Vrijdag 22/01/2021

Standpunt

Het veto van Rutten: de particratie die haar lelijke kop opsteekt

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Zo. Daar was Gwendolyn Rutten gauw klaar mee. Met de snelheid en bondigheid eigen aan een Twitterbericht serveerde ze de suggestie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) af. "Unieke kans om de fiscaliteit te verlagen en te hervormen, zónder de PS. Waarom zou je ze dan mee aan tafel vragen", tweette de Open-Vld-voorzitster als reactie op het voorstel van Bourgeois om ook de deelstaten te betrekken bij de onderhandelingen over een tax shift.

Blijkbaar zijn de Franstalige socialisten voor sommigen bij (centrum)rechts, wat Zwarte Piet voor ouders is in hun discussies met kinderen: de angstaanjagende vreemde die de stoute kindertjes van de roe komt geven. Het is een argument dat intellectuele grond mist. Tot nader order blijft de PS een democratische Franstalige partij, die de leiding heeft over drie regeringen in dit land. De nu zo verdoemde PS is geen andere dan de partij waarmee Open Vld de voorbije vijftien jaar zelf federale regeringen heeft gevormd. We moeten de tweet van Gwendolyn Rutten hopelijk niet begrijpen als een mea culpa voor dat gehele anderhalve decennium, wel?

Ook ten gronde heeft Rutten ongelijk. De vraag van minister-president Bourgeois is logisch en juist. Bijvoorbeeld een verlaging van de personenbelasting of een verschuiving naar vervuiling hebben een grote impact op gewestbelastingen. En na de fratsen met de financieringswet bij de recente begrotingscontrole begrijpen we perfect dat de Vlaamse regering liever bijtijds mee aan de tafel zit, in plaats van achteraf de budgettaire scherven te mogen oprapen. In de logica van dit land betekent dat vanzelfsprekend dat dan ook de andere gewesten mogen aanschuiven, en dus ook de PS-minister-presidenten. Niet om een veto uit te spreken, wel om geen tegengesteld beleid te voeren. Samenwerkingsfederalisme heet dat.

De boodschap van Open Vld verraadt hoe democratie werkt in dit land. Niet de volksvertegenwoordiging komt de macht toe, en zelfs niet de regeringen die de meerderheid vertegenwoordigen. Het is de particratie die haar lelijke kop opsteekt. Als de deelstaten inspraak willen, moet dat niet via hun regering, maar via de partijhoofdkwartieren verlopen. Niet dat andere niveaus inspraak krijgen, is een probleem voor Rutten, wel dat een andere partij dat doet. Het zijn immers de partijlchefs die de lakens uitdelen.

Die vaststelling is niet nieuw, maar het doet altijd een beetje pijn aan het democratische hart, wanneer een partijleider dat zo ongegeneerd onder de neus van ons, naïeve burgers, wrijft.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234