Zaterdag 03/12/2022

Het waanzinnige verhaal van

Volgens een nieuw boek stond Parker als psychopaat geregistreerd in militaire documenten

Colonel Tom Parker

Brussel

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

In de Verenigde Staten is een nieuwe ophefmakende biografie verschenen over Colonel Parker, 's wereld beruchtste manager. In haar boek The Colonel: The Extraordinary Story of Colonel Tom Parker and Elvis Presley beweert Alanna Lash onder meer dat de pseudo-kolonel zijn geboorteland Nederland ontvluchtte nadat hij een moord pleegde. Uit militaire documenten die de auteur kon inkijken, blijkt tevens dat de als Andreas Cornelis van Kuyck geboren Parker als psychopaat geregistreerd stond. De schraapzuchtige manager van Elvis Presley betaalde zijn belastingen zonder morren en weigerde een voet buiten de VS te zetten. Voor Lash het bewijs van 's mans panische angst dat zijn onfrisse verleden wel eens opgerakeld zou kunnen worden.

De Amerikaanse auteur verrichte veel research voor haar 'buitengewone verhaal' over de in 1997 overleden man met de eeuwige sigaar die de carrière van Elvis Presley 27 jaar in een wurggreep hield. Ze reisde onder meer naar Breda, de plaats waar Andreas Cornelis van Kuyck in 1909 werd geboren en beet er zich vast in de onopgehelderde moord op ene Anna van den Enden uit de Boschstraat in Breda. Deze vrouw van de groenteboer zou op 17 mei 1929 door de jonge Van Kuyck om het leven gebracht zijn. Dat gegeven werd enige tijd geleden door de Bredase journalist Dirk Vellenga, die net zoals Lash het originele politierapport kon inkijken, openbaar gemaakt. In het bewuste rapport was sprake van "een anonieme tipgever die de dag van de roofmoord iemand weg zag rennen die verdacht veel op Van Kuyck leek". Het spoor werd nooit grondig onderzocht: de dader strooide naar verluidt witte peper op de plaats van de misdaad om speurhonden om de tuin te leiden. Maar het lijkt een plausibele verklaring voor het feit dat de Colonel in spe van de ene dag op de andere zijn boeltje pakte en het ouderlijke huis verliet. Om enkele maanden later, zonder papieren, in de Verenigde Staten aan te komen.

Parker zocht zijn toevlucht bij het leger, waar men het in die tijd nog niet zo nauw nam met paperassen. Hij behaalde er nooit een militaire graad, maar ontmoette er wel een kapitein die Tom Parker heette. Een naam die hij, zodra de kazernepoorten achter hem dichtsloegen, tot de zijne maakte. Na een carrière bij het circus, waar hij veel succes oogstte met 'Colonel Parker And His Dancing Chickens', een act waarvoor hij kippen over een hete plaat liet 'dansen', werkte hij een tijdje als uitbater/oplichter van een dierenkerkhof, voor zich op de echte kip met de gouden eieren te storten.

De mare gaat dat toen de jonge Elvis in 1955 een contract tekende met Colonel Parker hij een pact met de duivel sloot. Maar als manager wist Parker, zeker in de beginjaren van de verlegen zanger uit Memphis, wel van aanpakken. Hij sleepte een lucratief contract met RCA in de wacht en slaagde erin om zijn poulain op de nationale televisiezender CBS te krijgen. Elvis werd de populairste zanger van de Verenigde Staten en de rest van de wereld volgde.

De overeenkomst die Parker met Presley afsloot, stipuleerde dat hij de eerste tien jaar een kwart van de inkomsten van zijn geldmachine zou ontvangen. Een bedrag dat later tot de helft werd opgetrokken. "Het is niet zo dat ik de helft van zijn gage opstrijk", beweerde de 'gekke' Colonel. "Het is Elvis die 50 procent van mijn winst op zak steekt."

Elvis Presley droomde ervan om ook in Europa op te treden, maar daar had Parker geen oren naar. Hij zou dan geen controle meer hebben over zijn levende investering. De Colonel vreesde immers dat zijn echte identiteit en zijn medische verleden naar boven zouden komen wanneer hij de noodzakelijke papieren om de Verenigde Staten te verlaten zou aanvragen.

Alanna Nash raadpleegde documenten van de medische dienst van het leger uit 1933 waaruit blijkt dat Parker een tijdje in een gekkenhuis verbleef. In die dossiers wordt tevens gewezen op de "constitutionele psychopathische ingesteldheid" van Parker en wordt hij als "emotioneel zeer onstabiel" omschreven.

Het zijn 'eigenschappen' die hem later goed van pas zouden komen in de showbizz. Toen Presley in de jaren zeventig van de vorige eeuw een junkie was geworden, deed Parker geen enkele moeite om The King er weer bovenop te helpen. Integendeel, hij genoot van zijn macht over de grootste rockster uit de geschiedenis.

In haar boek rakelt Lash enkele pittige anekdotes bijeen. Zo suggereerde Parker graag dat een check die door zijn 'klant' was ondertekend eigenlijk een handtekening was die niet mocht geïncasseerd worden, maar thuishoorde in een kadertje aan de muur.

Bij de dood van Elvis Presley op 16 augustus 1976 toonde Parker geen emotie. Hij woonde de begrafenis bij in een bont hawaïhemd en zette zijn baseballpetje niet af. "Elvis is niet dood", zou Parker toen gezegd hebben. "Het is zijn lichaam dat overleden is." Vanuit businessstandpunt, het enige wat hem interesseerde, besefte de Colonel maar al te goed dat Presley nog altijd evenveel, zo niet meer, waard was. Bovendien kon Parker "zijn attractie", zoals hij Elvis beschreef, nu beter controleren.

Het contract tussen Parker en de nabestaanden van Elvis werd uiteindelijk voor de rechtbank ontbonden. Parker trok zich terug met de miljoenen die hij uit The King had geperst en vergokte een flink deel met zijn dertig jaar jongere vrouw aan de casinotafels. Hij stierf in 1997, niet alvorens eerst een stevig voorschot op zijn autobiografie in de wacht te slepen.

Bronnen: The New York Times, de Volkskrant

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234