Maandag 27/06/2022

Het wereldrecord op de marathon staat in Rotterdam op de tocht

Tom Van Hooste: 'Ik heb lang in Sinterklaas geloofd maar nu niet meer. Dat Mourhit ooit het wereldrecord breekt, is onmogelijk'

Wat kan Mourhit bij marathondebuut?

De kleppers onder de marathons komen er weer aan. Morgen is het uitkijken naar het Keniaanse geweld in Rotterdam. Volgende week verschijnt Paula Radcliffe opnieuw ten tonele in Londen. Vincent Rousseau, het Belgische marathonmonument, en Tom Van Hooste, marathonman in wording, laten hun licht schijnen over wat we mogen verwachten in een post-olympisch jaar.

Hilde Van Malderen

Rotterdam leeft op hoop. Zondag strijken er de beste marathonlopers van het moment neer in wat wel eens een heel snelle race zou kunnen worden. Met negen mannen die al onder 2u08:30 doken, droomt de organisatie zelfs stiekem van een wereldrecord. Dat staat met 2u04:55 nog altijd op naam van de Keniaan Paul Tergat, maar zijn landgenoten willen daar met alle plezier hun tanden in zetten. Eerste gegadigde is zonder twijfel Felix Limo. De winnaar van vorig jaar liet toen 2u06:14 noteren. Nu komt hij terug voor meer.

Tom Van Hooste zal er ook bij zijn maar dan wel op de fiets. Hij begeleidt zijn broer, die een eerste poging waagt. Van Hooste is ervan overtuigd dat het wereldrecord niet langer veilig is: "Ik acht er een aantal toe in staat om het te breken. Zeker Felix Limo heeft op mij een geweldige indruk gemaakt. Sowieso komt het gevaar uit Keniaanse hoek. Het potentieel is er." Vincent Rousseau deelt zijn mening: "Alles is mogelijk bij de mannen. Al betekenen die records voor mij niet zoveel."

Rousseau, zelf nog altijd de snelste Belg ooit op de marathon, loopt niet hoog op met de "atleten van tegenwoordig": "Ik stel gewoon vast dat de records snel evolueren. Dat is toch niet meer normaal. Epo is zo verspreid in de atletiekwereld; men loopt nu geen menselijke records meer maar biologische." Ook Van Hooste heeft zo zijn twijfels: "Je kunt niet ontkennen dat het de laatste jaren toch allemaal zeer snel gaat. Kijk naar het wereldrecord van Densamo (2u06.50 in 1988). Daar heeft men tien jaar lang de tanden op stukgebeten. En plots zijn er ieder jaar zoveel atleten die daaronder lopen. Ik kan echt niet begrijpen dat ze dat blijven breken. Twee tot drie, tot daar aan toe, maar zoveel als nu, dat kan niet."

Er circuleert natuurlijk heel wat geld in de marathon. Geld dat Mohamed Mourhit goed kan gebruiken, zo liet hij eerder al weten. De Belg van Marokkaanse origine maakt in Rotterdam zijn marathondebuut. Dat gaat gepaard met de nodige grootspraak. "Mijn doel is goud op de Olympische Spelen. Tegen dan breek ik zeker het wereldrecord. Ik wil de snelste man op de marathon worden", aldus Mourhit. Al is het eerst afwachten wat het morgen wordt. Mourhit rekent op een tijd rond de 2u10, 2u09. Haalbaar volgens Van Hooste maar ook niet meer dan dat: "Ik heb lang in Sinterklaas geloofd maar nu niet meer. Dat Mourhit ooit het wereldrecord breekt, is onmogelijk. Daar heeft hij de fysieke capaciteiten niet voor." Rousseau gelooft er al helemaal niets van: "Hij is niet geprepareerd zoals vroeger. Bij Mourhit is het veel geblaat maar weinig wol."

Wie er niet bij is, is Paul Tergat. Hij kiest voor de marathon in Londen. Maar bij de fysieke mogelijkheden van Tergat worden de laatste tijd heel wat vraagtekens geplaatst. De jaren beginnen stilaan te wegen voor de Keniaanse wereldrecordhouder. Nadat hij in Athene olympisch goud had gemist, is het afwachten of hij zich nog eens kan opladen voor een nieuw record. Gebreselassie, ook niet meer van de jongsten, haakt dan weer af voor de marathon van Londen met een blessure. Maar Van Hooste verwachtte toch al niet zoveel van de Ethiopiër: "Hij heeft niet de juiste stijl voor een marathonloper. Hij belast zijn achillespees te veel om zoveel kilometers te kunnen dragen."

Al beseft Van Hooste dat hijzelf ook niet ideaal gebouwd is: "De spieren in mijn bovenbenen zijn te zwak. Ik kom daardoor zuivere kracht tekort. Maar ik ben al zoveel gekwetst geweest dat ik bang ben om mijn lichaam opnieuw uit balans te brengen door spierversterkende oefeningen. Daarom heb ik me deze zomer geen doel gesteld. Ik wil dan de basis leggen voor een goede najaarsmarathon. Waarschijnlijk wordt het Berlijn." Over wat we daar van hem mogen verwachten is hij vrij duidelijk: "Mijn doel is om ooit onder 2u10 te lopen, dan beschouw ik mijn marathoncarrière als geslaagd. Vraag me niet om het record van Rousseau te breken want dan zal ik iets moeten gebruiken dat niet toegelaten is. Vincent was gewoon van een ander kaliber. Hij had wel de juiste fysiek."

Wordt de marathon van Rotterdam een hoogtepunt bij de mannen, dan is het voor de vrouwen een week wachten tot in Londen. Op 17 april treedt Paula Radcliffe daar opnieuw in de arena om een aanval in te zetten op haar eigen wereldrecord. In vergelijking met de mannen, waar een hoop Kenianen elkaar op de hielen zitten, loopt Radcliffe op eenzame hoogte. Haar opgave in de olympische marathon maakte ze elf weken later alweer goed in New York, de moeder van alle marathons. Al vreest Rousseau dat er nog niet meteen een toptijd inzit: "Ik ken Paula vrij goed en zie haar soms trainen. Maar ze is zo blessuregevoelig. En na New York was ze ook enorm moe. Dus ik denk niet dat ze haar record zal breken. Daarvoor moet ze eerst een jaar blessurevrij zij. Maar ze kan wel gerust zijn want er is voorlopig niemand anders in staat haar record breken."

Van Belgische kant is het wachten op Marleen Renders. Vorig jaar onderging ze twee zware operaties waardoor de Olympische Spelen verloren gingen. Dit seizoen klinkt ze weer optimistisch: "Ik heb het heel moeilijk gehad maar nu gaat het toch de goede kant uit. Ik mag zeker niet klagen." Binnen enkele weken komt Renders weer in competitie zodat ze later op het jaar kan schitteren in een najaarsmarathon: "Nu is het te gek om me te forceren. Ik mik op het najaar en hoop mijn goede tijden uit het verleden te benaderen. Meestal komt dat als je het het minst verwacht, dus na die zware blessures zit er misschien wel een goede chrono in."

In afwachting voorspelt ze dat haar collega's van zich zullen laten spreken: "Vorig jaar is er traag gelopen op de marathons, vooral omdat het weer dikwijls tegenzat en dat is in deze discipline toch essentieel. Daarbij kwam nog dat heel wat atleten zich voorbereidden op de Olympische Spelen. Maar dit jaar zal het een pak sneller gaan, daar ben ik van overtuigd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234