecialist die onderzoekt wat er leeft bij jongeren. Met zijn collega's van Trendwolves schrijft hij daar vuistdikke rapporten over voor merken als Hello Bank, Callebaut, Coca-Cola... Een informatiewerker pur sang, en toch schat hij het belang van kennis niet hoger in dan dat van beweging en teamwork. De wekelijkse minivoetbalmatch met zijn vrienden is voor hem simpelweg een must.

Moet jij jezelf soms oppeppen om te gaan sporten?
"Nooit. Ik kijk daar elke week keihard naar uit en probeer zo weinig mogelijk matchen te missen. Enkel als ik naar het buitenland moet, laat ik me vervangen door een reservespeler. Het is intussen twaalf jaar geleden dat we ons vriendenploegje hebben opgestart. We waren allemaal veldvoetballer in onze jeugd. Toen onze studies erop zaten, zochten we naar een manier om elkaar geregeld te blijven zien. Het werkt, want zelfs de vrienden die zijn uitgezwermd naar Brugge of Waregem komen nog steeds af."

Spelen jullie in competitie?
"In het begin organiseerden we alles zelf, maar na een aantal jaren kregen we het alsmaar drukker en hadden we nood aan een systeem. Als je in competitie speelt, regelt de federatie alles: locaties, tijdstippen, scheidsrechter... Dat is handig. We spelen in niveau drie en daar willen we blijven: we winnen vaak en worden toch voldoende uitgedaagd. Meestal staan we ergens in de eerste helft van de ranking."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Staan jullie nog even gebeten en enthousiast op het veld als vroeger?
"Ja. Toen we jonger waren, werden we er vaak 'uitgetikt' door oudere ploegen die niet veel liepen maar het spel vooral tactisch speelden. Nu zijn wìj ouder, maar lopen we nog altijd evenveel. We kennen het spel natuurlijk beter en maken minder fouten dan een startende ploeg, maar uitkomen tegen achttienjarigen is wel heftig. Eén van onze grootste kwaliteiten is dat we vechten tot de laatste minuut. Of we nu aan het winnen of aan het verliezen zijn (lacht)."

Is minivoetbal intensiever dan veldvoetbal?
"Voor mij wel omdat we continu sprinten en zowel vooraan als achteraan spelen. Een match duurt vier keer dertien minuten. Er staan vijf spelers op het veld en twee andere zitten op de bank. Om de drie à vier minuten gebeurt er een wissel waardoor je nooit dertien minuten aan een stuk speelt en tussenin op adem kunt komen. Dat is nodig.

Hoe hou jij je conditie op peil als je in het buitenland bent?
"Ik nam vroeger deel aan loopwedstrijden zoals de 20 km door Brussel, maar dat kan ik sinds een jaar of vijf niet meer. Als ik lang na elkaar dezelfde bewegingen doe, krijg ik last van kniepijn. Ik jog enkel nog in het buitenland en dan loop ik langs het water, door parken en straten tot ik niet meer weet waar ik ben. Ik heb prachtige herinneringen aan het lopen door Chicago, L.A., Firenze, Londen... Eén keer heb ik een poging gedaan om te fitnessen toen ik in Mumbai was en om veiligheidsredenen verplicht werd om in het hotel te blijven. Dat is niets voor mij, ik ken niets van fitness en stond daar maar wat te gapen (lacht)."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Wat doe je als de competitie stil ligt?
"Dan voetballen we buiten op de Blaarmeersen met een nog veel grotere groep vrienden. Zo vermijden we dat onze conditie achteruit gaat tijdens de zomer. We gaan ook elk jaar op weekend met ons ploegje en dan shotten we tot een stuk in de nacht."

Kan jij zonder sport?
"Nee. Ik zit vaak in meetings, in de wagen of gewoon ergens te wachten. Tussendoor moet ik kunnen bewegen, anders kan ik me niet concentreren en begin ik mensen te ambeteren door te ijsberen of rond de vergadertafel te stappen. Zelfs mijn presentaties zijn anders als ik niet heb gesport. Omdat ik klein ben, maak ik mijn bewegingen hoe dan ook groot. Ik sprint wel eens op het podium of ik spring tussen het volk. Die speelse aanpak zorgt ervoor dat ik de aandacht van mijn publiek weet vast te houden. Maar op een bepaald moment moet ik kunnen 'grounden', een statement maken en dat lukt minder goed als ik te weinig bewogen heb. Dan maak ik geen standvastige indruk."

Beweeg je ook op de dagen dat je niet sport?
"Dat probeer ik door zo vaak als ik kan met de fiets naar het werk te rijden. Ik draag ook altijd een Nike Fuelband die mijn bewegingen registreert. Mijn gemiddelde vergelijk ik met die van andere mannen van mijn leeftijd en als ik mijn doel niet gehaald heb, zit ik daarmee verveeld. Dat ding pusht me om 's middags niet naar de dichtste broodjeszaak te stappen en als er "GoTom, go!" op komt, dan ben ik echt weg (lacht)."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Houdt sport je ook professioneel bezig?
"Ja en zeker de nood aan meer beweging voor onze jeugd. Het wordt tijd dat er een Jeroen Meus opstaat die met de nodige rock 'n roll opkomt voor sport, gezondheid, mindfulness... Als ik voor mensen uit het onderwijs moet spreken, hamer ik er altijd op dat kennis even essentieel is als teamwork en beweging. Scholen schenken daar nog te weinig aandacht aan. Dat mijn zoon na de lessen nog een uur naar de studie moet, vind ik echt overbodig. Weeral stilzitten! Daarom ben ik blij dat hij voetbalt. Hij beweegt en doet iets in groepsverband. Ik probeer geregeld mee te gaan naar de match om te supporteren."

Terug naar je eigen matchen. Hoe sluit jij een voetbalavond met je vrienden af?
"Met pintjes. Altijd. Het gaat me niet om het bier, maar om de gesprekken met mijn maten over het werk, het leven. Na een match zit ik vol adrenaline en kan ik toch niet meteen slapen. Ik keer altijd als één van de laatste naar huis terug."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234