Dinsdag 27/10/2020

Column

Het woord Vlaming moet dood

Beeld kos

Fikry El Azzouzi is auteur van onder meer 'Het Schapenfeest'.

Beste Vlaming,

Het gaat niet goed met je en daarom wil ik je helpen. Ik heb er lang over gepiekerd, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat we het woord 'Vlaming' moeten afschaffen.

Ook al is het voor sommigen moeilijk te vatten, ik ben zelf ook een Vlaming. Ik behoor zelfs bij de betere van de klas, want elk jaar kijk ik reikhalzend uit naar de voorjaarsklassiekers waar ik bij een overwinning van mijn favoriete renner roep: 'Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?'

Meer nog, mijn vrienden noemen mij de Swa en had ik als kind genoeg geld voor een fiets, dan had ik de Ronde van Frankrijk al een paar keer op mijn naam geschreven. En de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Wellicht had ik de Ronde van Vlaanderen gewonnen en was ik officieel een Flandrien. Met de nodige doping, maar dat zou ik zoals elke waardige kampioen nadien staalhard ontkennen.

Waar was ik gebleven? Welja, terug naar de afschaffing van het woord 'Vlaming'. We moeten niet bang zijn voor echte verandering. En in tijden van crisis is het zo erg niet, van een woord kun je niet eten.

Begrijp me niet verkeerd, het is met pijn in het hart dat ik dit doe. Maar soms moet je je kind eens een goeie mep... sorry, in de hoek zetten om hem op het rechte pad te krijgen. En dat is wat ik wil doen, de Vlaming op het rechte pad krijgen.

Geef toe, het woord 'Vlaming' dekt al lang de lading niet meer. Misschien neemt mijn verbeelding een loopje met me, maar ik heb het gevoel dat een verdwijning van het woord kan helpen tegen ruzies, lange tenen en de steeds weerkerende strijd om taal, cultuur en identiteit. We zijn dan ook van al dat vendelzwaaien af.

Om de Vlaming op het rechte pad te krijgen, moeten we eerst van de loopgravenoorlog af. Is het niet de stamboom-Vlaming die zich geprovoceerd voelt, dan is het degene die zich moreel superieur voelt, maar tegelijkertijd met een minderwaardigheidscomplex zit. Is het niet de Vlaming waarvan de stoom langzamerhand uit de oren komt bij het lezen van deze tekst, dan is het degene die vijfmaal per dag zijn gebed verricht. Of de Vlaming die falafel eet - maar het eigenlijk niet lust - en op een bakfiets de wereld tracht te verbeteren.

Daarom moet het woord 'Vlaming' dood. Ik stel voor om een wapenstilstand onder Vlamingen te houden. Die moet door een neutraal persoon ingevoerd worden. De Verenigde Naties moeten een speciaal gezant sturen. Ik denk dat Kofi Annan na zijn fiasco in Syrië wel geïnteresseerd zal zijn. Hij moet meteen een volksraadpleging houden over de verdwijning van het woord 'Vlaming'. Misschien moeten we niet zo ver gaan en enkel de splitsing van het woord eisen? 'Vla' klinkt overheerlijk en 'Ming' is bijna even geil als het woord allochtoon.

De romantische zielen hoeven niet te panikeren, want ze zullen het woord nog altijd horen in theaters en tekenfilms. We houden een jaarlijkse herdenking en bouwen zelfs een museum met heroïsche beelden van vendelzwaaiers. Daarna moeten we ons afvragen welk woord in de plaats kan komen. Dat kan voor moeilijkheden zorgen. We zullen het aan Etienne Vermeersch vragen, die heeft toch voor alles een antwoord.

Vriendelijke groet,

Fikry El Azzouzi

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234