Dinsdag 09/08/2022

Het Vlaams Belang bestrijden door het Blokvirus te verspreiden?

De Morgen publiceerde op 27 maart 2006 een interview met Tarik en Hind Fraihi over onderwerpen als multiculturaliteit, moslimfundamentalisme, politieke islam en de strijd tegen het Vlaams Belang. De problematische standpunten die ze daarin innemen, binden niet enkel hen, maar in zekere zin ook het multiculturele internetplatform Kif Kif, waarvan Tarik Fraihi voorzitter is. Want Tarik zegt in het interview dat hij vermoedt dat Kif Kif, dat als organisatie afstand had genomen van Hinds artikelenreeks in Het Nieuwsblad over het groeiende islamfundamentalisme in België, ondertussen is bijgedraaid en met haar aanpak akkoord gaat. Ludo De Witte schreef bij wijze van protest een reactie.

Om direct tot de kern van de zaak te komen: het interview is een nieuw dieptepunt van een politieke regressie die al een tijdje aan de gang is. In wezen willen de Fraihi's het Blok bestrijden door een aantal van zijn aandachts- en programmapunten over te nemen, want, zo zeggen ze, eigenlijk zijn die thema's 'links'. Ze hebben al eerder stappen in die richting gezet, mét applaus van het Blok, maar vandaag gaan ze nog verder. Zo willen ze 'het stokpaardje' van het Blok afpakken door kritiek op en strijd tegen het 'moslimextremisme' bovenaan de politieke agenda te plaatsen. De Fraihi's bezondigen zich verder aan de stigmatiserende en islamofobe veralgemening dat 'de politieke islam' een expressievorm van het kwaad is.

De Fraihi's willen ook het allochtone profitariaat aanpakken, want gezinsvorming en -hereniging leiden tot "veel misbruik en we zijn veel te laks (...) Er zijn te veel situaties waarbij de (naar België gekomen) ouders een week later al bij het OCMW staan. Dat is puur misbruik maken van het systeem. Dat is een links discours, maar het wordt in extreem rechtse handen gegeven." Tarik Fraihi plakt er zelfs een streefcijfer op: de gezinshereniging moet met twee derde naar beneden. Beseft hij wat dat betekent voor de rechtsgelijkheid van de Belgische onderdanen van allochtone afkomst? Beseft hij dat de realisatie van dit punt een omvangrijke campagne en organisatie vereist die de aanwezigheid van allochtonen op ons grondgebied diepgaand zal problematiseren, met alle gevolgen voor allochtonen, autochtonen en de relaties tussen beide?

In februari nam ik in Mechelen met Tarik Fraihi deel aan een debat. Ik geloofde mijn oren niet: hij pleitte voor de organisatie van een terugkeerbeleid (voor allochtonen die dat 'willen', nietwaar). Het was geen uitschuiver, net zomin als het feit dat hij in het VRT-programma Morgen beter weigerde om aanwervingsquota voor allochtonen te steunen. En dan nu dit interview. Wat is de strategie erachter? Volgens Hind Fraihi is het de bedoeling om "het politiek correcte denken los te laten". Dat ligt in de lijn van wat conservatieve publicisten zoals Cliteur en Scheffer promoten. Elders heet het dat "de (onopgeloste) problemen" met allochtonen het VB groot maken.

De oplossing? In feite bepleiten ze een serieuze ruk naar rechts van de sociaaldemocratie, naar het voorbeeld van Wouter Bos. Tarik Fraihi zegt daarover: "In Nederland zie je dat de PvdA de weg is ingeslagen die de democratische partijen hier niet durven in te slaan. De Nederlandse sociaaldemocraten voeren op het vlak van integratie een radicaal democratisch discours met heel veel terechte kritiek op de allochtone gemeenschap. De dingen die slecht lopen, worden met naam genoemd. Het discours van de PvdA is complexloos. Hier werpt het bestaan van het VB een zwarte schaduw over het hele debat. Een aantal zaken die gezegd moeten worden, kan hier nog altijd niet gezegd worden." Geen woord over het liberale programma van de PvdA. Geen woord over de schandalige islamofobe uitspraken van Wouter Bos, die tijdens de jongste verkiezingscampagne waarschuwde voor het gevaar van cliëntelisme van allochtone politici - lees: die de autochtone Nederlanders bang maakte voor het gevaar dat allochtone politici te veel macht zouden verwerven door allochtone kiezers rond zich te organiseren.

In het interview capituleren Tarik en Hind Fraihi voor de islamofobe onderstroom van de op sensatie beluste massamedia en van sociaaldemocraten als Vande Lanotte, Blair en Bos, die alsmaar meer naar rechts opschuiven. Ik klaag niet aan dat Tarik in loondienst van de sp.a is. Ik klaag niet aan dat Hind voor Het Nieuwsblad schrijft. Maar dat ze vandaag de islamofobe, op sensatie beluste massapers proberen te vergoelijken en alle politieke heil verwachten van sp.a, en meer nog, van een naar rechts opschuivende sp.a, is van het goede te veel. Denkt Tarik dat er voor hemzelf en Kif Kif op de politieke markt een niche is voor een aparte 'allochtone' intellectuele pool in de sociaaldemocratie? Dat is een illusie: de geschiedenis van de afgelopen decennia toont aan dat de ideologische desintegratie van de sociaaldemocratie geen ruimte laat voor 'linkse' vleugels in haar schoot.

Kif Kif blijft een interessante website als virtuele ontmoetingsplaats voor informatie-uitwisseling. Kif Kif moet op steun kunnen rekenen bij elke aanval van rechts. Maar dat ontslaat ons niet van het recht en de plicht om kritiek te leveren op zijn boegbeeld als dat nodig is. Enkele maanden geleden bestempelden Abou Jahjah en ikzelf de klacht van Kif Kif tegen Philip Dewinter als "een wanhoopsbod dat de aandacht afleidt van de dringende noodzaak om krachtdadig op te treden tegen discriminaties". Zo'n klacht past netjes in de tactische manoeuvres die belangrijke segmenten van de elite beogen, want ze zorgt ervoor dat het VB als bliksemafleider wordt opgevoerd: zo komt de structurele achterstelling van allochtonen niet in het vizier. De tijd toont aan dat we alsmaar meer gelijk krijgen: omgeven met de aura van Strijder tegen het VB promoot Tarik Fraihi nu zelf de stigmatisering van de allochtone minderheden.

Ooit noemde Karel De Gucht Tarik Fraihi "de gepolierde Abou Jahjah". Waar zijn de tijden? Drie jaar geleden zei Fraihi nog: "Het Vlaams Blok heeft alle politieke partijen besmet, ook de sp.a. Maar ik ben een linkse rakker, ik wil ook helpen bij de ontsmetting" (DM 30/1/'03). Vandaag zegt Fraihi eigenlijk het omgekeerde. Is er niemand in zijn omgeving die daar vragen over stelt? Wat is het standpunt van Kif Kif over deze ruk naar rechts? Tarik lijkt wel de post te ambiëren van de Vlaamse Paul Scheffer of de Vlaamse Paul Cliteur, mannen die in Nederland opvattingen introduceren die al jaren door rechtse politici en ideologen worden verkondigd in progressieve en links-liberale milieus. Maar het levert wel media-aandacht op, want het klinkt een Somers, een Dewael en een Vande Lanotte als muziek in de oren.

Ludo De Witte

is publicist

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234