Zondag 08/12/2019

'Het verhaal van de directie klopt niet'

De spanning is te snijden bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert na de aankondiging dat er in België 945 van de 4.000 jobs moeten verdwijnen, waarvan 893 in Mortsel. Vooral dat ze het daar met 400 arbeiders minder willen doen stuit op ongeloof en onbegrip.

Door Sybille Decoo / Foto Jimmy Kets

Tot protestacties kwam het gisteren nog niet in Mortsel maar dat de spanning te snijden is in de fabriek bleek uit een aantal incidenten. Tijdens een informatievergadering die de directie voor het personeel had georganiseerd liep de wrevel hoog op toen het alsmaar ging over de, nota bene goede, kwartaalcijfers maar het nieuws waar iedereen op zat te wachten uitbleef. Een van de arbeiders kreeg het danig op de heupen, en vroeg luidkeels om informatie over wat er het personeel te wachten stond.

"We hebben moeten ingrijpen of er kwamen schermutselingen van", vertelt ACV-afgevaardigde Yves Van Antwerpen aan de fabriekspoort. De vakbonden, die 's morgens vroeg al waren ingelicht op de ondernemingsraad, hebben de communicatie dan maar overgenomen en de cijfers zelf meegedeeld: de 893 banen die in Mortsel moeten verdwijnen tegen 2008 worden verdeeld onder 397 arbeiders, 342 bedienden en 122 kaderleden. Daarnaast verdwijnt een veertigtal jobs in de grafische afdeling.

Agfa-Gevaert, dat een wereldspeler is op het vlak van fotografie en beeldvorming, schrapt wereldwijd 2.000 banen in de hoop 250 miljoen euro kosten te besparen.

Ook de ondernemingsraden verliepen stroef. Woensdagavond zouden de vakbonden op de Europese ondernemingsraad al worden ingelicht over wat de hakbijl in petto had, op voorwaarde dat ze een document ondertekenden waarin ze beloofden geen informatie vrij te geven voor gisterenochtend. "Uit loyaliteit met de werknemers hebben we geweigerd onze handtekening te zetten. We zijn opgestapt", zegt ACV-secretaris Bob De Prins.

Nog meer wrevel ontstond er toen er al een nota van de directie circuleerde met daarin de voornemens van het management om de firma in drie divisies op te splitsen. De ondernemingsraad op bedrijfsniveau in Mortsel was toen nog aan de gang.

"Ach, men draait hier altijd rond de pot", zuchten drie mannen die op de stoep het vertrek van het busje afwachten dat hen naar huis zal brengen. "Twee maanden geleden hebben ze aangekondigd dat er jobs zouden verdwijnen. Onverwacht is dit dus niet. Maar ook al heeft de directie voldoende tijd gehad om erover na te denken, ze geeft nog altijd de details niet vrij. Niemand weet op welke afdelingen de banen zullen sneuvelen."

Wel onverwacht is het hoge aantal arbeiders dat moet verdwijnen bij de afdeling Materials, de productie-eenheid. "Nu kloppen de arbeiders daar overuren om rond te geraken met de productie. Hoe wil men daar dan 400 banen schrappen? Er klopt iets niet aan dat verhaal", zegt vakbondsman Van Antwerpen, die vreest dat de directie er een verborgen agenda op na houdt. "Het kan bijna niet anders of ze overwegen om activiteiten af te stoten of uit te besteden. Ik zweer het u: als hier morgen het woord uitbesteding valt, komen er meteen acties."

Vooralsnog roepen de vakbonden het personeel op de kalmte te bewaren, om het overleg een kans te geven. Maandag, dinsdag en woensdag zijn er nog drie ondernemingsraden gepland, waarop de directie meer details zou vrijgeven. Daarna starten wellicht de onderhandelingen met de directie. Die maakt zich sterk de besprekingen al tegen eind september af te ronden omdat ze begin oktober de firma al wil opsplitsen.

De directie heeft beloofd te zoeken naar de "meest sociale oplossing" maar blaast warm en koud over naakte ontslagen. De vakbonden hebben naar eigen zeggen informeel te horen gekregen dat er geen naakte ontslagen zullen vallen maar CEO Marc Olivié noemde die conclusie "voorbarig". Bruno Verlaeckt van het ABVV is kritisch: "Eerst zien, dan geloven."

Naast het deel dat via brugpensioen zal kunnen afvloeien hopen de bonden dat er voor het resterende deel mensen dat moet wijken oplossingen gevonden worden via het tijdskrediet en vrijwillig vertrek met de gouden handdruk. ACV-afgevaardigde Van Antwerpen: "We zullen er alles aan doen om naakte ontslagen te vermijden. De actiebereidheid is groot. Ik twijfel er niet aan dat er morgen werkonderbrekingen zullen zijn en langere lunchpauzes genomen zullen worden."

Niet iedereen die gisteren de fabriek buiten wandelde, vreest voor zijn job. Een informaticus van de afdeling Health Care leeft mee met de werknemers die getroffen zullen worden maar denkt niet dat hij er zelf bij zal zijn. "Afga-Gevaert wil sterk de kaart trekken van de software voor ziekenhuistoepassing en daarin ben ik tewerkgesteld. Het is altijd jammer als er banen moeten sneuvelen. Maar de winstcijfers zijn goed en als men op die weg verder wil gaan en nieuwe strategische keuzes moet maken is kostenbesparing nodig."

De bonden blijven echter zitten met de vraag naar het waarom. Van Antwerpen heeft zo zijn vermoeden: "Ik stel toch maar vast dat de notering van Agfa-Gevaert op de beurs ineens met 12 procent is gestegen", zegt hij met veelzeggende grimas.

"Laat ons eerlijk zijn: ooit moet deze productie verdwijnen (Agfa-Gevaert stopte zijn productie van filmrolletjes al in 2004, SD). Maar wij hadden verwacht dat dit een verhaal van langere termijn zou zijn, niet van twee jaar. We zullen de cijfers over de te schrappen banen in elk geval betwisten."

Burgemeester van Mortsel Ingrid Pira (Groen!) reageerde geschokt op het hoge aantal ontslagen. Ze hoopt dat "de goede traditie van sociaal overleg bij Agfa ervoor kan zorgen dat dit drama geen bloedbad wordt. Als stadsbestuur sta je hier machteloos tegenover. Ik hoop dat de Vlaamse regering mee aan tafel kan zitten om te kijken welke rol ze kan spelen, zoals in de automobielsector is gebeurd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234