Dinsdag 06/12/2022

Het vriendennetwerk van Steve

Als je wint, heb je vrienden. Dat zegt het cliché. Maar wie blijft over als je niet meer aan de top staat? Of welke mensen zijn vandaag nog vertrouwenspersonen van Steve Stevaert? In de vriendenkring, de zakenwereld en de politiek. Een poging tot een lijstje, in willekeurige volgorde.

Marleen Beys

Mevrouw Stevaert, al meer dan dertig jaar de partner van Steve en sinds 2006 ook zijn echtgenote. Dat huwelijk werd in het geheim op het stadhuis van Hasselt voltrokken en dat verbaasde niet. Buiten Hasselt was Beys nooit zichtbaar als 'de vrouw van Steve', ook niet toen hij in de nationale politiek zat. Het paar runde voor zijn carrière in de politiek verschillende cafés in Hasselt. Ook na de onthulling van de afpersingszaak rond de Marokkaanse vrouw blijft Beys aan de zijde van haar man staan.

Stijn Butenaerts

Veertigjarige advocaat, in Humo deze week in verband gebracht met zowat álles rond Steve Stevaert. Als raadsman van sp.a Limburg, het ABVV en De Voorzorg en later als specialist in zogenaamde PPS-structuren: de publiek-private samenwerkingen. Volgens Humo ook de man die Stevaert in contact bracht met de Marokkaanse Houda E.. Dat laatste ontkende Stevaert maandag: "Ik heb de heer Stijn Butenaerts, gelet op onze goede vriendschaps- en vertrouwensrelatie, gevraagd om tussenbeide te komen in een persoonlijke en delicate aangelegenheid. Alle lasterlijke insinuaties aan zijn adres zijn volkomen ongefundeerd en absurd." Het was de enige publieke reactie op alle artikelen die dit jaar in de pers verschenen, wellicht op aandringen van Stijns vader Paul. Die is achter de schermen de sterke man van sp.a in Limburg, maakte Stevaert mee groot en is ook vandaag nog een vertrouwensman. Paul Butenaerts is de voorzitter van de raad van bestuur van Nuhma, een Limburgse intercommunale die investeert in duurzaamheid en groene energie.

Chokri Mahassine

Heel hoog in de lijst van Stevaerts contacten. Steve hoort, samen met Noël Slangen en Philip Hilven (woordvoerder van Group Machiels), tot een kringetje van intimi rond de organisator van Pukkelpop. In de dagen na de ramp van augustus waren zij het nauwst bij Mahassine. In januari werd aangekondigd dat Stevaert en Chokri samen zouden meewerken aan een festival in Cuba.

Noël Slangen

De Hasseltse reclameadviseur Noël Slangen zegt het op zijn eigen website zelf: hij lanceerde Steve Stevaert in de politiek. Later werkte Slangen onder meer voor de toenmalige CVP-kopstukken Martens, Tindemans, Eyskens, Van Rompuy en Dehaene en nadien vooral voor Guy Verhofstadt en de Open Vld. Maar de vriendschap met Steve bleef intact, tot vandaag. Steve en Slangen zijn nog altijd close, ook in het groepje rond Chokri. "Een groep vrienden", zei Slangen daar in augustus nog over. "Mocht het een machtsgroep zijn, dan was ik er niet bij. Ik behoor immers tot een andere familie."

Ronald Hoebers

Vandaag als regeringsafgevaardigde lid van de raad van bestuur van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM), maar al naaste medewerker van Stevaert toen die nog burgemeester van Hasselt was. Later was Hoebers adjunct-kabinetschef toen Stevaert in de Vlaamse regering viceminister-president was, en zijn kabinetschef als gouverneur van Limburg.

Johan Van Hoecke

Is vandaag directeur communicatie van de sp.a, maar was toen Stevaert Vlaams minister was zijn perswoordvoerder. In 2003 schreef Knack: "Slijt met zijn baas méér uren aan de telefoon en in de wagen dan wie ook." De goeie persoonlijke band zou gebleven zijn, al is het contact vanzelfsprekend niet meer zo frequent als toen.

Ingrid Lieten

De Vlaamse minister van Media, uit Zonhoven, werkte als directeur-generaal van De Lijn al samen met Steve Stevaert toen hij zelf minister was in de Vlaamse regering. Lieten kwam uiteindelijk in de politiek terecht, al werd ze pas minister toen Caroline Gennez al voorzitster van sp.a was. Gisteren was de minister de enige sp.a-politicus die, via haar woordvoerder, officieel reageerde op het ontslag van Stevaert. Ze toonde respect voor zijn beslissing en zei zich te realiseren dat de minister van Staat een moeilijk jaar achter de rug had.

Jo Geebelen

Afgevaardigd bestuurder van onder meer Nuhma en Infrax, waarvan Stevaert voorzitter was. Kennen elkaar al van in de jaren 90, toen Geebelen CEO was van de Limburgse intercommunale Interelectra en Stevaert er voorzitter was.

Dirk Boogmans

Was CEO van de GIMV en is vandaag onder meer bestuurder van BNP Paribas Fortis en Ethias Finance, voorzitter van Noriant (het consortium van aannemers dat opdracht kreeg de Oosterweelverbinding te bouwen) en voorzitter van de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie. Is met Stevaert lid van de loge in Hasselt en ze zien elkaar daar regelmatig.

Justin Onclin

Hasselaar die wijndomeinen bezit in de Bordeauxstreek, ook Val Saint-Lambert nieuw leven inblies en bij GaultMillau Benelux gedelegeerd bestuurder en meerderheidsaandeelhouder is. Hij was het die Stevaert begin dit jaar aantrok als voorzitter van de raad van bestuur van GaultMillau.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234