Donderdag 19/05/2022

Het verdriet van Ninove

Een kraamkliniek is er al jaren niet meer, een bioscoop sinds vorige week evenmin. En zondag verliest Ninove ook haar laatste trots: de eindmeet van De Ronde van Vlaanderen. 'Het is weg, en het komt nooit meer terug.'

Sven Van Hoorebeek zucht. Het is zaterdag 17 maart en KVK Ninove, de voetbalclub waar Van Hoorebeek in de spits draaft, heeft net een nederlaag moeten slikken. Alweer. 0-2 tegen degradatieconcurrent Eendracht Opstal. "Het ziet er beroerd uit", vertelt Van Hoorebeek aan de regionale sportverslaggever. En of. Ooit stal van raspaarden als Wesley Sonck of Elimane Coulibaly bengelt KVK Ninove anno 2012 helemaal onderaan in Eerste Provinciale. Of zoals Kris Engels, sinds jaar en dag bestuurslid bij de groen-zwarten, het enkele dagen later in een lege kantine langs de Denderstraat formuleert: "Ja, we zitten in slechte papieren. En zeggen dat we in '86 op één match van promotie naar tweede klasse stonden. Maar ja, verloren tegen Union..."

Vijfhonderd meter verder hoor je een soortgelijke verzuchting. "Het is weg, en het komt nooit meer terug." Auteur van de uitspraak: Viviane Van De Velde, al 24 jaar waardin van 'Oud Wit Huis': een café met zicht op de Hallebaan, en met klemtoon op het eerste adjectief. Van Eddy Merckx over Johan Museeuw tot Tom Boonen: 39 jaar lang bolden hier de winnaars van Vlaanderens Mooiste over de eindmeet. Maar vanaf zondag ruilt de Ronde van Vlaanderen Ninove voor Oudenaarde in. En krijgt de Hallebaan een hol bestaan.

"Het is de recette van een goede kermisdag dat we kwijt zijn", zucht Viviane. "Wat zeg ik: van een carnavalsweek. Ha ja, op dinsdag werd de straat hier normaal al afgezet, voor de opbouw van de tribunes en de tenten, en dan was het feest tot zondagnacht. Twee extra taps zette ik altijd buiten: links mijn dochter, rechts mijn zoon. Tot een gat in de nacht werd er hier gedanst! Ja ja. Maar zondag zal het hier kalm zijn. Ik zou beter de zwarte vlag uithangen. Het is gedaan, jong." Luc, Rita en Dietrich, landerig leunend op de toog van het 'Oud Wit Huis', beamen: "ja ja, dat het gedaan is."

Het zit diep. Ninove, wijd en zijd gekend als kleine maar o zo fiere stad, is zijn glans ontnomen. Het laatste restje trots: verdampt. Vervlogen als was het er nooit geweest. "Het is heel jammer dat De Ronde hier niet meer zal arriveren", zegt Mariette Van Halewijn. Sinds 1975 is de auteur van welbekende kinderboeken als Een koffertje vol dromen en Een mannetje dat niet kon slapen inwoonster van Meerbeke. Een van de twaalf deelgemeenten van het ongeveer 37.000 inwoners tellende Groot-Ninove, is dat. "De Ronde was toch telkens een echt spektakel. De kinderen gingen naar de helikopters kijken, of naar de opbouw van de tribunes. En onze stad kwam toch telkens erg mooi in beeld."

Op de Halstesteenweg, zoals de Hallebaan op elke landkaart prijkt, is de eindmeet nog amper zichtbaar. Weggesleten. Vervaagd door voorbijglijdend transport en tijd. Net als de glans van Ninove zelf, eigenlijk. Bestempelde theoloog Antonius Sanderus de stad in de vijftiende eeuw nog als 'De Oudste, de Stoutste en de Wijste der steden', dan staat Ninove anno 2012 vooral symbool voor vergane glorie. Ingeslapen provinciestad, met de Ninoofsesteenweg als enige slagader. Steeds zachter kloppend.

Lelijke nieuwbouw

Net als de kassa van Cinema Central, in hartje Ninove. Opgericht in 1919, voor eeuwig verstijfd in het verleden. "Dertig toeschouwers op een weekend is al een succes", zei Paul Raes, drijvende kracht achter de dorpsbioscoop, enkele maanden geleden in deze krant. "En het blijft maar zakken." Vroeger, daarentegen, toen zat de zaal wel vol. Altijd. "Zeshonderd man!" Vandaag, echter, zijn de rolluiken dicht. Ook voor altijd. "Het is gedaan, we zijn gesloten", klinkt Raes ontgoocheld. "Er zat niets anders op. We zouden eigenlijk een digitale projector moeten aanschaffen, maar van de beloofde subsidies hebben we nog altijd niets gehoord. 't Is triestig, want deze cinema was onze grote passie."

Het is niet het eerste Ninoofse landmark dat zijn functie verliest. Tapijtgigant Beaulieu sloot zijn Ninoofse vestiging reeds jaren geleden. Ninovieters met nood aan kraamkliniek of spoedafdeling op hun beurt worden richting naburige steden als Aalst of Geraardsbergen gestuurd. Zelfs het naambordje op de Expressweg tussen Aalst en Ninove is geplooid. De 'n' van Ninove amper zichtbaar. "Vroeger was het beter, en zondag kijken we geen tv." Wandel door Ninove, spreek met de inwoners en aanhoor talloze variaties op dezelfde jammerklacht.

In de Lavendelstraat bijvoorbeeld alwaar slagerij Van Den Berghe in het oog springt, wegens meer grandeur dan grijsheid. Een uitzondering, hier in Ninove. "Ik ben de vierde generatie die hier in de zaak staat", zegt Rik Van Den Berghe. "Of er nog opvolging is? Dat zullen we nog moeten zien. Al de jonge gasten trekken hier weg, hé." Aan de muur van de beenhouwerij: gezouten rundskwartieren, vergeelde wandtegels. Met tussenin: een affiche voor de 'Eerste Bakschieting' van Boldersclub De Roos. "Bakschieting? Ken je dat niet? Moa allé, hier is dat nog een echte traditie van vroeger. Maar ja, dat verdwijnt hé."

Opvallend veel leegstand ook, in Ninove. Met 'Te huur'- en 'Te koop'-bordjes als onfrisse opsmuk. In de Emiel Demolstraat bijvoorbeeld, waar Marina net de deur uit stapt. Vergezeld van haar negentienjarige dochter. 'Te koop', valt te lezen. "Wat problemen met de buren", vertelt Marina. "Maar we blijven in Ninove, dat is zeker. Ha ja, mijn roots liggen hier. Maar in vergelijking met vroeger is er veel veranderd, zeg dat wel. Al het schone van Ninove is verdwenen. De kleine straatjes, de charmante winkeltjes: allemaal weg. En wat is er in de plaats gekomen? Alleen maar lelijke nieuwbouw."

Café Nostalgie

'Mooi' valt het centrum van Ninove anno 2012 inderdaad nog moeilijk te noemen. Opgesplitst in 'Linkeroever' en 'Rechteroever', met de wel heel rustig kabbelende Dender als demarcatielijn. Dat dan weer wel. De Centrumlaan bijvoorbeeld vertoont meer zeedijk- dan metropoolallures. Veel nieuwbouw, weinig charme. Net als de Graanmarkt. Door Marino Verbeken, al zeventien jaar actief als regionaal journalist in Ninove, nochtans aangekondigd als the place to be. Op die Graanmarkt echter: taverne The Place ('Over te nemen'), een nachtwinkel (dicht), cocktailbar Brinzy's ('enkel in de zomer open'), een Carrefour (Elvis uit de boxen) appartementsblokken ('te huur' of 'te koop'), een autoparking (volzet), Eetkafee Buscemi (al jaren dicht) en een fontein (net aangesloten).

Voor Peter Goossens, chef-kok van het sterrenrestaurant Hof van Cleve, alvast geen verrassing. "In Ninove moet ge geen restaurant steken", zei hij in het vtm-programma Mijn restaurant. "Dat is slecht gelegen. Ge moogt de beste kok ter wereld zijn, er komt in de week niemand eten in een hol waar geen industrie is en geen autostrade. Ik heb mijn zaak geopend in Kruishoutem, centraal tussen Gent en Kortrijk, kort bij twee grote autowegen, in een gebied dat bulkt van de industrie en dus van het geld. Maar in Ninove? Allez."

Marino Verbeken countert. "Ninove is vooral een winkelstad", zegt hij. "En ook op culinair vlak probeert het zich te profileren, met onder meer een eigen biertje." De Witkap, is dat, met een frisse afdronk. "En de scheve kerktoren is ook een bezienswaardigheid. Maar een grote evenementenhal zou Ninove wel nog kunnen gebruiken. Aan cafés nochtans geen gebrek. Het meest populaire onder de Ninoofse jongeren? Dat moet dinge zijn, allez, Het Geniep van vroeger: café Nostalgie." Veelzeggender wordt het niet. Nog één boodschap heeft Verbeken: "het verlies van De Ronde zal een blijvend litteken zijn. Als de Ninovieters zondag al naar de koers zullen kijken, zal het met gemengde gevoelens zijn."

Hier dient dit verhaal te eindigen. Meer heimwee kan een stad niet dragen. Toch troept in de Nederwijkstraat, met zicht op de Ninoofsesteenweg, een handvol kinderen samen. Spelend, joelend, dromend. Over een voetbalcarrière bij de eerste ploeg. "Van Anderlecht".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234