Zondag 29/05/2022

Het Wonderlijke Wedervaren van MAUD VANHAUWAERT

Elke week ontmoet Maud in de achterbuurten van haar geest een vooraanstaande persoon.

Daar stonden we, een groep vriendinnen aan de rand van een weiland, al een beetje aangeschoten door de rosé waarmee we op het geluk van de toekomstige bruid hadden geklonken. We hadden elk een houten stok vast met aan het uiteinde een houten klomp. Vlakbij stond een koe die, in een welhaast sierlijk boogje, haar staart had geheven en haar dampende behoefte presenteerde.

'Boerengolf' heet het spel, en het is nogal populair in Nederland. Het was een idee geweest van Hannah, een Hollandse en voortrekker van onze meidengroep. "Laten we haar eens goed te grazen nemen", zo stond het in haar wervende e-mail; Hannah houdt nogal van taalmopjes. De toekomstige bruid is een heel frêle meisje, zeg maar een 'chichi madam', en het leek Hannah wel grappig om haar op deze heuglijke dag eens goed in de smerigheid te rollen.

Het spel is in principe eenvoudig. In het weiland liggen holes, bestaande uit ingegraven emmers die zijn aangeduid met een gekleurd vlaggetje. De bedoeling is dat je de bal in de verschillende opeenvolgende holes mikt. Her en der zijn natuurlijke hindernissen, zoals de koeien zelf en hun vlaaien. De groep die met het minste slagen het ganse parcours aflegt, wint.

Bij de eerste twee holes was het nog wel spannend. Maar al snel was het plezier er toch een beetje af, toch zeker voor onze groep, die voortdurend de bal missloeg en niet het minst omdat de toekomstige bruid, in de andere groep, in een vlaai was getrapt en niet meteen kon lachen met de opmerking van Hannah, die wellicht de competitiviteit nog wat wou aanzwengelen: "Niet erg toch, je was toch al een bekakt madammeke!"

Gelukkig kwam er snel redding, weliswaar uit onverwachte hoek. Een klein golfwagentje kwam aangereden, met daarin oud-FIFA-baas Sepp Blatter. Ik dacht eerst dat hij last had van een acute uitzaai van ouderdomsvlekken, maar het waren spetters mest. "Wie we daar hebben", zei Hannah, "nou breekt mijn klomp." En nog voor hij zich kon voorstellen: "Je imago is toch ietwat afgeblatterd." Sepp kon er nog wel mee lachen, en hij vertelde ons dat hij gelukkig al een nieuw baantje had gevonden, hier op deze boerderij. "Bovendien", zei hij - hij dempte zijn stem en tuurde in de verte, maar de andere groep had intussen al zoveel voorsprong dat ze al bijna uit het zicht was verdwenen en ons zeker niet kon horen - "kan ik wel iets voor jullie regelen."

"Ik beslis waar wordt gespeeld", zei hij, op dezelfde arglistige toon. Ik wist niet goed waar hij op doelde, maar toen deed hij zijn strategie uit de doeken. Hij zou met zijn golfwagentje, dat hij stevig had opgedreven, ongemerkt een paar holes verplaatsen, zodat de tegenpartij enorme omwegen moest maken. Voor ons zou hij de vlaggetjes weer in de oorspronkelijke positie zetten. Op die manier zou hij de tegenpartij afmatten, en konden wij moeiteloos onze achterstand inhalen.

En zo geschiedde. Na enige onderhandelingen staken we Blatter een paar Bongobonnen toe (die aanvankelijk voor de verloofde waren bedoeld) en weg was hij, zijn golfkarretje in volle vitesse. Wij wonnen en zo werd het al bij al toch nog een plezant spel.

Een van de vriendinnen, een hopeloze vrijgezel, werd die middag nog stapelverliefd op 'de Sepp', zoals wij hem onderhand noemden, ook al probeerde de goedmoedige Hannah haar nog te waarschuwen met het oudbakken gezegde: een rijpe peer valt dikwijls in de drek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234