Donderdag 21/01/2021

standpunt

Het wordt tijd dat de rechtsstaat weer rechtstaat

Beeld Franky Verdickt

Bart Eeckhout is senior writer bij De Morgen.

Uit de botsing van ideeën komt vooruitgang. Maar wie geweld nodig heeft om zijn ideeën kracht bij te zetten, zet zichzelf buitenspel in een democratie. Cipiers, en met name de Franstalige onder hen, kunnen hun redenen hebben om gefrustreerd te zijn. Maar met hun dolle aanval op het ministerie van Justitie hebben ze hun kans op medestand definitief verkwanseld.

Deze gevangeniscrisis legt een gebrek aan leiderschap bloot, ook en vooral aan vakbondszijde. Geen (Franstalige) vakbondsman was moedig en sterk genoeg om een gesloten akkoord ook effectief te verdedigen. Geen (Franstalige) vakbondsman was moedig en sterk genoeg om vandalen in eigen rangen in het gareel te houden.

Er wordt hier een gevaarlijk spel gespeeld. Tot verbazing van vele Belgen - Vlamingen én Franstaligen - zijn het vooral Franstalige politici, vakbondslieden en zelfs magistraten die de communautaire kaart trekken. Een riskante strategie, met de N-VA die met amper te bedwingen lust afwacht hoe het strijdperk vanzelf haar kant uitkomt. Wie dit soort debat start met de N-VA, weet waar hij begint, maar niet waar hij zal uitkomen.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Het is ook gewoon onzin dat Justitie of de gevangenissen in Franstalig België verwaarloosd worden door een Nederlandstalige minister van Justitie in een communautair onevenwichtige coalitie. Justitie is een collectieve, federale bevoegdheid en de huidige toestand van inefficiëntie en onderfinanciering is een historische verantwoordelijkheid van vele regeringen. Het was in Merksplas, bij Antwerpen, dat vorige week een gevangenisopstand uitbrak uit protest tegen de aftandse installaties en het gebrekkige regime in een van de meest verwaarloosde gebouwen uit het rijkspatrimonium. Hoezo, bevoordeeld?

De vlotheid waarmee de PS en haar voorzitter de zijde van de boze cipiers kiezen, is verbazend. Solidariteit is mooi, maar hoe solidair is de burgemeester van Mons geweest met de roep om investeringen in de gevangenis van Mons in de voorbije 25 jaar dat hij of zijn partij in de regering zat? Zou het kunnen dat de burgemeester van Mons het electoraal en ideologisch nuttiger achtte om te lobbyen voor een nodeloos duur station in plaats van voor een menswaardig gerenoveerde gevangenis?

Dit conflict gaat niet over taalrollen. Dit gaat over macht. Zoals er blijkbaar rechtbankvoorzitters zijn die de scheiding der machten interpreteren als een garantie voor hun alleenheerschappij, in weerwil met de vele, vaststelbare beheersproblemen, zo zijn er ook cipiers en syndicalisten die menen dat zij de baas zijn in de gevangenissen.

Het wordt tijd dat de rechtsstaat weer, excuus voor de woordspeling, rechtstaat. Overleg is een mooie Belgische deugd. Maar wie de eindverantwoordelijkheid wil, moet de verkiezingen maar zien te winnen.

Waar zit, wat dat betreft, de premier, trouwens? Dit is een Chefsache, en dus moet de chef nu tonen wat hij waard is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234