Vrijdag 13/12/2019

'Het Vlaanderen van veertig jaar geleden'

Zaterdag zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever dat loketbedienden geen regenboog-T-shirt mogen dragen. 'Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan.' De reacties waren scherp.

De uitspraken van De Wever, niet alleen burgemeester van Antwerpen maar ook voorzitter van de N-VA, waren een deel van een drie pagina's tellend interview in De Standaard over ideologie. Letterlijk zei De Wever: "Mag een vrouw een hoofddoek dragen? Uiteraard. Maar niet achter een loket. Wie het gezicht is van de stad Antwerpen, wordt neutraliteit opgelegd. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift 'Eigen volk eerst'. Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat."

Tweezijdig

Zaterdag werd Twitter overspoeld met reacties (zie kader). De conclusie was vooral: De Wever was er opnieuw in geslaagd met een uitspraak een rel te veroorzaken. Zowel op politiek vlak als in de media. En zeker ook tegenover de holebi-beweging, die zich in de reactie echter tweezijdig opstelde. Zo reageerde Cavaria, de holebi- en transgenderkoepel, 'verontrust'. "Waar trekken we de grenzen van expressie", vroeg woordvoerster Fran Bambust zich in een persbericht af. "Mag een lesbisch meisje dan kort haar hebben? Of kan een roze T-shirt wel maar een regenboogshirt dan weer niet?"

Bij Het Roze Huis in Antwerpen was de reactie een stuk gematigder. "Bart De Wever zegt niet dat holebi's niet zichtbaar mogen zijn in de stad, want dat is wel belangrijk voor ons", aldus voorzitster Leonie Nelissen, die het verbod op het dragen van regenboog-T-shirts niet stigmatiserend noemde. "Als er dan toch discussie ontstaat over holebi's en transgenders op de werkvloer, dan hopen we dat die breder gaat dan het dragen van een regenboog-T-shirt."

Martijn Van Esbroeck, sinds begin januari in Antwerpen N-VA-gemeenteraadslid en zelf homo die campagne voerde met holebi-thema's, zag het gisteren net zo. "De uitspraken van Bart (De Wever, RVP) storen me niet, wel de reacties erop. Wat hij zegt, is immers niet meer dan de toepassing van het reglement dat sinds 2007 bestaat over neutraliteit. En daar volg ik hem in. Neen, homoseksualiteit is geen keuze. Maar als een loketbediende dat gaat onderstrepen met een kledingstuk en daar een statement van maakt, dan kan dat niet. Net zomin als iemand die een T-shirt zou dragen waarop staat: 'Ik ben hetero en daar ben ik fier op.' Dat kan ook niet."

De Antwerpse afdeling van Open Vld vindt dat wat De Wever zei van weinig begrip voor de moderne overheid getuigt. "Seksuele geaardheid is geen overtuiging en kan dan ook niet geneutraliseerd worden", aldus voorzitter Alex Polis. "Bart De Wever maakt een grote denkfout door een positieve keuze, zoals het toetreden tot een obediëntie, gelijk te stellen met geaardheid." Polis zei nog dat hij een neutrale dienstverlening wil, maar "dat doe je niet door een hele groep mensen weg te zetten als een obediëntie".

Ongelukkig

En dat dacht ook Yasmine Kherbache, fractieleidster van sp.a in de Antwerpse gemeenteraad. "Bedoelt hij (Bart De Wever, RVP) dat homoseksualiteit niet neutraal is en heteroseksualiteit wel?"

Zelfs Peter De Roover, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, noemde het gebruik van het woord obediëntie een ongelukkige vergelijking. "Homoseksualiteit is geen overtuiging en kan vanzelfsprekend niet vergeleken worden met een politieke slogan of een geloofsuiting."

Schrijfster Saskia De Coster noemt de uitspraken "wereldvreemd". "Het is absurd. Ik denk dat De Wever zich hier vergaloppeerd heeft".

Vraag is waarom De Wever het nodig vond het te zeggen. Wetende dat hij zo kans maakte een groep mensen voor het hoofd te stoten. Is het, wat kersvers PS-voorzitter Paul Magnette zaterdag in De Morgen "het systematisch zoeken van een zondebok" noemde? Of gaat het toch verder, ondanks het feit dat De Wever in het interview benadrukte "niks tegen homo's te hebben".

Als werkgever

Sven Pichal, radiomaker en zelf homo: "De Wever vindt het volgens mij interessant om uitspraken te doen waarmee hij Vlaams Belang-kiezers naar N-VA kan lokken. En zegt er dan vlug bij dat hij niets tegen homo's heeft om niemand voor het hoofd te stoten. Hij probeert links en rechts tegelijk te zijn." Zelf neemt Pichal geen aanstoot aan de uitspraken. "De Wever spreekt hier vooral als werkgever."

In De zevende dag noemde sp.a-voorzitter Bruno Tobback het "grotesk" wat De Wever zei. "Dit is zijn model: hij plukt er groepen uit waarmee hij het verschil kan maken", aldus Tobback. "Dat kunnen socialisten zijn, nu de homo's, dan misschien weer de moslims. Maar ik vind het grotesk, omdat dit een stap is naar het Vlaanderen van veertig jaar geleden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234