Woensdag 08/12/2021

'Het was precies altijd Halloween met die flikkerende lampen'

Geen verwarming, geen warm water, zo nu en dan eens elektriciteit en overal ongedierte. De woning, of wat daarvoor moet doorgaan, die Bénédicte Van de Weghe tot gisteren huurde in de Kleine Nieuwedijkstraat in Mechelen was binnenin een waar krot. Eigenaar Jan S. beloofde al maanden de boel op te knappen, maar had het wellicht te druk met het incasseren van de huur van de 28 andere panden in Mechelen waarvan hij en zijn familie eigenaar zijn.

Mechelen

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Natuurlijk had Bénédicte Van de Weghe wel in de gaten dat het huis waar ze in februari van dit jaar introk gebreken vertoonde. De keuken was niet helemaal in orde, het rook er muf en er waren vochtplekken op de muren. Maar er was warm water, de verwarming deed het en er was elektriciteit. Bovendien, zo beloofde de eigenaar, zou hij de gebreken allemaal laten herstellen. En een verdieping in een herenhuis voor amper 370 euro per maand, eigenlijk was dat een meevaller. Tot het huurcontract ondertekend was.

"Toen begon de ellende", zegt Van de Weghe. "De verwarming liet het afweten en af en toe viel de elektriciteit uit. Het was precies altijd Halloween in dat huis met die flikkerende lampen. En overal zat ongedierte. Tussen de opgerolde tapijten op de binnenplaats, die de eigenaar overigens volledig inpalmde terwijl hij niet eens in het huis woonde, vond ik regelmatig dode ratten. Die stank, echt verschrikkelijk." Toen Van de Weghe in juni geëlektrocuteerd werd in bad, was voor haar de maat vol. "Het water was door de vloer gedruppeld naar een lamp aan het plafond één verdieping lager. Brandwonden heb ik er niet aan overgehouden, nee, daarvoor waren de elektrische schokken te licht."

Nadat Van de Weghe zich bij haar huisbaas Jan S. had beklaagd, kreeg ze als antwoord een aangetekende brief die erop neerkwam dat ze mocht ophoepelen. Tegen 13 oktober, gisteren dus, moest ze het pand verlaten. "Daarna is de eigenaar komen sussen en heeft hij gezegd dat ik mocht blijven", zegt Van de Weghe, die blij was dat ze niet op zoek hoefde naar een nieuwe woning. Maar toen gisteren puntje bij paaltje kwam, moest Van de Weghe er toch uit. Het lot van de vier fictieve bewoners die ook als inwonende in het huis aan de Kleine Nieuwdijkstraat staan geregistreerd, is niet bekend.

"Dat van die fictieve bewoners is een vaak gebruikte truc om krotbelasting te omzeilen", zegt Jowan Lamon, de Mechelse schepen van Huisvesting. De capriolen van Jan S. zijn hem welbekend. "De klacht van Bénédicte Van de Weghe is niet de eerste die we over S. te horen krijgen. Voor mij is die man een echte huisjesmelker", zegt Lamon. "Hij heeft 29 panden in Mechelen waarvoor hij huur ontvangt. De huizen staan niet allemaal op zijn naam, maar zijn via een ingewikkelde constructie netjes verdeeld over zijn hele familie." Met de meeste van die 29 panden zou het niet beter gesteld zijn dan met dat wat Van de Weghe huurde. Krotten, met andere woorden.

De stad Mechelen heeft een lijst met een veertigtal krotwoningen waarvoor krotbelasting wordt geïnd. Schepen Lamon kon gisteren niet bevestigen of daar ook panden op staan van S. "Het probleem is dat wij als overheid niet alles kunnen controleren", zegt hij. "Soms worden woningen opgesplitst in kamers zonder dat wij het weten. We krijgen het alleen maar te horen als er problemen van komen. We proberen die huizen wel op te sporen omdat we weten dat er een tiental huisjesmelkers actief is in Mechelen, maar met slechts twee controleurs gaat dat heel moeilijk." Maar Lamon beseft dat de stad een tandje bij moet steken. "Tijdens de begrotingsgesprekken hebben we dan ook naar ruimte gezocht voor een voltijdse kracht extra op de huisvestingsdienst."

Voor Bénédicte Van de Weghe is het ondertussen al te laat. Ze verblijft momenteel bij familie, maar is op zoek naar een permanente oplossing. Het OCMW van Mechelen heeft beloofd voor haar een woning te zoeken, maar voorzitter Patrick Backx zegt dat er op dit moment geen doorstroomwoningen beschikbaar zijn. "Ik heb echt dringend een eigen huis nodig", aldus Van de Weghe. "Binnenkort is het allerheiligenvakantie en komt mijn dochter terug van het internaat. Ik moet haar thuis toch een eigen slaapkamer kunnen bieden."

Jan S. bevestigde gisteren in een nogal warrig telefoongesprek dat hij huurgeld ontvangt voor 29 panden. "Maar die zijn allemaal in orde en goedgekeurd door de overheid", zo beweerde hij. De klachten van Bénédicte Van de Weghe veegde hij spreekwoordelijk van tafel. "Ze heeft altijd koud en warm water gehad." Verdere vragen wilde S. niet beantwoorden. "De rest stuur ik u wel op per e-mail. Goedenavond."

Mechelse huisjesmelker int huur van 29 'verkrotte' panden die niet allemaal op zijn naam staan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234