Vrijdag 03/02/2023

ReportageDe Megastad

Het verbaast niemand in Kenia dat bestrijding van de pandemie gepaard gaat met corruptie

Nairobi, eind april 2021. Kenianen die in de toeristische sector werken, kunnen zich in het Kenyatta International Convention Centre inschrijven voor een eerste prik met het vaccin van Oxford/AstraZeneca.  Beeld AFP
Nairobi, eind april 2021. Kenianen die in de toeristische sector werken, kunnen zich in het Kenyatta International Convention Centre inschrijven voor een eerste prik met het vaccin van Oxford/AstraZeneca.Beeld AFP

Metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Correspondenten doen wekelijks verslag vanuit hun eigen megastad. Deze week: Ilona Eveleens in Kenia.

Ilona Eveleens

“Ik ben gevaccineerd”, vertelt een medewerker van een administratiekantoor glunderend, op bezoek bij mijn huisbaas. Hij is een dertiger die volgens de vaccinatieregels in Kenia nog lang niet in aanmerking komt voor de inenting. Hij voegt er fluisterend aan toe dat het hem het equivalent van 20 euro kostte.

Kenia kreeg in maart ruim 1 miljoen vaccins die gratis uit­gedeeld zouden worden aan ­medisch personeel, politie, leger, onderwijskrachten en mensen boven de 58 jaar. Die lading – inmiddels op – was afkomstig van de zogeheten Covax-deal, waarbij ontwikkelingslanden door internationale organisaties en welvarender landen een hoeveelheid AstraZeneca geschonken kregen. Het is de bedoeling dat de ontwikkelingslanden daarna zelf vaccins gaan kopen.

Kenia zegt dat een nieuwe lading is besteld in India, maar het is zeer de vraag of die op tijd komt om alle mensen die de eerste injectie kregen, binnen drie maanden de tweede toe te dienen. De administratief medewerker maakt zich daar nog geen zorgen over. Ook voelt hij zich niet bezwaard dat hij een vaccinatie heeft afgepikt van iemand die wel in aanmerking was gekomen als er nog vaccins waren geweest. “Mijn eigen vader is niet gevaccineerd, maar in deze pandemie is het nu eenmaal ieder voor zich.”

Het bedrijf waarvoor hij werkt, had de vaccinatie geregeld samen met een exclusief hotel bij mij in de buurt, waarvan de eigenaar de juiste contacten binnen de overheid heeft. In totaal werden meer dan dertig mensen gevaccineerd, een aardige winst voor degene die de anders gratis vaccinaties kwam toedienen.

Maar het zijn niet alleen ­mensen met goede contacten die aan de vaccinaties verdienen. Toen ik, ouder dan 58 jaar, bij een kliniek mijn eerste vaccinatie ging halen, werden er niet meer dan honderd mensen op het terrein toegelaten, om chaos te voorkomen Een bewaker moest daarop toezien. Maar het aantal aanwezigen groeide al snel toen de wachtenden voor de poort merkten dat een kleinigheid in de hand van de bewaker werkte als een ‘Sesam open u!’.

Het waren overigens niet alleen Kenianen die op slinkse wijze voordrongen bij de vaccinatie. Ook buitenlanders hebben zich daaraan schuldig gemaakt. Ik kreeg nogal wat foto’s op Whats­App toegestuurd waarop ze tijdens de vaccinatie te zien zijn.

Het verbaast niemand in Kenia dat bestrijding van de pandemie gepaard gaat met corruptie. Het is nu eenmaal een onlosmakelijk bestanddeel van het leven hier. President Uhuru Kenyatta gaf al eens publiekelijk toe dat zo’n 15 miljoen euro per dag uit de staatskas wordt gestolen. Zo verdwenen vorig jaar op mysterieuze ­wijze schenkingen van onder meer mondkapjes en medisch materieel direct na aankomst op het vliegveld. Later, zo bleek, werden die goederen gekocht door overheidsinstanties voor exorbitant hoge prijzen.

Het is wat corruptie betreft altijd makkelijk in Kenia de beschuldigende vinger te wijzen. Ook ik was samen met een vriendin bereid de regels te ontduiken door te proberen twee jonge mensen, panisch bang voor covid, gevaccineerd te krijgen. Maar een blik op hun identificatie zorgde ervoor dat ze werden weggestuurd door het medisch personeel. Terecht. Maar toch schoot het even door me heen: ik ken de juiste mensen niet!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234