Dinsdag 29/11/2022

Het WK als tussendoortje

Bijna het hele veldritseizoen werd gedomineerd door de Belgen, met voorop de wereldkampioenen Mario De Clercq en Sven Nijs. De laatste weken blijkt echter de Zwitser Thomas Frischknecht een bedreiging voor de Belgen. Niet slecht voor een man die niet eens alles op het veldrijden zet.

Brussel.

Eigen berichtgeving

In het Zwitserse Wetzikon wordt zondag, op één week van de wereldkampioenschappen in het Slovaakse winterstation van Poprad, de tiende proef om de Superprestige gereden, een laatste generale repetitie. Eigenaardig is wel dat terwijl tot enkele weken geleden amper tegenstand te bespeuren viel voor de oppermachtige Belgen, daar nu toch enige verandering in is gekomen.

Vorige zondag bewees veteraan Adri Van der Poel (39) tijdens een WB-wedstrijd in het Franse Nommay dat hij net op tijd weer de goeie conditie te pakken heeft. Daniele Pontoni beweegt zich al gans de tijd door het gebeuren als een sluipmoordenaar, klaar om toe te slaan, dus ook tijdens het WK. De grootste verrassing komt echter uit Zwitserland, waar ene Thomas Frischnecht (29) plots uit zijn winterslaap ontwaakte om drie weken geleden in het Nederlandse Zeddam hard en droog toe te slaan en een manche voor de Wereldbeker op zijn naam te schrijven. Waarmee het Zwitserse goudhaantje zich meteen promoveerde tot een van de grote kanshebbers met het oog op het WK.

Frischknecht was niet eens van plan het WK te rijden. En ook al pakt hij de regenboogtrui, dan zal dat nog niets veranderen aan zijn planning. Tot Sidney 2000 blijft hij in de eerste plaats een mountainbiker.

Hij leek aanvankelijk nochtans op een schitterende loopbaan als veldrijder af te stevenen, werd in 1988 in Hägendorf wereldkampioen bij de juniores en deed dat drie jaar later in Gieten nog eens droogjes over bij de amateurs. Een wereldkroon bij de elite is er tot op heden niet gekomen, eenvoudigweg omdat Frischknecht zijn loopbaan anders oriënteerde en voor het jongere mountainbiken opteerde. Een beslissing waarmee zijn vader, zelf ex-vedette in het veld, het moeilijk zou hebben, zou je denken, maar Peter ziet dat niet zo.

"Het is zijn optie. Het is hij die voor dat beroep heeft gekozen en ik steun dan ook voluit zijn beslissing, temeer daar Thomas altijd al een jongen is geweest die met beide voeten op de grond heeft gestaan. Ik denk dat zijn besluit mede ingegeven is door de overweging dat mountainbiken een sport is die de jeugd meer aanspreekt, jonger oogt dan het veldrijden en bovendien ook nog een olympische discipline is. Waardoor ze meteen ook hoger wordt aangeslagen. Mountainbiken wordt over de ganse wereld beoefend en dat heeft hem ook wel aangesproken. Thomas was een van de eerste Europeanen die veel in Amerika is gaan fietsen, wat hem trouwens geen windeieren heeft gelegd. Vier keer reeds won hij de Wereldbeker en drie keer werd hij al tweede in het wereldkampioenschap."

Voor Frischknecht is het veldrijden niet meer dan een voorbereiding op het mountainbikeseizoen, dat begin maart van start gaat en duurt tot einde september.

"In die optiek is hij vanaf 20 november zoetjesaan met veldrijden begonnen. Tot aan het Zwitserse kampioenschap wou hij in de buurt wat wedstrijdjes meepikken om vervolgens nog een pauze in te bouwen tot aan het begin van het mountainbikeseizoen. Het WK was geen thema voor hem, hij trok het zich allemaal maar weinig aan. Maar hij was zelf verrast door de resultaten, die onverwacht goed waren, zodat hij het geweer van schouder veranderde en nu toch naar Poprad gaat. Ook weer met de mentaliteit dat hij weinig te verliezen heeft. Zonder voorkennis van het parcours, maar in de wetenschap dat iemand die in conditie is alle soorten van omlopen aankan. Wat nog niet wil zeggen dat Thomas geen ambitie koestert. Anders was hij gewoonweg thuisgebleven zoals hij dat ook de voorgaande jaren al deed."

Maar wat nu als Frischknecht de wereldtitel zou grijpen? Dan zal hij daar toch op zijn minst zijn programma aan moeten aanpassen?

"Het grote doel van Thomas zijn de Olympische Spelen van 2000 in het Australische Sidney. Tot dan geniet het mountainbiken absolute prioriteit, wat ook het resultaat van Poprad zal zijn. Hij gaat hoe dan ook ontspannen naar het WK, waar ik nog niet zo direct een Nederlander de kroon zie grijpen. Kanshebbers zijn volgens mij vooral Mario De Clercq en Daniele Pontoni, zeker indien het een snelle en technische omloop is."

Stekelig vraagje aan de vader: wie was de beste veldrijder, hij of zijn zoon? "Men kan moeilijk verschillende periodes met mekaar vergelijken, alhoewel ik denk dat Thomas veelzijdiger is dan ikzelf. Al had ik in mijn tijd met een sterke concurrentie af te rekenen, gaande van de tijdgenoten Rolf Wolfshohl en Renato Longo over Eric De Vlaeminck naar mijn landgenoot Albert Zweifel, die mij drie jaar na mekaar de weg bareerde naar de wereldtitel, tot Roland Liboton. Financieel komt de huidige generatie er beter uit, maar daartegenover staat dat wij meer vrijheid genoten. Nu zijn de renners onderworpen aan meer verplichtingen, moeten ze meer presteren en staan zij ook meer onder druk. Bovendien kunnen de jongeren van tegenwoordig ook kiezen uit een groter gamma van sporten. Reden ook waarom bij ons de belangstelling van zowel jongeren als sponsors en publiek terugloopt. Alleen bij de grote wedstrijden komt men nog heel veel volk tegen."

Ief Vertommen

Zondag wordt in Wetzikon een wedstrijd voor de Superprestige gereden. Sven Nijs is leider.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234