Vrijdag 05/03/2021

"Het was chantage"

Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) en buitenlandminister Karel De Gucht (Open Vld) (archieffoto). Beeld BELGA
Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) en buitenlandminister Karel De Gucht (Open Vld) (archieffoto).Beeld BELGA

'Chantage.' Met dat woord omschrijft EU-commissaris en toenmalig minister Karel De Gucht (Open Vld) onomwonden de manier waarop CD&V en ACW een overheidswaarborg voor de Arco-coöperanten afdwongen.

In oktober 2011 ging Dexia definitief ten onder. Op dat moment keurde de regering de Koninklijke Besluiten goed waardoor de 800.000 coöperanten van Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging, een staatswaarborg kregen. De principebeslissing dat ze recht hadden op die waarborg werd echter al in september 2008 genomen. Toen stond Dexia een eerste keer aan de rand van de afgrond.

'Absolute eis'
De Gucht maakte op dat moment als minister van Buitenlandse Zaken deel uit van de regering-Leterme. De liberaal herinnert zich nog goed hoe de beslissing tot stand is gekomen. "Het was tijdens een nachtelijke vergadering waarop we over de redding van Dexia moesten beslissen. Op die bijeenkomst in het Egmontpaleis werd de vraag op tafel gelegd om, als het ooit nodig zou zijn, de Arco-coöperanten een waarborg te geven net zoals die voor spaarboekjes geldt."

Volgens de EU-commissaris was het een "absolute eis" van CD&V. De Gucht: "Het was vier uur 's nachts en er was een bank die op de rand van het faillissement stond. Je kon niet zeggen: laten we daar nog even rustig over nadenken. De regeling werd in die nacht afgedwongen door CD&V. Dat gebeurde in een beweging die moeilijk anders omschreven kan worden dan als chantage."

Niet toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) maar zijn partijgenoten Etienne Schouppe en later Steven Vanackere waren volgens de EU-commissaris de spreekbuis van CD&V en het ACW in het dossier. "Toen Steven Vanackere in de regering kwam, was hij daar ook een uitgesproken verdediger van", zegt De Gucht. "Hij beklemtoonde altijd dat de belofte uit 2008 moest worden ingelost. Hij was daar echt van overtuigd, maar hij was dan ook een overtuigde ACW'er."

De Gucht meent dat de overheidswaarborg niet stand zal houden. "En dat zal terecht zijn. Ik vind niet dat de Belgische belastingbetaler moet opdraaien voor de aandeelhouders van Arco."

Ondertussen verzuurt het dossier de relaties in de regering compleet. Volgens CD&V is het de normaalste gang van zaken dat het middenveld zijn invloed laat gelden bij het opstellen van een wet. In één adem verwees de partij bovendien door naar MR-vicepremier Didier Reynders, die de KB's over de waarborgen uiteindelijk ondertekende. Reynders kreeg bovendien nog een hele reeks sneren te verwerken vanuit christendemocratische hoek, nadat hij zich afgelopen week op zijn beurt enkele keren laatdunkend uitliet over Steven Vanackere. Reynders weigert voorlopig te reageren, maar is naar verluidt allerminst opgezet met de uithalen.

Klacht wegens laster
Het ACW is evenmin tevreden, de christelijke arbeidersbeweging zal in de loop van deze week een klacht indienen wegens laster tegen "de personen die sinds 14 februari systematisch het ACW betichten van fiscale fraude, misbruik van vennootschapsgoederen, valsheid in geschrifte en belangenvermenging". Daarmee doelt het ACW op N-VA. Het ACW laat zich daarbij vertegenwoordigen door topadvocaat Hans Rieder. Marc Leemans, voorzitter van de vakbond ACV, overweegt juridische stappen tegen de lekken in deze krant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234