Zondag 19/09/2021

Het verbod op onverdoofd slachten krijgt weerwerk. Gemiste kans!

Patrick Loobuyck is moraalfilosoof verbonden aan UGent en UAntwerpen, en opiniemaker voor De Morgen. Volgende maand verschijnt zijn boek Samenleven met gezond verstand.

Over de manier waarop we met dieren omgaan is het laatste woord nog niet gezegd. Dierenwelzijn stond de laatste jaren al hoger op de agenda en er zijn stappen in de goede richting gezet. Maar er is er nog veel vooruitgang mogelijk. Er is de massaproductie die dieren onvoldoende levenskwaliteit geeft, de vaak nog steeds ellendige situatie in slachthuizen, de problematiek van de foie gras en de jacht. Dat de Vlaamse regering een akkoord heeft om onverdoofd slachten te verbieden is alvast weer een stapje vooruit.

In België werken ganse slachtlijnen zonder verdoving. 22 procent van de kalveren, 11 procent van de runderen, 40 procent van de lammeren en maar liefst 92 procent van de schapen wordt hier onverdoofd geslacht. Een groot deel is voor de koosjer- en halalmarkt, de rest komt in het reguliere circuit. Iedereen die schaap eet heeft mogelijk al eens onverdoofd geslacht vlees gegeten. Omgekeerd eten moslims ook weleens vlees van verdoofde dieren. De belangrijkste leverancier van halalvlees is Nieuw-Zeeland, waar onverdoofd slachten verboden is. Er is hierover nogal wat hypocrisie.

Enthousiast?

Onderzoek toont dat onbedwelmd slachten nadelig is voor het dierenwelzijn. De Belgische Raad voor Dierenwelzijn sluit zich al jaren bij deze expertise aan. Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland, Zwitserland, Luxemburg, Estland, Letland, Polen en Slovenië hebben al een algemeen verbod. Goed dat Vlaanderen zich daarbij aansluit. Dat de maatregel er komt na overleg met betrokkenen op het terrein is winst want hij vergroot het draagvlak. Al moeten we daar blijkbaar niet al te enthousiast over zijn. De Moslimexecutieve en het Centraal Israëlitisch Consistorie hebben al laten weten dat ze het akkoord verwerpen. Wat een gemiste kans! Gebrek aan flexibiliteit in de joodse gemeenschap, gebrek aan theologisch en intellectueel leiderschap in de moslimgemeenschappen en gebrek aan politieke moed bij politieke partijen doen dit dossier sowieso al veel te lang aanslepen.

Naast het vermijden van dierenleed heeft het akkoord nog een positief gevolg. Het versterkt de goede wil om samen te leven in diversiteit. Dat de verplichte verdoving tot hiertoe niet van toepassing was "op slachtingen voorgeschreven door de ritus van een eredienst" zette kwaad bloed. De uitzondering is in de hedendaagse seculiere democratie niet langer te verantwoorden. Als er morele redenen aan de basis liggen van een wet, zijn uitzonderingen onwenselijk. En dit is hier het geval. Dierenwelzijn noopt ons te kiezen voor verdoofd slachten en dat geldt evident voor iedereen gelijk. Er is geen reden om religieuze mensen hiervan vrij te stellen. Een uitzondering impliceert rechtsongelijkheid. Moslims en joden mogen meer dan anderen. Dit is niet alleen onrechtvaardig en een uiting van verkeerd begrepen multiculturalisme, het is ook negatief voor het draagvlak van de multiculturele samenleving die uitgaat van vrijheid en gelijkheid.

Religieuze vertegenwoordigers en politici hebben nu de belangrijke taak om het verbod goed uit te leggen, met name aan de joden en moslims voor wie het aan hun godsdienstvrijheid raakt. De maatregel is niet het resultaat van 'islamofobie' en maakt geen deel uit van een extra rondje religiepesten in een seculiere dictatuur. Nee, het is een maatregel die onnodig dierenleed vermijdt en waar als dusdanig elk redelijk individu zich zou moeten kunnen in vinden. Het is aan de religies om in hun eigen traditie hiervoor aanknopingspunten te vinden. Met een beetje theologische creativiteit moet dat lukken.

En nu op naar de volgende maatregel die het dierenwelzijn ten goede komt...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234