Zondag 29/01/2023

'Het Westen creëert zelf terreurorganisaties'

Een Palestijnse psychiater en een Israëlische advocate uiten een niet mis te verstane waarschuwing: als 'het Westen' niet ophoudt met een buitenlandse politiek van dubbele standaarden en hypocrisie, dan zal het gedoemd zijn in eenzelfde soort getto te leven als waar Israël al jaren in leeft: vol onveiligheid, paranoia en angst. Op uitnodiging van Amnesty International reizen ze door Europa om politici te overtuigen van de noodzaak om Israël en dictatoriale Arabische regimes hard aan te pakken.

Amsterdam

Van onze medewerker

Hans Van Scharen

'In iedere Arabier schuilt een potentiële terrorist, want hele en halve dictaturen in Arabische landen schenden de mensenrechten van hun burgers. Mensen leven onder bezetting, zonder burgerlijke en politieke vrijheden, in armoede en zonder hoop op een betere toekomst. De Verenigde Staten en de Europese Unie doen daar hoegenaamd niets aan. 'Het Westen' moet die regimes aanpakken, opdat zij de mensenrechten zullen respecteren. Alleen dan kunnen moslims beseffen dat zij geen vijand van de rest van de wereld zijn maar deel uitmaken van deze wereld. Ik zeg dit als Arabier en moslim."

Aan het woord is de Palestijnse psychiater dr. Eyad El Sarraj, hoofd van het Gaza gezondheidsprogramma. Hij is secretaris-generaal van de onafhankelijke Palestijnse Commissie voor Burgerrechten en is lid van de commissie die Palestijnse gevangenisomstandigheden toetst. Sarraj is gespecialiseerd in traumaverwerking van Palestijnse slachtoffers van marteling en huisvernielingen en houdt zich tevens bezig met het geven van trainingen en publieke campagnes over bijvoorbeeld huiselijk geweld.

El Sarraj wordt vergezeld van Allegra Pacheco, Israëlisch advocate, gespecialiseerd in 'gevoelige zaken' als marteling, vernieling van Palestijnse huizen en politieke gevangenen. Pacheco werkt voor een van de grootste vereniging van Palestijnse gevangenen. Pacheco: "Ik roep op tot een culturele en wetenschappelijke boycot van Israël om het land te dwingen mensenrechten te respecteren. Politici in Europa zijn daar bang voor, het ligt te gevoelig, zeggen ze. Maar als joods-Israëlische zeg ik: 'Er is niets antisemitisch aan het afdwingen van het respecteren van de mensenrechten.' Het wordt na 53 jaar echt tijd dat Israëliërs leren dat er een prijs betaald moet worden voor het onderdrukken van een heel volk."

El Sarraj: "Niemand wordt als terrorist geboren. Het is een omgeving van frustratie en wanhoop die je in die richting kunnen drijven. Als je dan ook nog denkt God aan je zijde te hebben. Israël, de VS en de Arabische regimes vormen een duivelse alliantie waarvan gewone mensen in veel landen het slachtoffers worden. De politieke leiders overleven het wel, gewone mensen niet." Volgens El Sarraj heeft het Westen niet hard genoeg zijn best gedaan om van het Oslo-vredesakkoord een succes te maken. Hij was onderhandelaar in de Palestijnse delegatie die bijdroeg aan de Oslo-akkoorden. "Men zegt de Palestijnen te steunen, maar men is vervolgens zo hypocriet om de mensenrechtenschendingen door Israël door de vingers te zien. Zeker in de VS is de echte drijfveer van politici herkozen te worden en daarbij kunnen ze de macht van de joodse lobby niets in de weg leggen."

Pacheco: "De VS zeggen dat Israël de enige democratie in de regio is, maar dat is absurd. Voor de één miljoen Israëlische Palestijnen en de drie miljoen Palestijnen in de bezette gebieden is er geen sprake van democratie." Pacheco die wereldwijd over vredesvraagstukken publiceerde, stelt dat veiligheid een illusie zal blijken zolang "de VS wegkijken bij de repressie door Israël". Ook het steunen van repressieve regimes in landen rond de Golf, Saoedi-Arabië en Egypte door de VS zal volgens haar bepaald niet bijdragen aan de veiligheid.

Pacheco had als enige Israëlische advocaat een kantoor in Betlehem, bezet gebied. Zij mag er officieel niet meer komen. "Er zitten 3.000 politieke gevangenen vast in Israël, vaak zonder officiële beschuldiging of bewijs. Vermeend lidmaatschap van een clandestiene organisatie - Hamas, jihad of PFLP - is voldoende om je een half jaar vast te zetten. Er zitten zeventien minderjarigen bij, onder wie twee meisjes.

"Ik verdedigde in 1998 vier families waarvan een kind een zelfmoordaanval had gepleegd. Terwijl die families er niets mee te maken hadden, werden hun huizen vernietigd, zogenaamd om toekomstige zelfmoordenaars af te schrikken. Sindsdien zijn er veel zulke aanvallen geweest. Steker nog: ik voorspel dat ook joden in de toekomst die tactiek over zullen nemen."

"Er is sprake van een nooit eindigende cyclus van geweld. Ons bestaan in Israël is een groot onveilig getto in een Arabische regio die donders goed weet wat er aan de hand is. En we zijn nog steeds niet bereid om echte democratie, om politieke en sociaal-economische gelijkheid toe te staan. Het is bijna een metafoor voor wat er nu rond Amerika en Afghanistan gebeurt. Het rijke Westen is niet meer veilig, mede door groeiende wanhoop in de armere delen van de wereld."

Het WTC-drama zou volgens beiden "een wake-up call" moeten zijn voor Israël en de het rijke Westen. "We hebben de instrumenten voorhanden om er iets aan te doen via allerlei internationale afspraken en organisaties", aldus Pacheco. "Europa is medeplichtig aan de Amerikaanse ondersteuning van Israël en Arabische dictaturen. De Palestijnse en Israëlische mensenrechtenactivisten bepleiten een snelle, actieve rol van de VS en de EU bij het vinden van een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en andere conflicthaarden in Arabische landen. Als dat niet gebeurt, zullen er helaas nog vele WTC's volgen."

'Veiligheid is een illusie zolang de VS wegkijken bij de repressie door Israël'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234