Maandag 21/09/2020

Het WK is voorbij, lang leve het WK

De laatste bal rolde gisteravond in het olympisch stadion van Berlijn. Duitsland moest zich dan misschien troosten met brons, voor het overige is het gastland dé grote winnaar van 'het beste WK aller tijden', dixit FIFA-voorzitter Blatter.

door Jan wanten

BRUSSEL l Alle commercie rond het Weltmeisterschaft leverde Duitsland een fikse economische heropleving op. Bovendien was de organisatie zogoed als perfect. Het land leeft even in staat van euforie. Zelfs het weer was de gastheren goedgezind.

Ongeveer één miljoen Duitsers verzamelden gisterenmiddag aan de Brandenburgse Poort om hun Mannschaft hulde te brengen. Een immense zee van uitgelaten fans in zwart-rood-geel begroet haar helden, luidkeels 'Deutschland, Deutschland' scanderend. Het zegt veel over de beleving van het afgelopen WK bij nagenoeg elke Duitser.

Aan de vooravond van openingsmatch Duitsland-Costa Rica, goed een maand geleden, keek het thuisland nochtans pessimistisch vooruit naar het WK in eigen contreien. Geen ploeg, een coach die godbetert liever in Californië zat, de helft van de stadions die plots niet meer voldeed aan de veiligheidseisen, de dreiging van extreem rechts of het ticketsysteem dat voor onvrede zou zorgen, Duitsland leek zijn WK liever kwijt dan rijk. Zelfs de WK-mascotte Goleo moest het ontgelden, het arme beestje werd bespot en beschimpt omdat het geen broekje aan had.

Van die negatieve vibe blijft nu, na een zogoed als perfect WK georganiseerd volgens de geroemde Duitse gründlichkeit, niets over. Zelfs het weer leken ze te controleren, die Duitsers. Vanaf 9 juni straalde de zon haast onafgebroken boven onze oosterburen. De zon scheen 265 uur, een derde meer dan normaal. En met 16,7 graden bleef het kwik gemiddeld 1,3 graden hoger steken dan anders.

Duitsland lijkt gelouterd uit dit WK te komen. Het rekende in eigen land af met alle stereotypen, plots brachten ze zelfs goed voetbal. De eens zo nuchtere natie toonde zich bovendien erg bedreven in het feesten. Maar bovenal kunnen de Duitsers terugblikken op een schitterende organisatie. "Dit is het beste WK aller tijden", bewierookte FIFA-preses Sepp Blatter het organiserende land al, nog voor het WK was afgefloten. "Nog nooit werd een evenement zo emotioneel beleefd en dat in alle continenten."

Maar liefst twee miljoen buitenlandse bezoekers zakten de afgelopen weken af naar Duitsland. Tweemaal meer dan verwacht. Reken daarbij de vele Duitsers die niet konden weerstaan aan de lokroep van koning voetbal en tel uit de winst van de Duitse economie. De aanwezige WK-gegadigden consumeerden voluit, onder supporters vloeide vooral het Duitse bier rijkelijk. Het WK hield het hele land in zijn greep: de Duitse winkels hielden hun de deuren langer open en naar alle waarschijnlijkheid zullen ze dat ook na het WK blijven doen.

Het immense evenement creëerde 50.000 nieuwe banen die ook na afloop van het toernooi zouden blijven bestaan, althans dat beweerde Duitslands Federaal Agentschap voor Werkgelegenheid. Verwacht wordt dat het voorbije WK de Duitse economie een boost oplevert van tientallen miljoenen euro's extra en zal stuwen naar een groei van 0,3 procent.

Ook qua toeschouwers was dit een meer dan geslaagd WK. Alle wedstrijden waren uitverkocht, lege vlekken in de tribunes bleven uit. Enkel in de Verenigde Staten (1994) kwamen meer mensen kijken, maar daar waren de stadions ook aanzienlijk groter. Al zaten de stadions meestal propvol, die mensenmassa leidde tot weinig problemen, laat staan hooliganisme. De Duitse politie arresteerde volgens voorlopige cijfers in totaal zo'n 6.000 amokmakers, maar greep vooral preventief in. De occasionele Engelsman wierp wel eens met bier in het rond, 711 Engelsen werden opgepakt. Opnieuw: het gros preventief. Vandaag maakt de Duitse politie de officiële balans bekend.

Veel liep er dus niet fout in deze editie van het WK. Maar of het over vier jaar in Zuid-Afrika net zo'n succesverhaal wordt, daar is niet iedereen van overtuigd. Het WK 2010 kampt momenteel met heel wat financiële en logistieke problemen. Bovendien vraagt men zich af of de allerminst kapitaalkrachtige Afrikaan even massaal de weg naar de Zuid-Afrikaanse stadions zal vinden als de toeschouwers in Duitsland.

Maar ook in het land van Angela Merkel is de boost allerminst een overbodige luxe, want de Duitse economie draait nog altijd in de soep. Het overheidstekort zal dit jaar wellicht afklokken op 3,1 procent, raakte net dit weekend bekend. Al hoopte minister van Financiën Peer Steinbrück onlangs nog onder de norm van 3 procent te zullen zakken. Nog meer slecht nieuws: van Europa mag het tekort volgend jaar nog amper 2,5 procent bedragen. De reus van de Europese Unie schendt de Maastrichtbegrotingsnorm immers al jaren, sancties kreeg het land echter nooit voor die overtredingen.

Na alle WK-euforie wacht de Duitsers vanaf vandaag een keiharde confrontatie met de economische realiteit. Het WK-sprookje was misschien niet meer dan een illusie, een verstrooiing voor de werkelijke problemen waar Duitsland mee kampt. Zo voerde de coalitie van Angela Merkel net de grootste belastingverhogingen uit de Duitse geschiedenis door. De bondskanselier maakte zich daarnaast onpopulair door een rits hervormingen en tot overmaat van ramp kreunt het land nog steeds onder een torenhoge werkloosheid: 4,7 miljoen Duitsers zitten ondanks het WK zonder werk, 50.000 nieuwe jobs lijken dan een druppel op een hete plaat. Maar ach, Duitsland mag nog even verder genieten. Nog even.

De zon scheen 265 uur, een derde meer dan normaal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234