Zondag 20/10/2019

'Het verhaal is autobiografisch maar blijft fictie'

Het idee voor Piss & Vinegar zat al drie jaar in haar hoofd. Van de tijd dat ze nog verbleef in Hollywood. Intussen woont Tatyana Beloy terug in eigen land en kreeg ze kansen op het kleine scherm. Maar de kortfilm, die is klaar. En hij is al genomineerd voor een Ensor op het Film Festival Oostende.

Het werk van Tatyana Beloy lijkt alle kanten uit te schieten. Voor Vlaanderen Vakantieland reist ze de wereld af, in Volt speelt ze proefkonijn. Voor Ketnet gaat ze binnenkort op zoek naar jong musicaltalent. En binnenkort stelt ze op het Film Festival Oostende haar eerste kortfilm Piss & Vinegar voor. Een logische stap, vindt ze zelf.

"Op de toneelschool in Londen volgde ik de richting hedendaags theater", vertelt Beloy. "Daar lag de klemtoon op het zelf creëren. Het maken van een kortfilm ligt dus meer in het verlengde van mijn opleiding dan het presenteren van een programma. Dat tv-werk heeft mijn pad toevallig gekruist, en dat heb ik met twee handen aangenomen."

Het idee voor haar kortfilm kreeg ze in de filmstad zelf. Halsoverkop trok Beloy in 2009 naar Los Angeles, om er twee jaar te blijven. "Hollywood is een plek waar iedereen continu met zichzelf bezig is. Leuk, maar soms ook erg eenzaam. Soms ging ik, net als de locals, hiken op Runyon Canyon. Al sportend raakte ik al eens in gedachten verzonken, ik wilde iets creëren. Zo ben ik beginnen schrijven aan het verhaal van Piss & Vinegar."

Bij terugkomst in België ging het script eerst naar het mediabedrijf Conception in Gent, maar de tijd was nog niet rijp. Dan kwam er ook het werk voor Eén tussen. "Ik heb het filmproject toen even losgelaten, om het later weer op te pikken met het Antwerpse productiehuis Geronimo. Zij wilden graag in fictie verder en we zijn gaan samenwerken. Ik wilde graag zelf regisseren, maar dat vonden ze te risicovol omdat ik nog nooit een regie had gedaan. Daarom kreeg ik de hulp van Dirk Domen."

Demonen

Met haar eerste kortfilm raakt Beloy een gevoelig onderwerp aan: Piss & Vinegar gaat over een prille tiener die iets heftigs heeft meegemaakt. Julie woont bij haar moeder en stiefvader, maar er is iets mis. Het precieze onderwerp wordt vakkundig verbloemd. Verpakt in de verbeelding van een tienjarig meisje.

"Het verhaal is autobiografisch, maar blijft fictie", zegt Beloy. "Omdat het een korte film is, heb ik het verhaal toegespitst op Julie en haar stiefvader (gespeeld door acteur Ludo Hoogmartens, RB). Ik zie mijn eigen stiefvader doodgraag. Het personage is dus geenszins op hem gebaseerd, het kon net zo goed een priester of een schoolmeester zijn. Als kind heb ik zelf iets meegemaakt, maar of dat psychologisch of fysiek was en zelfs wie dat precies gedaan heeft, laat ik in het midden. Ik ben daar heel positief uitgekomen, de details maken niets meer uit. In een film kan je doen wat je wil. En de persoon die mij dit ooit heeft gelapt, zal ik achteraf gewoon een dvd opsturen. Op dat vlak geen wrange gevoelens."

Zes minuten en vierenvijftig seconden. Meer had ze niet nodig om de demonen van haar kindertijd een plaats te geven. Het gaat over kinderen die de scheiding van hun ouders verwerken, kinderen die zelden om hun mening worden gevraagd. Impliciet is het onderwerp ook vooral kindermisbruik, al wil de maakster hier geen statement van maken.

"Mijn moeder gaf vroeger moraal op een middelbare school. Zij vindt Piss & Vinegar het perfecte filmpje om in de klas te tonen, om dingen bespreekbaar te maken. Dat is leuk om te horen, maar het was niet mijn initiële bedoeling. Ik heb geen maatschappelijk verhaal willen vertellen, maar iets vanuit mezelf. En als ik met dit filmpje mensen kan helpen, is het voor mij meer dan geslaagd."

Zoe Graves, het jonge meisje dat de hoofdrol speelt, toont met haar kleurtje en krullen trouwens wat fysieke gelijkenissen met Beloy zelf. "Omdat het een verhaal is dat ik zelf wou vertellen, vond ik het leuk om een mini-me te casten. Al had Zoe natuurlijk in de eerste plaats een goede auditie gedaan. Ik mag mijn beide pollen kussen om met zo'n professioneel, jong meisje te kunnen werken."

West End-musical

In september gaat de kortfilm in wereldpremière, daarna is het de beurt aan Junior Musical, een talentenjacht op Ketnet die Beloy zal presenteren. Ook dat is een logische stap in het parcours van de jonge Beloy. "Mijn papa en ik runnen een zang-, dans- en toneelacademie in Mortsel. Als kind heb ik er zelf les gevolgd, later ben ik er les gaan geven. Tegenwoordig heb ik daar nog weinig tijd voor, al geef ik elke zomer wel een musicalstage voor honderd kinderen, samen met Deborah De Ridder. Bepaalde kinderen van VRT-mensen hebben eens les bij mij gevolgd en zo wist men daar dat ik met musical bezig ben."

Voor sommigen leek het nieuws van Junior Musical misschien verrassend, maar haar was dat programma op het lijf geschreven. "In West End heb ik als kind mijn eerste musical gezien, The Witches of Eastwick. Toen ik ook Les misérables en The Lion King zag, wist ik dat ik in Londen wilde studeren."

En zo is de cirkel rond. Beloy maakt haar keuzes op gevoel. "Ik zal nooit iets doen enkel om met mijn hoofd op tv te komen." Al maakt het impulsieve van weleer - zoals de beslissing om halsoverkop naar Amerika te verhuizen - tegenwoordig ook plaats voor de ratio. "Los Angeles zal altijd iets magisch blijven. Tegelijk was het erg surreëel. In België ben ik dolgelukkig. Ik ben dicht bij de kinderen van mijn zus, bij mijn broer, familie en vriendinnen die ik al ken sinds het middelbaar. Ik heb ook een toplief. Hier kan ik mijn ding doen en creatief bezig zijn. Ik ben zelfs beginnen te schrijven aan een tweede kortfilm en die wordt iets totaal anders."

Piss & Vinegar gaat op 14 september om 20u in wereldpremière op het Film Festival Oostende en maakt kans op de Ensor voor beste kortfilm. www.filmfestivaloostende.be

Tatyana Beloy (29)

Werd geboren in Antwerpen.

Studeerde woordkunst en drama aan de Kunsthumaniora te Antwerpen.

Ging daarna naar de London East 15 Acting School.

Speelde in 2007 de rol van Karima in de Ketnetserie Spring.

Begon in 2011 als reportagemaakster bij Vlaanderen vakantieland, later bij Volt.

Heeft een relatie met acteur Adriaan Van den Hoof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234