Zaterdag 27/11/2021
Leden van het bioresponsteam van de politie Antwerpen. Zij hebben een speciale opleiding gehad en staan collega's bij indien nodig.

CoronacrisisBioresponsteam

‘Het was geen oefening. Daar hebben we dezer dagen geen tijd voor’: in Antwerpen waakt nu het bioresponsteam tegen de ‘coronaspuwers’

Leden van het bioresponsteam van de politie Antwerpen. Zij hebben een speciale opleiding gehad en staan collega's bij indien nodig.Beeld Politie Antwerpen

Het lijkt de fictie die de realiteit inhaalt: in Antwerpen is er sinds vorige week een bioresponsteam (BRT). Agenten in beschermende pakken worden ingezet tegen coronaspuwers. ‘Vergis u niet, bij elke politie-interventie is er een risico op besmetting.’

De beelden werden het hele weekend massaal gedeeld en becommentarieerd op sociale media. Twee Antwerpse agenten in witte pakken duwen drie mannen tegen de grond, trekken plastic zakken over hun hoofden en leggen ze op hun buik, met de handboeien om.

Het waren de eerste arrestaties van het bioresponsteam, donderdag aan de Boeienweide op Linkeroever. Drie dronken mannen spuwden en hoestten naar voorbijgangers en riepen dat ze met corona waren besmet. Twee van de drie lieten zich zonder veel verweer inrekenen, een derde niet.

Soort brandweer

“Het was een echte interventie”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Geen oefening. Want daar hebben we dezer dagen geen tijd voor.”

Bij de Antwerpse politie volgden eerder een aantal mensen een CBRN-opleiding over hoe om te gaan met chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreiging. “We hebben hen nu trainingen laten organiseren voor de andere leden van het korps”, zegt Bruyns.

Hoeveel van deze teams er zijn, wil de Antwerpse politie liever niet kwijt. “Er is altijd één team de klok rond paraat”, zegt Bruyns. “De teams gaan niet zelf door de straten patrouilleren. Zie ze eerder als een soort brandweer voor als collega’s tijdens een interventie nood hebben aan ondersteuning.”

En dat overkomt agenten volgens de woordvoerder vaker dan je zou denken.

“Incidenten als afgelopen donderdag zijn vreselijk en heel erg not done, maar dat mensen spuwen naar agenten is op zich helaas geen nieuw feit. Als je als agent moet optreden tegen dronken mensen, is er altijd een risico op contaminatie. Verdachten verzetten zich bij een aanhouding vaak. Ze krabben en spuwen. Agenten dragen ook dan maskers en handschoenen, maar nu is de situatie ernstiger.”

“Onze agenten wordt ook gevraagd om de orde te helpen handhaven aan pre-triagepunten aan ziekenhuizen. Daar zit je als vanzelf met een verhoogd risico op besmetting. Of neem een verdacht overlijden. Dan moet er iemand bij dat lichaam blijven. Je hebt dan liever dat die agent beschermd is. Onze BRT’ers kunnen ook ter plekke komen en hun collega’s voorzien van luchtdichte pakken.”

Coronaspuwers

Sinds het woord coronaspuwer voor het eerst viel, lijkt een slapend monster te zijn gewekt. In het Nederlandse Heerlen werd vrijdag een man die een buschauffeur bespuwde voor twee maanden naar de gevangenis gestuurd. Nederlandse media melden tientallen gevallen van ‘coronaspuwers’ en ‘coronahoesters’ in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Vlissingen.

Ook in Ninove stelde de politie de voorbije dagen een aantal processen-verbaal op tegen jongeren die altijd opnieuw buiten komen en in de richting van agenten spuwen of hoesten. Hoe reëel en uitgebreid het probleem is, valt moeilijk na te gaan.

Op zijn website maakte Forza Ninove van Vlaams Belang-politicus Guy D’haeseleer gisteren melding van een “aantal allochtonen van Noord-Afrikaanse afkomst” die een kamp zouden hebben opgetrokken in een bos in deelgemeente Okegem. “Terwijl in gans Vlaanderen dagelijks mensen sterven hokten ze al 14 dagen samen in dat bos met alle kwalijke gevolgen van dien,” meldt Forza Ninove. Verder: “Op het kerkplein te Ninove troepen elke avond allochtonen samen. Agenten worden bespuwd en uitgedaagd.”

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) erkent het probleem. Zij zegt dat al meerdere processen-verbaal zijn opgesteld: “Ik heb vrijdag in overleg met de politie een plaatsverbod uitgevaardigd voor een aantal jongeren. We gaan vanaf nu interventies doen met de burgerpolitie en anonieme wagens. We gaan ons personeel ook voorzien van een beschermingspakket met bril, mondmasker en ontsmettingsmateriaal. De politie verdient een betere bescherming.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234