Vrijdag 24/09/2021

Verkiezingen VS

Het wordt allerminst saai: wat u moet weten over de Democratische conventie

Chelsea en Hillary Clinton. Beeld REUTERS
Chelsea en Hillary Clinton.Beeld REUTERS

In de Amerikaanse stad Philadelphia begint maandag de vierdaagse conventie van de Democratische Partij. Hier wordt Hillary Clinton officieel aangewezen als presidentskandidaat. Dit zijn de tien dingen die u moet weten over de conventie.

1. Een saaie conventie?

Na een roerig weekje Republikeinse conventie leek het er even op dat de Democratische conventie een saai partijfeestje over positivisme en eenheid zou worden. Maar vrijdag gooide WikiLeaks roet in het eten door e-mails te publiceren van het partijkantoor. Daaruit blijkt dat de partijtop de campagne van Bernie Sanders heeft gedwarsboomd.

Na de onthulling werd de positie van partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz onhoudbaar. Zij maakte zondagavond bekend dat ze opstapt. Door het snelle aftreden hopen de Democraten deze rel in de kiem te smoren. Maar door het schandaal hangt de geest van Sanders nadrukkelijk boven deze conventie.

2. Vergaderfeestje

De conventies zijn enorme partijcongressen waarbij partijafgevaardigden uit het hele land kandidaten kiezen voor het Amerikaanse presidentschap en vicepresidentschap. Ze lijken nog het meest op een immens vergaderfeestje, inclusief een voorzittershamer, gedoe over procedures en moties. De uitslag van de stemming staat allang vast, de Democraten kiezen Hillary Clinton als hun presidentskandidaat en als ze in november de landelijke verkiezingen wint, wordt Tim Kaine de Amerikaanse vicepresident.

3. Showbizzgehalte

Inhoudelijk worden er nauwelijks beslissingen genomen. Het partijprogramma werd al aan het begin van deze maand vastgesteld, en een Amerikaanse presidentskandidaat trekt zich daarbij ook nog eens weinig aan van zo'n programma. Dus gaat het na de formele stemming vooral om de show. Bij de Republikeinen waren er weinig artiesten en zorgden de politici voor het vuurwerk: Ted Cruz had een boze zaal voor zijn neus toen hij Donald Trump niet steunde, Trump zelf gaf een sombere toespraak over de staat van het land en zijn vrouw Melania bleek delen van haar toespraak uit die van Michelle Obama te hebben gekopieerd.

Wat de Democraten aan drama missen maken ze goed met een A-lijst aan sprekers en artiesten. First lady Michelle Obama spreekt, een inspiratiebron voor Melania, zo bekende haar plagiërende tekstschrijver. President Barack Obama, senator Elizabeth Warren en de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio zullen allemaal hun steun voor Hillary Clinton uitspreken. Een late verrassing is Michael Bloomberg, de conservatieve partijloze politicus die zelf nog overwoog mee te doen aan de voorverkiezingen. De Amerikaanse showbizzwereld is vooral een Democratische wereld en daar plukt de conventie de vruchten van. Onder anderen Katy Perry en Alicia Keys treden op, en Lena Dunham geeft een toespraak.

4. 'Feel the Bern'

Bernie Sanders spreekt meteen de eerste avond. De senator uit Vermont hield onverwachts lang stand in de voorverkiezingen met zijn progressieve agenda en enthousiaste aanhang. Aangezien hij al formeel zijn steun heeft uitgesproken voor Clinton, is er geen Ted Cruz-scenario. Door de mails van WikiLeaks kunnen er wel oude wonden worden opengereten.

De Bernie-aanhangers laten zich in groten getale met hun geliefde spandoeken 'Feel the Bern' zien bij demonstraties rond het conventiecentrum in Philadelphia. Er zijn meer demonstranten op straat dan in Cleveland bij de Republikeinse conventie. Juist daar werd gevreesd voor massale, gewelddadige demonstraties maar het liep nooit uit de hand. Tegenstanders van de Democraten lieten zich zondag vooral in de lucht zien waar een vliegtuigje vloog met een spandoek waarop Hillary de cel in wordt gewenst.

5. Klapvee

Op dinsdag stemmen de afgevaardigden van de verschillende staten, gedelegeerden genoemd. In totaal zijn er 4.763 gedelegeerden, een winnaar moet een meerderheid hebben en dus 2.382 gedelegeerden achter zich weten. In de voorverkiezingen mochten Democraten op één van de kandidaten stemmen, eerst ook nog op Martin O'Malley, maar de strijd ging al snel tussen Bernie Sanders en Hillary Clinton. De meeste gedelegeerden stemmen dinsdag op basis van de uitslag van hun staat, en die staat vast: 2.814 gedelegeerden voor Clinton en 1.893 voor Sanders.

De conventie heeft zich aangepast aan de moderne tijd met een twitter-handle en live-feed, maar de avonden zijn toch vooral bedoeld voor de televisiekijker. Het zijn de gedelegeerden die uitgedost op de onderste verdieping van de zaal staan en klappen als het moet en de juiste spandoeken in handen gedrukt krijgen waar ze op het juiste moment mee moeten zwaaien. Ze worden klapvee dat zichzelf regisseert.

6. De familiekliek

Op de laatste avond zal Chelsea Clinton haar moeder introduceren, net als Ivanka Trump haar vader aankondigde. In tegenstelling tot Trump, die vier van zijn vijf kinderen op het podium kon zetten, heeft Hillary Clinton er maar één. Chelsea heeft een grote rol in de campagne van haar moeder en ook in de stichting van haar ouders.

Ook Bill, de eventuele 'first husband', zal spreken. Zijn rol is wat lastig in de campagne; hij is populair onder kiezers, maar tot nu hebben zijn campagnemomenten meer kwaad dan goed gedaan. Het gevaar is dat het teveel over Bill Clinton en zijn presidentschap gaat, terwijl hij op deze conventie de Amerikanen moet overtuigen om op zijn vrouw te stemmen.

7. Trump versus Clinton

Grote afwezige met een grote aanwezigheid is Donald Trump. Diens Republikeinse conventie kreeg bij gebrek aan een gemeenschappelijk doel vorige week een gemeenschappelijke vijand: Hillary Clinton. De Republikeinse conventie werd vooral een anti-Hillary-show waarin de zaal 'Lock her up' ('Sluit haar op') riep.

Als reactie op de doemtoespraak waarmee Donald Trump donderdag de conventie afsloot, reageerde het team van Hillary Clinton met de boodschap dat de Democratische conventie veel positiever zal worden. Clinton liet ook al weten dat ze geen bijnaam gaat gebruiken voor Trump, die haar steevast 'Crooked Hillary' noemt, 'geschifte Hillary'. De vraag is hoe vaak het de komende dagen over Trump zal gaan. Benadrukken de sprekers vooral het positieve in Hillary Clinton of het negatieve in Donald Trump?

8. De peilingen

De conventies zijn de aftrap voor de presidentscampagne. Opiniepeilers hebben er tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen flink naast gezeten, maar na de conventies krijgen ze een nieuwe kans. Uit voorgaande presidentsverkiezingen blijkt dat de peilingen die na de conventies worden gehouden een veel nauwkeurigere indicatie zijn voor de uitslag in november. Elke kandidaat krijgt met zijn eigen conventie dagenlang media-aandacht, wat doorgaans een positieve invloed heeft op de peilingen. In een politieke peiling afgelopen weekend bleek Trump zoals verwacht gestegen. De opiniepeilers relativeren overigens de invloed van de conventies, omdat zowel Trump als Clinton ongekend impopulair zijn bij de Amerikaanse kiezers.

9. De stad

'It's always sunny in Philadelphia', grappen conventiebezoekers dezer dagen, verwijzend naar de gelijknamige televisieserie. De stad kampt net als een groot deel van de Amerikaanse oostkust met een hittegolf, waardoor de gevoelstemperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden Celsius. De airconditionings in het conventiecentrum en de propvolle hotels loeien continue. De stad hoopte door het aantrekken van de conventie de economie te helpen.

Hoewel het oude centrum bijna Europees aandoet en vol hippe tentjes zit, heeft de stad een van de hoogste armoedecijfers van de grote Amerikaanse steden. Philadelphia verwijst liever naar een positiever imago: de stad is de grondlegger van de Amerikaanse democratie en thuisbasis van de beroemde cheese steak, een broodje vlees met een kazige saus. Toen de inmiddels afgetreden voorzitter Debbie Wasserman Schultz die lekkernij vorig jaar in een Facebookfilmpje uit de koelkast trok, werd duidelijk waar het Democratenfeest gehouden zou worden.

10. De cijfers

170 - 250 miljoen dollar - hoopt de stad aan extra inkomsten te krijgen

50.000 bezoekers - komen op de conventie af

35.000 - 50.000 demonstranten - worden er verwacht

57 standbeelden van ezels - zijn in de stad verstopt

22 gewone Amerikanen - mogen ook een toespraak houden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234