Dinsdag 12/11/2019

Standpunt

Het verband tussen de dood van een geliefde en de oorlog in Donetsk is absurd

Beeld Tim Dirven

Koen Vidal is chef buitenland bij De Morgen.

De internetstroom van foto's, filmpjes en getuigenissen over de vliegtuigramp is overdonderend. Het feit dat Twitter en Facebook geen filters hanteren, maakt dat we ook geconfronteerd worden met gruwelijke, ondraaglijke beelden van de slachtoffers. Soms vraag je je af wat mensen bezielt om zulke verschrikkelijke foto's zomaar op het net te gooien.

Maar het zijn de dagelijkse, meer gewone beelden die veel meer indruk maken. Die ene foto van een hoopje koffers en reistassen in een veld nabij het dorpje Grabovo. Donderdagochtend waren mensen deze bagage nog aan het inpakken, enkele uren later waren diezelfde mensen allemaal dood. Of dat filmpje van een passagier die net voor het opstijgen nog wat beelden maakte van medepassagiers die hun handbagage wegstaken en stewardessen die de veiligheidsgordels controleren. Op de achtergrond de stem van de piloot.

En dan zijn er de getuigenissen van de nabestaanden. Zo is er die Belgische scholier die kon kiezen tussen een nieuwe slaapkamer en een reis naar Azië en over deze keuze niet lang hoefde na te denken: hij koos niet voor een beter bed maar voor de exotische reis.

Het is bijna onbevattelijk dat al deze mensen slachtoffer werden van het conflict tussen Oekraïne en pro-Russische rebellen. Voor de nabestaanden moet het verband tussen de dood van hun geliefde partner, kind of vriend en de oorlog in Donetsk totaal absurd zijn.
Om hun verdriet toch enigszins draaglijk te maken, is het belangrijk dat de nabestaanden zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over de juiste toedracht van deze ramp. We moeten hierover niet al te naïef zijn: de kans dat diegene die de luchtdoelraket afvuurde alles zal doen om de waarheid te begraven, is erg groot. Daarom kan er niet genoeg internationale druk gezet worden op de Oekraïense en Russische autoriteiten om volledige medewerking te verlenen aan dit onderzoek.

Belangrijke vraag voor de komende dagen is of Europa op dit vlak voldoende daadkracht zal tonen. Niet iedereen is daarvan overtuigd. Ondanks het feit dat Nederland momenteel met een nationale ramp wordt geconfronteerd, is er bijvoorbeeld geen sprake van Europees spoedoverleg. Zo'n bijeenkomst zou nochtans bijzonder nuttig kunnen zijn om met het volle Europese gewicht een grondig en onafhankelijke onderzoek te eisen. Zeker nadat uit de eerste laconieke reacties van de Russische president Poetin is gebleken dat hij niet zinnens is om voor deze ramp ook maar enige verantwoordelijkheid te nemen.

Als de Europese Unie wil bewijzen dat haar burgers centraal staan, is het nu de moment: 298 onschuldige mensen onder wie veel Europeanen stierven een tragische dood. Als dit dodelijke drama de komende weken niet de prioriteit wordt van onze Europese toppolitici ondermijnen zij hun nut en geloofwaardigheid op een totale manier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234