Donderdag 18/08/2022

Het Wonderlijke Wedervaren van MAUD VANHAUWAERT

Elke week ontmoet Maud in de achterbuurten van haar geest een vooraanstaande persoon.

Vlagvertoon

Misschien ben ik te sceptisch. Misschien te lethargisch. In elk geval, in mijn hele leven heb ik nog nooit deelgenomen aan een betoging, wandelde ik nooit mee in een stoet. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik mijn gebrek aan engagement veracht. Ik wilde er iets aan doen en dacht: laat ik beginnen met de Gay Pride, die dit weekend door Antwerpen trekt. Zolang je kunt worden vermoord omwille van je geaardheid, ben je eigenlijk toch moreel verplicht om mee op de kar te springen, ook al is die kar dan versierd met fluorescerende nepborsten en reuze opblaasbare fallussen die vervaarlijk heen en weer zwiepen.

Ik ging naar een verkleedwinkel om mijn outfit samen te stellen. Ik betrapte mezelf op het verlangen een masker te kopen waarachter ik mezelf kon verstoppen. Onzin natuurlijk - in een Pride dien je trots te zijn op je ware gelaat.

Toen ik de prijzen van roze poncho's vergeleek, stond er naast mij een man, in een vreemde ouderwetse klederdracht, die net een regenboogpruik aan het passen was. Een ronduit belachelijk gezicht. Wellicht moet ik hem net iets te lang hebben aangestaard, want hij draaide zich fluks naar mij om, en snauwde in een Duits accent: "Weet je dan niet wie ik ben?" Ik had geen flauw idee.

Hij gaf mij een biljet, 'Fünf Mark der Deutschen Demokratischen Republik', met daarop een afbeelding van zijn hoofd. Wie was deze creep die mij in plaats van een visitekaartje een gepersonaliseerd geldbiljet toestak?

Terwijl hij zijn regenboogpruik afrekende, zocht ik via mijn smartphone snel wat informatie over hem op. Thomas Müntzer, zo heette hij, was in de 16de eeuw een evangelisch theoloog en aanvoerder in de Duitse Boerenoorlog. Hij voerde zijn manschappen aan onder een regenboogvlag, een verwijzing naar de Genesis. Blijkbaar schonk God na de zondvloed de regenboog aan de mensheid als teken van een eeuwig verbond.

Er stond die dag niets anders op mijn programma dan het kopen van mijn Antwerp Pride-outfit, en ik besloot Müntzer te volgen. Ik wandelde op veilige afstand achter hem, tot aan een industrieterrein waar tientallen tractoren stonden opgesteld. Müntzer sprak de boeren toe: "Als jullie zich willen verenigen en de strijdkracht willen ervaren uit de boerenoorlogen van weleer, dan hebben jullie een vlag nodig waarachter jullie zich eendrachtig kunnen scharen!" Hij trok de pruik goed die intussen tot over zijn oogleden was afgezakt. "Het enige wat ons te doen staat, is tijdens de Pride de regenboogvlag afpakken, die ons sinds heugenis toebehoort!"

Wellicht verwachtte Müntzer dat de boeren nu zouden losbarsten in gejuich, maar dat had hij mooi mis. Een van hen stak zijn hoofd uit een tractorcabine: "Dat is toch onbegonnen werk, Herr Müntzer. Er wapperen wel duizenden van die regenboogvlaggen tijdens de stoet. U bent niet meer mee met de tijd!"

"Dan branden we de hele stad af!", brulde Münster.

Er dreigde tumult los te breken, maar gelukkig klauterde een boerin op haar cabine, wierp haar handen in de lucht, en hield met verheven stem een pacifistisch betoog: "Laten we niet vergeten dat de regenboogvlag ook de vlag is van de Vredesbeweging. Laten wij, melkboeren, geen strijd voeren, maar ons dit weekend allen achter dezelfde vlag scharen. Onze tractoren versieren we tot prachtige praalkarren..."

Ze wilde nog een poëtische vergelijking maken tussen het rondspuiten van melk en van mannelijk vocht, maar dat hoefde al niet meer, want de andere boeren begonnen te juichen, zagen in haar een nieuwe messias. Thomas Müntzer ontplofte bijna, maar zijn woede werd in de kiem gesmoord, want voor de tweede keer in de geschiedenis werd hij, nu door eigen volk, gruwelijk onthoofd.

Maud Vanhauwaert (Veurne, 1984) is een Vlaamse dichteres, die ook furore maakt met haar performances. Met haar gedicht 'Er komt een vrouw naar mij toe' won ze onlangs de Publieksprijs Herman de Coninckprijs. Haar meest recente bundel: Wij zijn evenwijdig (2015)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234